27 C
Willemstad
• vrijdag 1 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Achterstand betaling Venezuela aan Insel

Lagere vluchtfrequentie ondanks grote vraag en volgeboekte vluchten

logo-inselairWillemstad – Buurland Venezuela loopt tien maanden achter met de betaling en afrekening in dollars van door Insel Air verkochte tickets. Dit noopt de Curaçaose luchtvaartmaatschappij om de frequenties op Venezolaanse bestemmingen te verminderen (met minder toeristen uit Venezuela tot gevolg) en vaker op steden en landen elders te vliegen.

- Advertentie -

Advertentie

Dit zegt Edward Heerenveen van de directie van Insel Air.
In het geval van Insel heeft het (nog) niet geleid tot grote financiële problemen in de zin dat het de liquiditeitspositie verlammend aantast.
Maar bekend is dat de situatie rond de Venezolaanse deviezencommissie Cadivi ernstige gevolgen heeft voor de Arubaanse luchtvaartmaatschappij Tiara Air; die voor 70 tot 80 procent van de omzet afhankelijk is van vliegen van en naar Venezuela.
De eind augustus in staat van faillissement verklaarde Dutch Antilles Express (DAE) rekende tot op het laatst op vele miljoenen die nog van Venezuela los moesten komen.
Heerenveen zegt dat Insel inmiddels aan alle papieren vereisten heeft voldaan en dat alles is ingediend door de vertegenwoordiger in Caracas.

,,We wachten nu ons geld af.”

Het uiterst laat betalen door Cadivi/Venezuela heeft uiteraard wel consequenties voor de cashflow van het vliegbedrijf, die daardoor ‘krap’ is.

,,Inkomsten die behaald worden op andere routes moeten de uitgaven voor het vliegen op de Venezolaanse bestemmingen tijdelijk opvangen.”

Dat houdt geen enkele onderneming heel lang vol.
Daarom is besloten om de vliegfrequenties op Venezuela terug te brengen.
In combinatie met het al enige maanden terug wegvallen van de verbindingen die DAE verzorgde, heeft dit onmiddellijk zijn weerslag op de aantallen bezoekers uit Venezuela, die tot voor kort juist weer in grote getale kwamen (voor een korte vakantie, maar naar verluidt ook weer vaker om de in Venezuela schaarse en dus felbegeerde dollars te pinnen).

Per eind augustus, de meest recent vrijgegeven cijfers van toeristenbureau CTB, waren er gerekend over de eerste acht maanden van 2013 zo’n 10 procent meer Venezolaanse verblijfstoeristen dan in dezelfde periode vorig jaar; namelijk 53.969 tegen 49.198.
Maar zowel augustus als juli vertoonde dalingen van respectievelijk -4 procent en zelfs -17 procent. In juli ging het per saldo om bijna 1.200 minder Venezolanen die samen goed zijn voor ruim 10.000 minder overnachtingen. De valutacrisis in het Zuid- Amerikaanse buurland heeft dan ook direct zijn negatieve effecten op met name de Benedenwindse eilanden. Tiara van Aruba en ook DAE van Curaçao zijn al het slachtoffer.
Insel weet met kunst- en (letterlijk) vliegwerk de Cadivi-problemen te overleven, door in te zetten op meer vluchten op alternatieve bestemmingen, hoewel de vraag in Venezuela enorm is en de vluchten allemaal volgeboekt zijn.
Zoals nu vijf keer per week op Paramaribo in Suriname.
Gemikt wordt ook op Havana in Cuba en Georgetown in Guyana als nieuwe Insel-routes.
Tien maanden betalingsachterstand van de Venezolaanse deviezenregelaar betekent dat Insel op dit moment, november 2013, wacht op afhandeling van de rekeningen van december 2012.

,,Cadivi beslist”, besluit Heerenveen.

Tegelijkertijd heeft de Venezolaanse regering van president Nicolás Maduro een reeks nieuwe maatregelen aangekondigd tegen de valutavlucht uit zijn land.
Daarvoor moeten vliegmaatschappijen alle informatie verstrekken inzake passagiers vanuit Maiquetía (luchthaven Caracas) en Valencia.
Kennelijk wil de overheid deze gegevens vergelijken met informatie over ingezetenen die dollars aankopen tegen de officiële wisselkoers van 6,30 bolivars voor een dollar.
Op straat, de parallelmarkt, is de dollar zo geliefd dat er makkelijk 55 tot 60 bolivars voor worden neergeteld.
Tegen de officiële koers zijn vliegtickets van naar verluidt 7.000 tot 9.000 bolivars overigens nauwelijks betaalbaar.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Curaçao haalt opgelucht adem: gevreesde storm blijft uit

Storm Bonnie zou flink gaan huishouden op Curaçao, Bonaire en Aruba, zo werd de afgelopen dagen gewaarschuwd, maar uiteindelijk liep het allemaal met een sisser af. De...

PBC | Eilanden lijken te ontsnappen aan ‘storm Bonnie’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De eilanden lijken te ontsnappen aan storm Bonnie. Nadat het weersysteem vanochtend met een enorme snelheid richting de eilanden trok, nam de kans op...

PBC | Vermiste man gevonden door drone in Jan Thiel

Persbureau Curacao Securitybedrijf Jan Thiel Security heeft vanmiddag een levenloos lichaam aangetroffen nadat met een drone naar de vermiste Wladimir Wanga werd gezocht. De 44-jarige Curaçaose man werd...

ParadiseFM | Toke de Keda vervroegd

De toke de keda is vervroegd naar 11 uur ‘s ochtends. Dat betekent dat iedereen die geen vitale functie beoefent om 11 uur thuis moet zijn. De...

Democracy now! | Wednesday, June 29, 2022

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Storm heftiger en eerder dan verwacht, avondklok vervroegd

De avondklok die de overheid heeft ingesteld in verband met de naderende tropische storm is vervroegd. Dat heeft premier Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) bekendgemaakt. De Toke...
- Advertentie -
- Advertentie -