27 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Positie BES liever niet zo snel in de grondwet

ntr

De Eerste Kamer heeft een officieel verzoek gekregen om het wetsontwerp dat de huidige staatkundige positie van de BES-eilanden moet verankeren in de Grondwet, af te wijzen.

- Advertentie -

Het wetsontwerp is al door de Tweede Kamer aangenomen.
Het houdt in dat de status van ‘openbaar lichaam’ van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, wordt opgenomen in de grondwet.

WilliamHet verzoek is ingediend door Willem Anthony, een Bonairiaanse zanger en artiest die in Nederland woont.
De beweging Awor T’e Ora (Bonaire) en de stichtingen Nos Kier Boneiru Bèk (Bonaire) en Brighter Path Foundation (Statia) staan achter zijn verzoek.

Advies
In zijn brief aan de Eerste Kamer zegt Anthony dat de totstandkoming van het ontwerp niet zorgvuldig is gegaan:

“De Raad van State heeft in haar advies opgemerkt dat het niet wenselijk is vooruit te lopen op de uitkomst van de evaluatie in 2015″

, houdt hij de Eerste Kamer voor.

Anthony citeert ook staatsrechtgeleerde Douwe Jan Elzinga.
Die heeft opgemerkt dat ‘het zeer opmerkelijk en eigenlijk ook onzuiver is om eerst het grondwettelijke kader van de BES-constructie vast te leggen en vervolgens een uitvoerig proces te starten.

“Hoe is het mogelijk om de status van de BES-eilanden in artikel 132a van de Grondwet op te nemen en vervolgens te gaan evalueren of het openbare lichamen of gemeenten moeten worden.”

Anthony heeft al eerder een klacht ingediend bij de Eerste Kamer, omdat het proces van grondwetwijziging was gestart zonder dat er een referendum is gehouden.

“Het Bonairiaanse volk heeft nog geen gebruik kunnen maken van zijn zelfbeschikkingsrecht. Dit is in strijd met de erkenning van zelfbeschikkingsrecht tijdens de Ronde Tafel Conferenties van 1981 en 1983 en met door de Verenigde Naties aangenomen resoluties.”

Petitie
De Bonairiaanse beweging ‘Awor T’e Ora’ heeft al in 2012 haar ongerustheid over het voorstel tot grondwetswijziging uitgesproken.
Anthony geeft aan dat de mensen op Bonaire zich nu informeren over de voorgenomen integratie in de Nederlandse grondwet.
Er circuleert sinds kort een petitie voor het houden van het zelfbeschikkingsreferendum.
Het streven is, zowel op Bonaire als op St. Eustatius, dit jaar nog zo’n referendum te houden.

Anthony:

“Ik meen dat u niet zorgvuldig tot een besluit kan komen, zonder de uitslag van een referendum af te wachten waaruit blijkt waar het volk uit vrije wil uitdrukkelijk voor heeft gekozen. Het integreren zoals het nu gaat is niet gebaseerd op een vrije keuze. Om die reden is het aannemen van het voorstel in strijd met eerder genoemde resoluties en ook met het handvest van de Verenigde Naties. Ik verzoek de Eerste Kamer het voorstel te verwerpen.”

Door: Belkis Osepa

————————————————————–

Aan de Voorzitter Van de Eerste Kamer, De Leden Van de Eerste Kamer en Vaste Commissie

Door onze BES Correspondent

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -