25 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

Politieke stunt

Het ‘gratis onderwijs’ houdt de gemoederen al maanden bezig en nóg is het niet rond. Sterker, de verwarring is groter dan ooit en de gedupeerden zijn vooral degenen om wie het zogenaamd te doen is: schoolgaande kinderen en hun ouders.
Zogenaamd, omdat ze voorlopig met lege handen staan of zelfs schulden hebben moeten maken om voor te schieten wat ze mogelijk nog gaan krijgen.
Het is de uitkomst van een ondoordachte en te veel op electoraal gewin gerichte politieke stunt.
Politiek leider Wiels van regeringspartij Pueblo Soberano is verantwoordelijk.
Iedereen en alles moest en zou voor zijn populistische plan wijken. Eerst met verhoging van de license fee, totdat hij zich realiseerde dat dit ten koste zou gaan van de koopkracht en hogere inflatie met zich mee zou brengen.
Als PS-minister Jansen het niet kon (hij verklaarde met de bestaande middelen al nauwelijks beleid te kunnen maken) dan moest deze maar wijken voor een andere bewindsman.
Nu ook opvolger Monk het niet voor elkaar krijgt (hij zou binnen de al krappe onderwijsbegroting ruimte zoeken) heeft Wilsoe van Justitie het dossier onder zich genomen.

Met behulp van gelden van de overheids-nv Refineria di Kòrsou – waarvan de reserves primair tot doel hebben om de Curaçaose bijdrage aan de upgrading van de Isla-raffinaderij te bekostigen – werd een oplossing doorgedrukt.
Het hele bedrag is echter nog steeds niet beschikbaar en zelfs als dat wel het geval is onvoldoende.
En dan nog is het de vraag of deze lening van RdK sowieso wel is toegestaan in verband met de eigen begrotingsregels (comptabiliteitswet) en de recente aanwijzing door de Rijksministerraad, waarbij een stop geldt voor nieuwe verplichtingen.
Dat is niet omdat Den Haag het gratis onderwijs niet gunt, maar omdat Curaçao kampt met grote financiële overheidstekorten.
Dat wist en weet ook premier Schotte (MFK) die eerst nog een stokje wilde steken voor ‘skol pornada’ met de hem door PS zeer kwalijk genomen uitspraak dat ‘Sinterklaas spelen’ onverantwoord zou zijn.
Omdat dit direct leidde tot een regeringscrisis, ging Schotte opportunistisch alsnog door de knieën.
Kortom, het ‘gratis onderwijs’,waarvan natuurlijk op een of andere manier toch wel de rekening moet worden betaald, moest er van Soberano koste wat kost komen.
En nu vooral: als tastbaar wapenfeit voor de verkiezingen, omdat de onafhankelijkheid nog te veraf ligt, de rijkswetten toch niet konden worden weggewerkt en de 80/20-regeling een stille dood lijkt te sterven.

Onderwijs is echter te belangrijk om er politiek mee te stunten.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -