30 C
Willemstad
• maandag 4 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Politiek akkoord vereist

Mendes de Gouveia: Aanpak Isla over tijd

Mendes de Gouveia
Mendes de Gouveia


Willemstad – Wil Curaçao tot een goede oplossing komen voor de toekomst van de Isla-raffinaderij en exploitant PdvSA is eerst een politiek akkoord nodig tussen president Nicolás Maduro van Venezuela en premier Ivar Asjes (PS) van Curaçao.

- Advertentie -

Advertentie

Sinds 2007 klopt Curaçao bij Venezuela aan over de toekomst van de Islaraffinaderij.
Nu, zes jaar later, is er nog altijd niets ondertekend.

,,We zijn rijkelijk over tijd”

, stelt Eduardo ‘Dito’ Mendes de Gouveia desgevraagd tegenover het Antilliaans Dagblad.
Mendes de Gouveia heeft kennis en ervaring. Hij is voormalig diplomaat voor de Nederlandse Antillen op de Koninkrijksambassade in Caracas, oud-directeur van Directie Buitenlandse Zaken (DBB) en was presidentcommissaris van overheids- nv Refinería di Kòrsou (RdK), formeel eigenaar van de Isla.
In 2019 loopt het leasecontract met het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA af.

,,Zolang er op politiek niveau tussen Caracas en Willemstad geen akkoord komt, denk ik dat het heel moeilijk zal worden.”

Al in 2007 werd gesproken over een Memorandum of Understanding (MoU).

,,De uitgangspunten van toentertijd waren ongeveer hetzelfde als die van nu: de raffinaderij moet open blijven, maar er moet flink geïnvesteerd worden om de milieuproblematiek op te lossen”

, aldus Mendes de Gouveia.
In 2008 werd een aantal punten verwoord en zou ondertekening niet lang duren.
Ook tijdens de regering Schotte riep toenmalig premier Gerrit Schotte dat de ondertekening van een MoU nabij was, maar tot op de dag van vandaag is er niets veranderd.

,,Iedere dag die voorbij gaat zonder duidelijkheid over hoe en wat we gaan investeren, betekent een dag te laat en een dag dichter bij sluiting van de raffinaderij.”

Toch is Curaçao gebonden aan het buurland, stelt de voormalig presidentcommissaris.

,,Ik hoop van harte dat er met het bezoek van koning Willem- Alexander in november er in ieder geval een goed signaal afgegeven wordt dat we willen komen tot een goede oplossing voor de raffinaderij.”

Premier Asjes, die twee maanden geleden al een verzoek richting Venezuela stuurde met vooralsnog geen resultaat, zal de koning vergezellen naar Venezuela.
Het punt is dat Curaçao er tot nog toe niet in is geslaagd een politieke ingang te vinden, stelt Mendes de Gouveia.
Bovendien heeft Venezuela andere prioriteiten.

,,Ik denk dat de interne problemen hun grootste zorg hebben.
Dit contract loopt voorlopig tot 2019. Curaçao moet duidelijk maken dat het voor ons belangrijk is om nu zo snel mogelijk een beslissing te nemen.”

De afgelopen jaren is niet altijd evenveel haast gemaakt met de plannen.

,,Volgens mij is er te licht gedacht over de politieke invloed van Caracas op de raffinaderij.”

Ondertussen werd wel grondig onderzoek gedaan naar alle opties van de raffinaderij.

,,Ecorys 1, Ecorys 2, het heeft heel wat guldens gekost. Op dit moment moet uitvoering gegeven worden aan al deze studies.”

De Isla-bonden en de regering zijn inmiddels overeengekomen dat het vóór 30 november duidelijk moet zijn of PdVSA en de Venezolaanse regering interesse hebben in de toekomstige exploitatie van de raffinaderij.
Op deze manier hopen zij uiterlijk 31 december van dit jaar helderheid te hebben over het standpunt van de Venezolaanse autoriteiten en de oliemaatschappij.

Advertentie

To Top

- Advertentie -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | KLM vraagt klanten die maandag vliegen om niet met de auto naar Schiphol te komen

Persbureau Curacao SCHIPHOL – Reizigers die morgen, maandag 4 juli met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te...

PBC | Speciaal loket deze maand voor bursalen om uit te schrijven

Persbureau Curacao Kranshi opent een apart loket voor aanstaande bursalen die het eiland voor langer dan zes maanden verlaten. Daar kunnen zij zich uitschrijven, een afspraak maken is...

PBC | Tropische storm Bonnie komt aan land in Nicaragua

Persbureau Curacao Bonnie is gisteravond laat in Nicaragua en Costa Rica aangekomen. Net nadat ze een tropische storm was geworden, de tweede van het Atlantische orkaanseizoen dit jaar. Ze...

PBC | Roald Lappere wordt nieuwe directeur Koninkrijksrelaties

Persbureau Curacao Roald Lapperre wordt de nieuwe directeur-generaal Koninkrijksrelaties bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij volgt Henk Brons op, die met pensioen gaat. De benoeming...

Column Youp | Vlucht

We krijgen een koningin met humor en dat vind ik een mooi vooruitzicht nu ons land een toch wat oververhitte indruk maakt. Amalia zei vorige week dat...

CC | Curaçao less attractive for entrepreneurs due to bureaucracy and high costs

WILLEMSTAD - The bureaucracy and high costs of doing business make Curaçao less attractive for entrepreneurs than other countries in the Caribbean. This is evident from a...
- Advertentie -
- Advertentie -