28 C
Willemstad
• zaterdag 23 oktober 2021 01:33

Laatste reacties

- Advertentie -

Plechtige vergadering 75 jaar parlementaire democratie

wapen curacaoWILLEMSTAD — De Staten komen op vrijdag 5 april bijeen voor een plechtige vergadering om 75 jaar parlementaire democratie op Curaçao te herdenken.
Op deze dag, 75 jaar geleden kwamen de Staten van Curaçao voor het eerst bijeen.
Een tijdelijke commissie onder leiding van de Pais-fractievoorzitter in de Staten, Alex Rosaria, heeft een programma voor de viering van het gebeuren opgesteld, dat gisteren door de Centrale Commissie van de Staten werd goedgekeurd.

Voor de viering van 75 jaar parlementaire democratie op Curaçao is een heel jaar uitgetrokken, bleek afgelopen woensdag tijdens een Centrale Commissie-vergadering.
Op 4 april zal een panel-discussie met lokale en internationale deelnemers worden gehouden. Tijdens deze discussie zal er stil worden gestaan bij de ‘toekomst van de democratie’ en ‘de democratie van de toekomst’, zo geeft Rosaria desgevraagd aan.
Gastspreker op deze dag zal zijn Bob Wit, voormalig rechter op Curaçao, tegenwoordig lid van de Caribbean Court of Justice en tevens lid van het Constitutioneel Hof van St. Maarten.

Een dag later, op vrijdag 5 april, staat een plechtige vergadering gepland.

“Het is de bedoeling dat tijdens deze plechtige vergadering de ‘vaders van onze parlementaire democratie’ zullen worden geëerd.
Met dit doel voor ogen is de commissie bezig de nabestaanden van de eerste Statenvergadering op te sporen zodat zij samen met de huidige Statenleden het jubileum van de 5e april kunnen herdenken”

, aldus commissievoorzitter Rosaria

- Advertentie -

Maar de feestelijkheden zullen niet alleen op deze twee dagen worden gehouden, benadrukte commissievoorzitter Rosaria gisteren.
Voor de totale viering zijn er vijf centrale thema’s besproken.
Het gaat hierbij onder meer om het vastleggen van historische documenten van de lokale politieke geschiedenis; het informeren van het volk over deze lokale politieke geschiedenis en het ontwikkelen van de democratie op Curaçao.
Dit laatste houdt in dat op 5 april een nationaal platform in het leven geroepen zal worden, dat moet gaan toezien op herziening van de Staatsregeling van het land Curaçao.
Verder zal van lokale kunstenaars worden gevraagd om een kunststuk te vervaardigen dat 75 jaar parlementaire democratie moet uitbeelden, terwijl de eerste Statenleden van Curaçao en de voorvechters van de lokale democratie ook geëerd zullen worden door bijvoorbeeld een zaal of een etage in het Statengebouw naar hen te vernoemen.

De Centrale Commissie ging akkoord met het voorstel van de commissie 75 jaar parlementaire democratie.
Maar hiervóór werd er wel gevraagd hoeveel geld er met de viering gemoeid zal zijn. Statenvoorzitter Mike Franco (Pais) had het antwoord snel klaar, namelijk 11.486 gulden, een bedrag dat op een tentatieve begroting vermeld staat.
Maar Commissievoorzitter Rosaria haastte zich zijn partijgenoot te corrigeren en erop te wijzen dat dit bedrag niet correct was en dat uiteindelijk het totale kostenplaatje zeker meer zal zijn.
Het definitieve programma voor de viering is nog niet klaar, terwijl er nog een aantal offertes besproken moet worden, aldus Rosaria.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....

PBC | Journalist Dick Drayer over zijn Covid: Het scheelde niet veel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – “Het had niet veel gescheeld of ik had hier niet gezeten”, verteld NOS-correspondent Dick Drayer, die de dood in de ogen keek nadat bij...
- Advertentie -