30 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 12:53

PBC | Meer vitale beroepen op de weg

Persbureau Curacao Een groot aantal beroepsgroepen is gisteren door de regering toegevoegd aan de lijst van vitale beroepen en functies. Daardoor kunnen zij een ontheffing aanvragen om overdag...

PBC | Auteur Loekie Morales te zien in Curaçao Storybook

Persbureau Curacao De bibliotheek van Curaçao heeft een verhaal van kinderauteur Loekie Morales geselecteerd voor haar opname in haar 2021 verhalenboek. Morales woont in Sint Maarten. Het thema van...

ParadiseFM | “Cellencomplex Barber leeg vanwege coronauitbraak”

Het cellencomplex op Barber zou momenteel leeg staan vanwege een coronauitbraak een paar maanden geleden. Dat schrijft de extra op basis van bronnen. Een aantal gevangenen zou...

ParadiseFM | Kritiek op uitzondering versoepeling VSBO-eindexamen

Het is onterecht dat het VSBO niet is meegenomen in de versoepeling rondom het eindexamen dit jaar. Dat zegt oud-onderwijsinspecteur Hein van Maarschalkerwaart op Paradise FM. Eerder...

ParadiseFM | Zeven covidpatienten minder in CMC

Een coronapatient is gisteren overleden aan de gevolgen van de ziekte. slachtoffer nummer 95. Mede daardoor daalde het totaal aantal covid-patienten in het CMC van 89 naar...

DolfijnFM | Forensys denkt dat bij 1 procent van de verkeersongelukken sprake is van alcohol

Forensys denkt dat bij 1 procent van de verkeersongelukken op Curaçao sprake is van alcohol. Zij komt tot dat oordeel op basis van eigen waarneming. De politie is...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaPlasterk benadert providers

Plasterk benadert providers

plaskerk-2013Den Haag – Internetproviders kunnen niet gedwongen worden om Nederlandse websites toegankelijk te maken voor inwoners van Caribisch Nederland. Dat meldt minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in reactie op een in december door de Tweede Kamer aangenomen motie van Wassila Hachchi (D66).

Advertentie

Zij riep het kabinet daarin op een oplossing te zoeken waardoor de inwoners van de BES-eilanden dezelfde toegang tot Nederlandse websites krijgen als de inwoners van het Europese deel van Nederland.
Een aantal websites, onder meer de zeer populaire ‘uitzendinggemist. nl’, is niet toegankelijk voor bewoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

,,De huidige IP-adressen op de BES-eilanden wijken nu af van de IP-adressen van het Europese deel van Nederland. Daardoor worden zij als buitenlands beschouwd en dit heeft als gevolg dat de inwoners van de BES-eilanden geen toegang hebben tot sommige Nederlandse mediaprogramma’s op het internet”

, aldus Plasterk in een brief die hij gisteren aan de Kamer stuurde.

Veelal zijn IP-adressen gebonden aan de regio waar ze zijn uitgegeven.
Dit betekent bijvoorbeeld dat een niet-Europees IPadres dat toegang tot een Europees adres probeert te krijgen, wordt geblokkeerd.
Bij een omroep heeft het vaak ook te maken met auteursrechten die tot een regio zijn beperkt.

,,Het zijn de contentproviders die bepalen welke IP-adressen of blokken IP-adressen toegelaten of geblokkeerd worden voor de doorgifte van programma’s. Daarvan is bekend dat omroepen vanwege copyright redenen zaken zoals ‘uitzendinggemist. nl’ niet algemeen ter beschikking kunnen stellen en daarom filteren op IP-adressen.”

De bewindsman doet in zijn brief aan de Kamer de toezegging de contentproviders te wijzen op het feit dat Saba, Statia en Bonaire behoren tot het land Nederland, en dat inwoners van Saba, Statia en Bonaire dezelfde toegang zouden moeten kunnen hebben tot programma’s als inwoners van het Nederlandse vasteland.

,,De providers hebben echter hun eigen verantwoordelijkheid en zullen zelfstandig de voor- en nadelen van het al of niet blokkeren van bepaalde IP-adressen moeten afwegen. De overheid heeft geen wettelijke bevoegdheden deze toegang af te dwingen”

, aldus Plasterk die er, alsof dat het ‘leed’ verzacht, nog op wijst dat de huidige situatie ook al voor 10-10-’10 bestond.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties