26 C
Willemstad
• zaterdag 17 april 2021 04:36

PBC | 65 procent van Curaçao heeft zich gemeld voor vaccinatie

Persbureau Curacao Bijna 65 procent van de te vaccineren bevolking van Curaçao heeft zich daadwerkelijk gemeld voor een vaccinatieprik tegen het coronavirus. Dat gaat om ruim 68.000 mensen....

ParadiseFM | Vaccin voor 105-jarige

De oudste inwoner van Curaçao heeft ook een coronavaccin gehaald. Het gaat om mevrouw Regina Gabriela Brigitha die onlangs haar 105e verjaardag vierde. Deze week heeft ze zich...

Democracy now! | Friday April 16, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 16 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Verplichte quarantaine bij aankomst in Nederland

Nederland wil vanaf 15 mei een verplichte quarantaine invoeren voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden. Ook uit Aruba, Bonaire en Curaçao. Nu is die quarantaine nog een advies...

DolfijnFM | ‘Winkels begrijpen langzamerhand de maatregelen’

Volgens de Èxtra beginnen winkels en restaurant zich eindelijk aan de coronamaatregelen te houden. Gisteren controleerde de Inspectie twaalf etablissementen. Alleen op Zeelandia en in Santa Maria waren...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaFMA opereert op basisniveau

FMA opereert op basisniveau

Nieuw inloopcentrum oude Kranshi

Zwervers en verslaafden hebben af en toe een fatsoenlijk bed nodig.  FOTO AGNES VAN BERGEN
Zwervers en verslaafden hebben af en toe een fatsoenlijk bed nodig.
FOTO AGNES VAN BERGEN

 

Willemstad – De Fundashon Maneho di Adikshon (FMA) krijgt weliswaar subsidie van de overheid, maar lang niet genoeg om ook extra activiteiten te doen voor de cliënten.

 

 

 

Advertentie

Het is om die reden dat er regelmatig gebruikgemaakt moet worden van giften van goede burgers en instanties.
Zo werd onlangs in de marinekerk voor FMA gecollecteerd.
Ook de Vertegenwoordiging van Nederland doet donaties aan de stichting.
Ex-directeur van FMA Leslie Roosberg, die vorig jaar met pensioen ging, legt uit dat dit al jaren het geval is.
Zo wordt in de kerk gecollecteerd voor extra activiteiten voor het inloopcentrum voor zwervers in de Concordiastraat in Pietermaai.

,,We krijgen subsidie voor de basis van het inloopcentrum. Het gaat om 20 gulden per cliënt waarmee we drie maaltijden per dag kunnen geven en waarbij de cliënten kunnen douchen. Water, elektriciteit en huur worden van dit bedrag betaald. Het gaat dus om een minimum.”

De huidige algemeen manager, Meta Fahrenfort, voegt eraan toe dat het inloopcentrum per 1 april van de Concordiastraat zal verhuizen naar het oude Kranshi-gebouw dat op dit moment door monumentenzorg wordt opgeknapt en tegen een redelijke prijs aan FMA verhuurd zal worden.

,,De collecte zullen we gebruiken voor de inrichting.
De marine gaat mogelijk ook helpen met verven en opknappen.
Het inloopcentrum aan de Concordiastraat is bijna verworden tot een chollerhuis omdat de verhuurder niets doet aan het onderhoud.
We willen onze cliënten – drugs- en alcoholverslaafde zwervers – een fatsoenlijk huis bieden.
We zijn bezig met een activiteitenprogramma en hopen op den duur weer meer cliënten te krijgen.
Er zijn ons cliënten ontvallen, maar er zijn er ook die vanwege de omstandigheden in de Concordiastraat niet meer komen.
We willen van 40 inlopers terug naar het aantal van voorheen, namelijk 55”, aldus Fahrenfort.

Er werken op dit moment 8 straathoekwerkers en in de avonduren worden rond de 13 onderstandtrekkers ingezet die met dit werk een verhoogde uitkering ontvangen.
Omdat er in het oude Kranshi meer ruimte is in en om het gebouw, wordt er nu hard gewerkt aan een activiteitenplan waar de overheidssubsidie niet toereikend voor is.

Ex-directeur Roosberg: ,,Extra activiteiten, een tandenborstel, zeep, deodorant en bijvoorbeeld een paar nieuwe goedkope schoenen voor een cliënt die blootsvoets gaat, zijn er niet bij.”

Roosberg is bovendien van mening dat de zwervers- en verslavingsproblematiek niet alleen een zorg is van de overheid, maar dat de samenleving als geheel zich dit ook mag aantrekken.
Er komen volgens hem steeds meer probleemgevallen bij van zwervers, vaak drugsverslaafden met daarbij nog psychiatrische problematiek.

,,Meer gevallen, maar steeds minder geld”

, aldus de voormalige directeur die terugkijkend op zijn jarenlange inzet bij FMA stelt dat hij langdurig heeft moeten werken met een minimum aan geld om de boel draaiende te houden, om te voldoen aan de basisbehoeften, maar dat er voor extraatjes geen ruimte was.
In zijn tijd zorgde hij ervoor dat de donaties ook echt de cliënten ten goede kwamen en niet opgingen aan de operationele kosten.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties