32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 17:09

Laatste reacties

- Advertentie -

Plakkerige aanslag al eerder onderzocht

Rapport uit 2004

groen kleverige massa WILLEMSTAD — De groene plakkerige aanslag, waarvoor onlangs premier Ivar Asjes en de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) Ben Whiteman (beiden PS), in de wijk Marchena op onderzoek uitgingen, blijkt al eerder op het eiland voorgekomen te zijn en ook onderzocht.

 

Advertentie

- Advertentie -

Dit laat Smoc-voorzitter Peter van Leeuwen desgevraagd weten.
Hij verwijst in dit kader naar het ‘Fact Finding Missie’-rapport, dat in 2004 in opdracht van de overheid door DCMR Milieudienst Rijnmond werd samengesteld.
De groene neerslag, zo blijkt uit het rapport, bleek toen voor een belangrijk deel uit zwavelverbindingen te bestaan maar bevatte ook vanadium en nikkel en had een hoog corrosief gehalte.
Zoals de Amigoe reeds heeft bericht, heeft een huiseigenaar in Blue Bay ongeveer vier maanden geleden zijn beklag over de plakkerige substantie gedaan tegenover deze krant. Hij omschreef deze tevens als ‘zeer corrosief voor de ondergrond waar het op blijft plakken’.
De Amigoefotograaf ging op onderzoek uit en trof deze aanslag ook bij het verkeersplein Palu Blanku, Schottegatweg West en de Sta. Domingoweg aan.

Stichting Schoon Milieu Op Curaçao (Smoc):

Het blijkt de afgelopen vier maanden erger te zijn geworden, aangezien wij in deze periode vele telefoontjes hebben ontvangen met vragen hierover van verontruste burgers in Blue Bay, Gasparitu en Boca Samí.
Het is in Blue Bay zo erg dat ik dit gebied nu als ‘Green Bay’ omschrijf.
De overheid heeft dat rapport al sinds 2004 in handen, het GMN-ministerie weet wat de samenstelling van deze aanslag is.”

- Advertisement -

Het bewuste rapport is door de overheid op de website luchtmetingencuracao. org beschikbaar gesteld.
Daarop kan men de dagelijkse luchtmetingen van de meetstations Beth Chaim bij de joodse begraafplaats en Kas Chikitu nalezen.
Het rapport werd in 2004 in opdracht van de toenmalige gedeputeerde van Volksgezondheid, Gimena van der Gen (PNP), uitgevoerd.
Dit naar aanleiding van meerdere incidenten, zoals onder andere een ontsnapping van catcracker-poeder van de Isla-raffinaderij (vergelijkbaar met het poederincident van 2011 in Julianadorp) en de vorming van groene aanslag in de gebieden Marchena, Gasparitu, Julianadorp en St. Michiel.
De oorzaak bleek een ontwerpfout van de BOO-energiecentrale te zijn.

Over de ‘groene’ depositie in de woonomgeving en het CUC/Isla bedrijfsterrein, die afkomstig is van de nieuwe CUC-schoorsteen (van de BOO-energiecentrale, red.) heeft op 3 november 2004 overleg plaatsgevonden met CUOC.
De oorzaak blijkt een ontwerpfout van de centrale te zijn waardoor de uitlaattemperatuur van de rookgassen te laag is en condensatie van zwavelverbindingen met daarin vanadium en nikkelverbindingen optreedt. Inmiddels is het probleem volgens de managing director van CUOC vrijwel geheel verholpen doordat men het verwarmend oppervlak van de ‘economizers’ aan het verkleinen is.
Hierdoor staan de rookgassen die afgevoerd worden minder warmte af, waardoor de temperatuur boven het zogenoemde dauwpunt komt en er geen condensatie meer optreedt
”, aldus het verslag van DCMR Milieudienst Rijnmond.

Uit een monster op de parkeerplaats van de energiecentrale bleek dat de neerslag voor een belangrijk deel uit zwavel bestond, en sterk corrosief was door de vorming van zwavelzuur.
In het rapport werd onder de gezondheidseffecten, naar aanleiding van het catcracker poederincident, vanadium omschreven als een krachtige irritans.

“Die veroorzaakt zonder twijfel de prikkelingseffecten van ogen en luchtwegen.
De waarde met luchtwegprikkeling bij acute blootstelling, ligt volgens de WHO op 60 microgram. Deze waarde wordt bij een incident als op Curaçao, vrij zeker fors overschreden. Dit verklaart de klachten over kortademigheid.”

Van Leeuwen benadrukt tot slot het belang van onderzoek van de groene neerslag door het GMN-ministerie en de uitvoeringsorganisatie MNB (de vroegere Milieudienst).

Het nemen van monsters alleen is niet genoeg”, aldus Van Leeuwen.

De uitvoeringsorganisatie was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -