31 C
Willemstad
• zaterdag 15 juni 2024

Extra | Journaal 14 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Curaçao verwelkomt bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao heeft in mei bijna 54.000 verblijfstoeristen verwelkomd, een stijging van 24 procent vergeleken met mei vorig jaar. Dit resultaat bevestigt volgens toeristenbureau CTB...

PBC | UPDATE: Gezochte Sebelon snel gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 19-jarige Ingemar Sebelon, geboren op Curaçao, en verdacht van een zedendelict en mishandeling is aangehouden. De politie had het publiek om hulp gevraagd,...

PBC | Lichaam gevonden in een verlaten huis op Berg Altena

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – In een verlaten gebouw op Berg Altena is gisteren in de late namiddag een levenloos lichaam ontdekt. Dat meldt de politie. Een voorbijganger zag een...

PBC | Hof bevestigt boete van bijna 69 duizend gulden voor Taxi Associatie

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het Gerecht in Hoger Beroep heeft opnieuw een administratieve boete opgelegd aan de Dutch Caribbean Taxi Association, DCTA. Dat was geëist door de Fair...

CC | Second Chamber to decide on Curaçao-Malta tax treaty within 30 days

THE HAGUE - The Second Chamber of the Dutch Parliament will make a decision within thirty days on parliamentarian Gwendell Mercelina's motion regarding the approval of the...
- Advertisement -spot_img

Pijn na vertrek Sulvaran voelbaar bij PAR

HomeNieuwsPijn na vertrek Sulvaran voelbaar bij PAR

Bereidheid tot formeren blijft

WILLEMSTAD — De PAR, aangeslagen door de beslissing van Glenn Sulvaran om onafhankelijk Statenlid te worden, blijft bereid om aan de onderhandelingstafel van de informateur aan te schuiven. Ook zal de partij zich intern beraden over hoe en wanneer er contact wordt gezocht met Sulvaran en andere partijleden die de afgelopen tijd hun ongenoegen hebben geuit.

Partijvoorzitter Zita Jesus-Leito (links) en partijleider Emily de Jongh-Elhage zagen de beslissing van Sulvaran niet aankomen.

Volgens partijleider Emily de Jongh-Elhage had Sulvaran geen enkele indicatie gegeven dat hij ergens ontevreden over was en dat hij overwoog om zich onafhankelijk in de Staten op te stellen.
Zelfs een verhitte discussie tussen De Jongh- Elhage en Sulvaran vrijdagochtend had niet als resultaat dat Sulvaran zei dat hij boos was en overwoog om uit de fractie te stappen, aldus de partijleider.

 “Wat afgelopen vrijdag is gebeurd is erg pijnlijk. Het was een onaangename verrassing”

, aldus De Jongh-Elhage.
De beslissing van Sulvaran had onder meer te maken met de in zijn ogen ‘vertragingstactiek’ van de PAR afgelopen vrijdag, met volgens hem als reden onderhandelingen die gaande waren tussen de PAR en de MFK.
Als het informatieproces om half vijf niet was afgerond, zou er een nieuwe informatieronde volgen met een nieuwe informateur, deze keer voorgedragen door de MFK.

Voorzitter van de onderhandelingscommissie van de PAR, Armin Konket, gaf vanochtend zijn versie van de feiten over de onderhandelingen van vrijdag.
Volgens Konket heeft de PAR formeel minder dan 24 uur onderhandeld met de andere partijen. Deze formele onderhandelingen begonnen op donderdag 15 november, zegt Konket.

“Toen kreeg de PAR de concept-intentieverklaring te lezen. Dit terwijl de informateur al twintig dagen bezig was met zijn informatieproces.”

De PAR kon zich niet vinden in de tekst van de intentieverklaring.
Vooral over wat een takenkabinet precies inhoudt, waarom politici geen minister mogen worden en hoe het opheffen van het takenkabinet vorm moet krijgen, kreeg de partij geen nadere uitleg.

Daarom ging de partijraad donderdagavond niet akkoord met het concept.
Vrijdagochtend volgden de onderhandelingen over de tekst.
Om twee uur was er een gewijzigd concept waarover de PAR graag in het bestuur wilde vergaderen omdat de partij nog steeds een bepaalde formulering in de tekst aangepast wilde zien.

Afspraak was dat Camelia om drie uur contact zou opnemen met de PAR, aldus Konket.
Camelia belde ook en Konket zegt dat hij had aangegeven dat de PAR akkoord ging met een voorstel van de partij Pais om een zin compleet uit het akkoord te laten.

“Camelia zei dat hij contact zou gaan opnemen met de andere partijen en dan de PAR zou bellen. We hebben niet meer van Camelia gehoord, totdat ik om tien over half zes een sms van de informateur kreeg waarin hij zei dat de andere partijen voor een andere koers hadden gekozen”

, aldus Konket
Hieruit concludeert Konket dat de PAR niet meer om de onderhandelingstafel zit.
De Jongh- Elhage zegt dat er nu elf leden zijn die een akkoord hebben ondertekend en zij moeten het proces verder bewandelen.
Wel blijft de PAR bereid om met alle partijen te praten.
Of de partij voor of tegen een kabinet is dat bestaat uit niet-politici, daar kon de PAR vanochtend geen uitsluitsel over geven.

PAR-MFK
Voor wat betreft de contacten tussen PAR en de MFK zegt partijvoorzitter Zita Jesus- Leito dat Curaçao een klein eiland is waar mensen elkaar tegenkomen.
In dit verband komen vrienden elkaar tegen.

“Vrienden die sympathisanten van verschillende partijen zijn komen elkaar tegen en praten met elkaar. Omdat we een klein eiland zijn worden mensen overal door elkaar gezien.”

Dat er foto’s zouden zijn van leden van de PAR en de MFK samen aan tafel in restaurant Fusions op vrijdagmiddag zegt De Jongh-Elhage niets.

“Laat ze maar komen met de foto’s. Er zijn nog veel andere foto’s. Die zeggen niets. Mensen komen elkaar overal tegen.”

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties