PFM | Ys: Verantwoordelijken wanbeleid overheids-nv’s op zwarte lijst

Oud-premier Etienne Ys

Oud-premier Etienne Ys

De regering moet een zwarte lijst maken met de namen van personen die verantwoordelijk waren of zijn voor wanbeleid bij overheids-nv’s als commissaris of directielid.

Dat zegt oud-premier Etienne Ys. Deze personen mogen volgens Ys nooit meer voor de regering werken. Op die lijst zouden ook accountants en advocaten moeten worden gezet die medeverantwoordelijk worden geacht voor mismanagement.

Ys zegt dit in de Extra naar aanleiding van de resultaten van de civiele enquete van onderzoeker en voormalig rechter Huub Willems. Daaruit bleek dat met name Aqualectra en Refineria di Korsou financieel zwaar te lijden hadden van wanbeleid tijdens de regering-Schotte.

Volgens vooralig premier Ys moet een zwarte lijst er voor zorgen dat commisarissen, directieleden en aandeelhouders er van doordrongen worden dat ze een persoonlijke verantwoordelijkheid dragen voor beleid van een overheids-nv en dat ze geen verlengstuk zijn van de regering of een politieke partij. Wie medeverantwoordelijk is voor wanbeleid moet daarvoor persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, meent Ys.

Bron: ParadiseFM

8 Reacties op “PFM | Ys: Verantwoordelijken wanbeleid overheids-nv’s op zwarte lijst

 1. Enige manier om deze lieden te straffen is 1 celstraf en tevens leegplukken. laat ze elke cent terug betalen!

 2. Nooit van gehoord. Misschien kun je me verder helpen, maar ik kan er niets over vinden.

  Vooralsnog ga ik er van uit dat het niet klopt.

 3. Ministers moeten ook van doordrongen worden dat wanneer ze zonder goedkeuring van de rekenkamer grote geld bedragen uitgeven ze persoonlijk voor aansprakelijk gesteld kunnen worden. In Nederland is dit al jaren zo.

 4. Op Curacao heeft men de gewoonte om naar elkaar te wijzen in plaats naar zichzelf te kijken. Iedereen wijst naar elkaar, ze zijn allemaal een pot nat, bijna

 5. En hoe zat het precies met Ansary? Wie werkte daar?

 6. @ Bulibuli. Ook eens met de gedachte van Ys. Wat gebeurt er nu als er na 30 September dezelfde personen weer terugkeren in de overheid en tevens dezelfde commissarissen plaatsen om verder te gaan met het werk van 4 jaar geleden. Gaat Curacao een zelfde debacle tegemoet? De huidige coalitie heeft te weinig gedaan om raamwerken neer te zetten die een herhaling van 4 jaar geleden tegen kunnen gaan. De weg van de minste weerstand nemen is makkelijk en creeert de perceptie dat er iets gedaan wordt, maar geeft geen oplossing tot het werkelijk probleem. Wie gaar weer voor de volgende debacle met de energiebedrijven de rekening betalen?

 7. Wat een briljant idee straks zijn wij echt in de aap gelogeerd. Als een commissaris/directielid weet dat hij na 4 jaar (er is geen tussentijdse controle) op een zwarte lijst terechtkomt, heeft hij 4 jaar om de boel leeg te roven. Het enige wat maakt dat de commissarissen/directieleden zich een beetje inhouden is de hoop dat ze straks hun rooftocht ergens anders kunnen voortzetten.

  De vraag is waarom hebben wij geen parlementaire enquêtes zoals in Nederland waar deze mensen onder ede met hun smoel op tv verhoord kunnen worden.

 8. Ik ben het 100% met Ys eens, men moet voor corruptie en wanbeleid worden gestraft, maar was er alleen na 2010 sprake van corruptie en wanbeleid door (politieke) bestuurders of commissarissen.

  Dat is het probleem op Curaçao, we zijn te hypocriet, we zijn nooit consistent. Neem bijvoorbeeld de VVD, absoluut niet mijn favoriete partij, maar als je iets flikt, dan ben je eruit (niet altijd natuurlijk), maar dat toont consistentie.

  Hier kunnen wij alleen met de vingers wijzen, als wij de tegenpartij niet leuk vinden.

  Laten wij gewoon een beetje consistenter worden op dit eiland, en dan zullen wij ook geloofwaardiger worden. Saludos Etienne!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *