PFM | Tweede Kamer heeft het gehad met dwarsliggend Bestuurscollege Sint Eustatius

Tweede Kamer heeft het gehad met dwarsliggend Bestuurscollege Sint Eustatius

De Tweede Kamer is helemaal klaar met het gedrag van de regeringscoalitie op Sint Eustatius. Kamerlid André Bosman van de VVD heeft gisteren tijdens een procedurevergadering van de Kamercommissie minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevraagd om een debat over de alsmaar toenemende conflicten tussen Den Haag en het Bestuurscollege.

Dat meldt het Antilliaans Dagblad. Bosman noemde de situatie ‘chaotisch’, Joba van den Berg van het CDA ‘zorgwekkend’. Ronald van Raak van de SP wees er op dat volgende week tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg gesproken wordt met de Eilandraadsleden en dan de onafhankelijkheidswens aan de orde zal komen. Van Raak vroeg Plasterk op korte termijn om een brief over de vraag wie beslist over de toekomst van Sint Eustatius: de tijdelijke bestuurders of de bevolking?

De leden van de Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties stemden met het verzoek om een schriftelijke verklaring in. Het debat waarom is gevraagd wordt in het kader geplaatst van het bezoek dat een Nederlandse ambtelijke delegatie onlangs aan de Verenigde Naties heeft gebracht. Essentiële vraag daarbij was: hoe vrij zijn de eilanden, inclusief Curaςao, Aruba en Sint Maarten, om het Koninkrijk in te richten. De conclusie was dat de bevolkingen volledig zelfbeschikkingsrecht hebben, maar zij Nederland niet kunnen dwingen de staatkundige structuur te veranderen, zolang zij deel uitmaken van het Koninkrijk.

Bron: ParadiseFM

13 Reacties op “PFM | Tweede Kamer heeft het gehad met dwarsliggend Bestuurscollege Sint Eustatius

 1. Als je dochter van 14uit huis wil dan mankeert iets aan de opvoeding,dan moet je de schuld zoeken bij de ouders,wat ik wil zeggen is ,statia is niet de enige maar Bonaire is ook zo dan moet je in Den H aag zijn .Caribisch nederlanders worden behandeld als tweede rangs burgers en het wordt tijd dat er een einde aan komt7

 2. Referendum Prima. Laat ze het maar organisten.

  Een referendum heeft geen enkele juridische status.86% zegt A en de Staten zeggen B, dan geldt B. Helaas (Gelukkkig).

 3. @Enri: nee, als je niet snapt dat als jij je dochter met 14 de straat op schopt, er niets van over blijft dat een kontje verkopend snolletje aan de toegangswegen van Campo, hetgeen betekent dat ik wederom kan opdraaien voor de ellende wat het domme volk, waar jij blijkens je post er een van bent, weer bij elkaar gewipt heeft.

  Ik heb een rebellerende dochter van 17 die volgende maand naar Nederland vertrekt om rechten te studeren. We zijn het vaak niet, soms wel, of soms niet, vaak wel met elkaar eens, maar wel gebaseerd op feiten en niet omdat pappie haar met 14 een trap onder haar kont heeft gegeven en weg heeft gestuurd.

  Ik heb een dochter die haar eigen mening heeft die ik, voor zover mogelijk, heb kunnen helpen die mening te hebben zonder haar op straat te schoppen.

  Je schopt een hond, laat staan j eigen dochter, nimmer de straat op

  Trek daar je lering uit.

 4. @LaStiwz dus je heb een mooi bericht voor Curaçao Independiente geplaatst

 5. Nederland blijft financieel steunen op de antillen. en bieden nog steun in andere vormen.

  NL heeft al gezien met de Antillen en op Curacao met de Schotte’s dat de eilanden snel worden leeggeroofd zonder enig toezicht. Antillen willen wel de lasten en niet de lusten. Statia mag uit het koninkrijk stappen als ze wilt!

 6. caribbeancynic

  Ik lees nergens dat ze financieel onafhankelijk willen zijn. En Aruba, Curaçao en St Maarten zijn ook niet financieel onafhankelijk (gelukkig maar).

 7. Mooi mannetje ben jij.

  Zo kom je wel vooruit in de vaart der volkeren.

 8. Zeker niet. Nederland is de eilanden liever kwijt dan rijk!

 9. dus een referendum eerst voor totale onafhankelijkheid.
  alleen de politici weten het volk altijd te manipuleren en zo te draaien dat het simpele volk gaat geloven dat ze beter onafhankelijk kunnen zijn.
  net als toen in Suriname gedaan is.
  maar de helft zal net als toen in Suriname naar NL verhuizen voor ze onafhankelijk worden.

 10. precies….dan maar lekker zelf de consequenties nemen…
  ik ben alleen bang dat het eiland dan net als ze hier zouden willen geregeerd gaat worden door maffia, die het land leeg steelt.
  en het volk uiteindelijk achterlijk blijft en net genoeg heeft om niet dood te gaan.

 11. Als jouw minderjarige dochter van 14 rebelleer tegen je en zegt dat zij uit huis wil en onafhankelijk wan jou wil verder leven dan geeft je haar een trap op haar kont en stuurt je haar weg.

 12. Drechi pa bosnan Tur

  WELLICHT WEET NEDRERLAND MEER DAN DE EILANDEN ZELF……….
  Zit er misschien olie of gas in de bodem daar????????

 13. Curaçao Independiente

  Interessante stelling men kan Nederland niet dwingen, al heeft een eiland als St. Eustatius ook zelfbeschikkingsrecht. Welke waarde heeft een eigenvulling als Nederland dwars blijft en geen medewerking geeft? Is het niet in het voordeel zelf van Nederland dat St. Eustastius autonome land wordt binnen de koninkrijk. Hiermee zal de eiland volledig in zijn eigen financiele onderhoud moeten voorzien, zoals al het geval bij Aruba (1986), Curaçao en St. Maarten (na 10-10-10). Wel een beetje verbaasd hierover, altijd maar geklaag als er geld gaat naar de eilanden van de voormalige Antillen, maar nu er weer eentje is die ook financieel onafhankelijk wil zijn van Nederland zijnde in de koninkrijjk is het ook weer niet goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *