PFM | Tekort aan piloten bij Insel Air

Omdat brandstofkosten aanzienlijk zijn gedaald

De Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air heeft een tekort aan piloten

De Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air heeft een tekort aan piloten. Dat zegt directeur Edward Heerenveen tegen de Èxtra. De maatschappij voert nu zo’n zeventig vluchten uit per dag maar komt vier tot vijf piloten te kort.

Daarom is nu besloten dat de piloten voorlopig geen vakantiedagen meer kunnen opnemen. Het tekort aan vliegtuigbestuurders is onder meer ontstaan omdat er een aantal met pensioen zijn gegaan.

Volgens Heerenveen is het moeilijk om hier vliegeniers te vinden: volgens de directeur gaan piloten vaak in andere landen aan het werk omdat er daar aantrekkelijkere voorwaarden zijn.

Bron: ParadiseFM

7 Reacties op “PFM | Tekort aan piloten bij Insel Air

 1. caribbeancynic

  Het aardige aan de schermen op Hato is dat ze geprogrammeerd zijn om te liegen. Ik heb het meegemaakt dat het scherm van een (arke) vlucht 10 minuten na de geplande vertrektijd veranderde van ON TIME naar DEPARTED. Maar het vliegtuig was nog niet eens aan het boarden!

 2. Hans=Loek?

 3. De traditie van de ALM, DCA, DCB en Air Aruba wordt gewoon voortgezet. Niemand, maar dan ook helemaal niemand kan een fiasco voorkomen.

  Maar… geen nood: nieuwe avonturiers zullen zullen zich na het faillisement van InselAir aanmelden om dezelfde traditie voort te zetten. Ze lopen zich waarschijnlijk al warm.

 4. DINSDAG, 19 JULI 2016 11:40

  OP VRIJDAG 15 juli was ik werkzaam op St. Maarten en laat tijdens een vergadering weten dat ik die dag naar Curaçao vlieg om 16.55 uur.

  Met welke maatschappij, vraagt een van de aanwezigen.

  Met InselAir, zeg ik. De aanwezigen beginnen te lachen. Ik vraag waarom ze lachen. Nou omdat je helemaal niet vertrekt op die tijd. Je hebt zeker een halfuur vertraging. Dat is heel normaal bij InselAir. Om half drie ben ik op de airport en kan aansluiten aan een gigantisch lange rij. De counters zijn gesloten terwijl volgens de tijd op de borden de counters open zouden moeten zijn. Een man voor mij moet lachen en zegt: meneer maakt u zich maar niet druk. Ze zijn altijd te laat. Ze hebben een monopoliepositie en hebben de macht. Niemand durft iets te zeggen.

  Dan blijkt er een business counter te zijn die niet is aangegeven. Omdat mijn collega en ik business class vliegen gaan we naar die counter. We worden direct geholpen en in no time zijn we ingecheckt. De beste man kan ons echter niet zeggen naar welke gate we moeten en al helemaal niet of het vliegtuig op tijd vertrekt.

  Na de douane gaan we naar de VIP lounge en nemen plaats. Op het scherm zien we de vlucht staan met de opmerking ‘on time’.

  Dus het valt allemaal mee.

  Maar na verloop van tijd maken wij ons toch ongerust en vragen de dame achter de balie of de informatie klopt. Ze moet lachen en zegt: ach meneer die vertrekken nooit op tijd. Echt nooit. Maar er staat..

  Ja, er staat zoveel zegt ze. Wacht maar, ik zal bellen. We blijken ten minste twee uur vertraging te hebben. Ik wijs nog op het bord maar dat helpt uiteraard niet. Even later staat er op het scherm: delayed 16.55 uur. Hoe kan dat nu? Dat is de geplande vertrektijd. Na enige tijd staat er dan: delayed 19.30 uur.

  Geen vermelding door het omroepsysteem. Je moet het maar raden. Wachten en nog eens wachten. Om 18.45 uur plotseling een bericht: nu boarden. We vliegen overeind en staan dan 45 minuten in de rij.

  Van het grondpersoneel zegt niemand iets. Geen vriendelijk woord of excuses. Als vee gaan wij het vliegtuig in. Wij hebben stoelen 3a en 3b. Maar die zijn in het hele toestel niet te vinden. We worden voorlopig gezet op stoelen 2a en 2b. Ondertussen zijn er links en rechts behoorlijke ruzies. Stoelen blijken meerdere keren verkocht te zijn met als resultaat dat er te weinig stoelen zijn voor hen die een ticket hebben gekocht. Na verdere vertraging gaan we de lucht in. De captain laat nog iets weten maar dat binnensmonds gemompel is niet te verstaan. Door niemand. Dus geeft de purser op ons verzoek uitleg. Van excuses is geen enkele sprake.

  Ook tijdens de vlucht horen wij van vele kanten dat InselAir zich oppermachtig voelt. En dat niemand, ook de regering niet, er iets over durft te zeggen.

  Aan de eigenaren en directie wil ik het volgende zeggen: als je de monopoliepositie hebt moet je niet voor 100 procent presteren maar voor 200 procent. Klantvriendelijk zijn, reizigers op tijd en correct informeren en je maatschappelijke verantwoordelijkheid goed kennen.

  Hoewel ik geen waarzegger ben voorspel ik het volgende: als jullie zo doorgaan dan komt er vroeg of laat een concurrent die niet veel hoeft te doen om beter te zijn. Dan is het snel afgelopen met InselAir en dan kunnen eigenaren, directie en personeel in een hoekje van de landingsbaan zich afvragen hoe het zo heeft kunnen gebeuren.

  Vanuit mijn positie van organisatie-adviseur kan ik dit schrijven. Ik heb het te veel gezien bij bedrijven.

  Ik wens u een zinvolle discussie over het bovenstaande. En nog meer hoop ik dat u uw reizigers serieus neemt. Zij zorgen voor uw bestaansrecht. Zonder reizigers bestaat u niet eens.

  LOEK WIJCHERS

  Curaçao

 5. Joep Meloen

  Tornen aan de werk- en rusttijden is wel het laatste dat je wilt doen in de vliegerij.
  Geld tekort, vliegers tekort, onderhoud kan niet worden uitgevoerd, onrendabele routes ?
  Klinkt als een recept voor een faillissement.

 6. Ik heb begrepen dat het beleid van Heerenveen de hoofdoorzaak is dat piloten vertrekken.

  Dit beleid resulteert in het minimale onderhoud aan vliegtuigen (gevolg: vertragingen) en financiele problemen (gevolg: salarissen worden te laat betaald).

  Misschien heeft Heerenveen het te druk met Stella van Rijn?

 7. Genoeg piloten in andere landen die hier willen vliegen.. mits goede vliegtuigen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *