Amigoe | Casperson: Dit is eerherstel

Anthon Casperson Aqualectra | Antilliaans Dagblad

Anthony Casperson, voormalige Aqualectra directeur | Antilliaans Dagblad

WILLEMSTAD — Het verslag van de civiele enquête geeft duidelijk aan dat het wanbeleid bij nutsbedrijf Aqualectra niet aan mij te wijten is. Dit stelt voormalig Aqualectra-directeur Anthon Casperson in een reactie op het eindverslag van onderzoeker Huub Willems.

In zijn verslag constateert Willems dat zowel bij Aqualectra, als bij Refinería di Kòrsou er sprake was van ernstig wanbeleid in de periode dat het kabinet-Schotte het daar voor het zeggen had. Het rapport is kritisch over het feit dat de directie werd weggestuurd en dat de Raad van Commissarissen (RvC) het voor het zeggen kreeg. Het wanbeleid werd geheel veroorzaakt ‘doordat de politiek

zich direct met de bedrijfsvoering van beide bedrijven ging bemoeien’. Aqualectra is daardoor momenteel bijna failliet, aldus Willems.

Een opgeluchte Casperson stelt in een reactie dat nu duidelijk is vastgesteld dat wat er van 2010 tot 2012 is gebeurd niet aan hem lag. Hij werd indertijd gestuurd door de RvC. Bij vijf gangen naar de rechter werd hij of in het gelijk gesteld, of de tegenpartij niet in het gelijk gesteld, waarna hij uiteindelijk in 2012 ervoor koos om een settlement met Aqualectra te bereiken. Nu, vier jaar later, constateert hij dat door het rapport eerherstel heeft gekregen.

“Het rapport geeft duidelijk aan wat er in die periode bij Aqualectra is gebeurd. It wasn’t me. Maar aan de andere kant vind ik dat dit niet had mogen gebeuren. Het had nooit zo ver mogen komen. Ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld en mij altijd strikt gehouden aan de regels en procedures.”

Nog triester vindt Casperson het feit dat de ontwikkelingen in de periode van 2010 tot de dag van vandaag terug te zien zijn bij Aqualectra. “In 1999 was er een situatie van leveringsproblemen, constant uitvallen van stroom. Wij hebben toen als bedrijf gezegd, dit lossen wij niet op in een jaar of twee. Dit gaat jaren kosten. Wij waren goed bezig, maar op een bepaald moment kwam de regering tussenbeide en werd er ingegrepen zonder enige kennis van zaken. Het resultaat zien wij nu terug. Nog steeds lees ik dat het bedrijf te kampen heeft met capaciteitsproblemen. We zijn nu vier jaar verder. Als dit niet was gebeurd, zouden wij nu veel verder zijn.”

De oud-directeur van Aqualectra stelt dat hij niet met de beschuldigende vinger zal gaan wijzen. “Maar ik wil dat wij als eiland uit deze zaak lering trekken. Wij moeten samen gaan optrekken. Gebaseerd op feiten een beleid vaststellen en dit samen uitvoeren. Wij moeten meer gaan samenwerken, dit is volgens mij de belangrijkste les.”

Na zijn periode bij Aqualectra nam Casperson een sabbatical om het gebeurde te kunnen verwerken. Tegenwoordig is hij werkzaam als financieel adviseur op zowel Bonaire als Aruba.

Bron: Amigoe

2 Reacties op “Amigoe | Casperson: Dit is eerherstel

  1. Beste Anton, laten we niet overmoedig worden. Er bestaat ook zoiets als vergrotende en overtreffende trap; slecht, slechter, het slechts.

  2. Nee toch niet weer een nieuwe partij… :0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *