PFM | Rodriguez: Venezuela stapt uit de OAS

Vertrek als reactie op de belegde crisisvergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van 17 lidstaten om hun ‘diepe bezorgdheid’ over Venezuela te bespreken

Venezuela stapt uit de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), na een lidmaatschap van meer dan 65 jaar. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Delcy Rodriguez, aangekondigd, meldt persbureau ANP.

Rodriguez (foto) kondigde aan dat president Nicolas Maduro het vertrek uit de OAS had geëist als een reactie op de belegde crisisvergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van 17 lidstaten om hun ‘diepe bezorgdheid’ over Venezuela te bespreken. Caracas had eerder al met een vertrek uit de organisatie gedreigd indien de vergadering zou plaatsvinden. Eerder werd Maduro door de secretaris-generaal van de OAS al een ‘dictator’ genoemd.

Venezuela is al lid van de OAS sinds 1951. Volgens Rodriguez zal Caracas het twee jaar durende proces voor het vertrek uit de organisatie donderdag al in gang zetten. De Organisatie van Amerikaanse Staten is het oudste regionale verbond van staten, waartoe de 35 staten behoren in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, en de Caribische regio. Eind maart riepen de veertien landen, waaronder de Verenigde Staten en Mexico, al op tot snelle verkiezingen in Venezuela, en stelden ze ‘erg ongerust’ te zijn over de politieke situatie in het land.

Venezuela is al maanden in de greep van een politieke en economische crisis en bij protesten zijn al 32 mensen om het leven gekomen.

Bron: ParadiseFM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *