PFM | Overeenstemming Caribische delegaties over geschillenregeling

Eindtekst voorstel geschillenregeling af

Eensgezind tegenwicht Curaçao, Aruba en Sint Maarten tegen voorstel Plasterk

De delegaties van Curaçao, Aruba en Sint Maarten hebben aan de vooravond van het Interparlementair Koninkrijksoverleg overeenstemming bereikt over een geschillenregeling.

Daardoor kan er eensgezind tegenwicht worden geboden aan de voorstellen van Nederland. Dat meldt de Amigoe.  Zoals bekend wordt de Geschillenregeling gezien als het belangrijkste onderwerp van het Ipko, dat van dinsdag tot en met vrijdag plaatsvindt in Den Haag.

“Definitely a hot potato”, zei een lid van de Statendelegatie van St. Maarten. Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties wil geschillen voorleggen aan de Raad van State voor advies. Het oordeel zou niet in alle gevallen bindend zijn voor de Rijksministerraad.

De drie Caribische landen willen daarentegen dat dat de Hoge Raad of een Gemeenschappelijk Hof voor Geschillenbeslechting geschillen bekijkt en een bindend oordeel geeft.

De landen zaten al grotendeels op één lijn, maar nu is men het eens geworden over de juridische grondslag voor een geschillenregeling.

Bron: ParadiseFM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *