PFM | Curaçao streeft Aruba voorbij in schone energie

NuCapital 36 miljoen dollar investeert in de vijf nieuwe windmolens op Tera Kòrá.

NuCapital 36 miljoen dollar investeert in de vijf nieuwe windmolens op Tera Kòrá.

Curaçao streeft Aruba voorbij als het gaat om leider in schone energie in het Caribisch gebied. Dat zegt de directeur van NuCapital Roy Kolader. Het Antilliaans Dagblad schrijft dat NuCapital 36 miljoen dollar investeert in de vijf nieuwe windmolens op Tera Kòrá. Met de komst van die windmolens, met samen een maximale capaciteit van 16,5 megawatt, is Curaçao dus Aruba voorbij volgens het bedrijf. ,,Nog indrukwekkender is dat Curaçao na Denemarken nu tweede is in de wereld van non-conventionele duurzame energie”, zegt directeur Kolader. Curaçao wil uiteindelijk de helft van de energie uit duurzame bronnen halen, zoals wind en zonne-energie.

Bron: Paradise FM

18 Reacties op “PFM | Curaçao streeft Aruba voorbij in schone energie

 1. Lezen is ook een kunst Jos. Gelukkig een kunst die jij niet begrijpt. Mensen zoals jij moeten er ook zijn. Wie moet anders mijn tuin doen en de beerput legen?

 2. Wahahaaaaa, dombo! Een stuwmeer is het slechte wat er is om energie op te wekken. Wat een bombo ben jij zeg. Heb jij weer zitten knippen en plakken? Een stuwmeer zorgt voor verdroging en aangezien Curacao al droog genoeg is, is dit uitgesloten. Zelfs Nederland denkt er niet over om een stuwmeer te bouwen. Je snapt er geen hol van!

 3. Jos, hier (wederom) niet iets van internet, maar van iemand met gezond verstand, waar het bij sommige ernstig aan ontbreekt.
  Energie opslaan kost geld. Bakken vol met geld. De meest goedkope opslag is in een stuwmeer. (Water oppompen bij stroomoverschot en de bak weer leeg laten lopen bij een stroom tekort.)

  Volgens mij niet iets voor hier op Curacao.

  Alle andere vormen zijn veel te duur, met name door de hoge verliezen die er optreden bij de opslag.

  Daarbij, je bent wel gek als je een windmolenpark gaat bouwen met een overcapaciteit als de opslag veel te duur is.

  Je hebt gelijk, per opgewekt Mw is het goedkoper, maar je moet gaan opslaan of er een conventionele centrale naast zetten. Dan is het vele malen duurder.

 4. Ze zijn allemaal een stelletje löllen of cutjes.

  Zo, hebben we dat ook weer gehad.

  (Bedankt voor de hint van omzeilen LaStiws, zal het voor leggen om de lijst uit te breiden)

  Met vriendelijke groet,

  Moderatie Team

 5. het moet er eerst komen, is de vergunning al aangevraagd of doen we weer gewoon op de oude wijze , we beginnen met bouwen en dan pas de vergunning.
  Goh dat de vliegtuigen er geen last van hebben, maar wel van een druivenboomgaard. Hebben de omwonenden Van Terra Cora al in spraak gehad, hoe zit het met Horizon vervuiling en de waarde daling van de huizen.
  Word de OZB aangepast nu de waarde van de huizen zijn gezakt op in de verschillende wijken.
  Kijk en dan kan je pas bouwen.

 6. Wat jij schat is niet relevant. Het is BEWEZEN dat zonne-energie veel meer rendement oplevert dan wind- energie. Verder ga ik niet met een leek in discussie. Je doe maar. Toedeloeoeoe!

 7. Simpele rekensom:

  Als er géén wind is, of te sterke wind betekent dit géén windenergie. Ik schat dat wind-energie 80% van de dag gebruikt kan worden.
  Zonne-energie is 50% van de dag aanwezig.

  Energie-opslag zal dus eerder bij zonne-energie moeten plaatsvinden dan bij wind-energie.

 8. En La S, de wind waait ook niet elke dag even hard. Wat zegt jij daarop?
  Ook wind-energie wordt OPGESLAGEN. Slimmerd.
  Stuur maar jouw Trojaanse paarden om het voor jou op te nemen.

 9. Ik heb LaStiwz nog nooit kunnen betrappen op schelden. Probeer zelf ook één heer – of dame – te zijn Jos.

  En bronnen op het internet raadplegen is normaal. Zolang je het maar niet verkoopt als zelf bedachte theorie of redenering. Dán noemen ze het plagiaat!

 10. Wat die panelen moeten op de grond staan? Daar hebben we daken voor!
  Panelen leveren ‘s nachts niets op? Zonne-energie wordt opgeslagen en is bewezen dat zonne-panelen veel rendabeler zijn dan windturbines!

  Ben jij soms de leverancier La S? Aangezien jij alles van google afhaalt zou ik je aanraden om beter te ZOEKEN deze keer. Verder is jou epistel erg warrig, zoals altijd. Met knippen en plakken zonder enige kennis van zaken kom je er echt niet.
  Word maar lekker boos! Ga schelden, ga mopperen, toe maar ga je gang zoals altijd met jou extreme lange tenen! Jij duldt geen tegenspraak en dat komt door jou extreme lange tentakels. Wat let je om alleen op dit forum door te gaan? Maak het maar een Intranet voor jou en jou ja-knikkers alleen. Toedeloeoeoeo Curacaose wannabe Limburger!

 11. Inderdaad. Zijn er geen offertes gevraagd bij verschillende leveranciers? Wanneer zijn ze besteld, jaren geleden of pas?
  Ik begrijp niet dat de bevolking van Curacao dit soort extreme bedragen accepteert. 5 windturbines zijn echt geen 36 miljoen dollar waard, daar kun je een complete windmolenpark mee bouwen met meer dan 30 windmolens/turbines.
  Dit bedrag klopt niet. Of er is een typfoutje gemaakt. Laten we dat maar hopen. En als dit zogenaamd klopt dan moet er een specificatie van getoond worden. Aan wie is betaald, wat, hoeveel, wanneer, hoe, waarom, waarvoor etc.

 12. Curacao streeft Aruba voorbij in schone energie….zeer zeker qua prijs !!

 13. Ik denk. Zoek eens een beetje uit voordat je iets denkt.

  16500000 watt/280watt= 60.000 panelen a $ 200,-= 12 miljoen.
  Je hebt nog minstens 2.500 omvormers nodig van $ 4.000,- is 10 miljoen.
  Die omvormers moeten droog staan met een beetje ruimte: huisje 1 miljoen.
  Die panelen moeten op de grond staan, met wat loopruimte 1 m2 per paneel is 60.000,- grond a 50,- p/m2= 3 miljoen.

  Dan zit ik op 26 miljoen. Probleem is dat ik er een complete “andere” voorziening naast moet hebben, want ‘s nachts levert dit niets op.

  Gewoon olie gestookte centrales of kerncentrales van voldoende grootte en we hebben altijd koud bier tegen een redelijke prijs. Een paar schoorstenen hebben we wel over, (het meeste waait hier toch weg) en de vaten kernafval dumpen we hier een paar honderd meter uit de kust. Daar is het al snel 2 kilometer diep. Als je dit ‘s nachts doet, ziet noemand het.

 14. Allemaal leuk en aardig, maar voorlopig is Aqualectra op dit moment nog vrolijk aan het schakelen en zitten mensen in Saliña al uren zonder stroom. Het houdt niet op.

 15. Had men ALWEER zo’n haast met de bestelling? Ik denk dat men met zonnepanelen veel goedkoper uit was.

 16. 36 miljoen voor vijf windturbines? Dat is wel heel erg duur.

  http://www.groenerekenkamer.nl/wat-levert-een-windmolen-op/

 17. Nederland staat onder in de lijst samen met Malta en zo.

 18. 36 mio $ voor 5 windmolen? Ik begreep dat je per molen altijd moest rekenen met 1,5 tot 2,5 mio $ all in. Maal 5 zou zijn 12,5 mio $ max.
  Zijn er meerdere offertes bij verschillende leveranciers gevraagd?
  Kan de calculatie worden vrijgegeven? Ik ben benieuwd .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *