27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 04:41

Laatste reacties

- Advertentie -

Personeel is niet het probleem’

Verlies Aqualectra 448 miljoen gulden

aqualectra-150x1501.jpgWillemstad – Door met het ‘vrijwillig’ afvloeien van personeel van Aqualectra geld uit te sparen, wordt het probleem van het nutsbedrijf niet opgelost.

Dat is de mening van de vakbond Sindikato di Trahadónan di Kòrsou (STK) bij monde van de voorzitter Edmond ‘Chika’ Franciska.
Het nutsbedrijf tekende medio 2013 een verlies op van ruim 448 miljoen gulden.
Tot en met juni 2013 bedroegen de personeelskosten ruim 62 miljoen gulden.

Franciska reageert op het nieuwe cao-voorstel voor 2014-2016 van Aqualectra dat vorige week vrijdag gepresenteerd werd en waarin uit de doeken wordt gedaan hoe slecht het er met het bedrijf voor staat.

Franciska: ,,Uit de cao-presentatie blijkt dat er 64 miljoen gulden op straat ligt aan schulden en dat de regering ook 4,4 miljoen gulden schuld heeft.
Er is financiering nodig van 200 miljoen gulden, dus een verlaging van personeelskosten zal geen belangrijke basis zijn voor een ‘turn around’ binnen het beleid van Aqualectra en geeft geen garantie voor herhaling van de problemen.”

- Advertentie -

De vakbond Sindikato di Empleadonan den Utilidat (SEU) voelt zich gepasseerd, omdat de directeur van Aqualectra, Darick Jonis, de cao-plannen en cijfers wel aan STK en Sindikato di Trahadónan di Kodela (STKo) presenteerde, maar niet aan SEU.
De vakbonden vinden het overigens vreemd dat het cao-voorstel gebaseerd is op cijfers van het nutsbedrijf die niet geauditeerd zijn en waar geen jaarrekeningen aan ten grondslag liggen.

,,Bovendien spreken deze cijfers de eerdere presentaties tegen. Zo is eerder gezegd dat Aqualectra in 2012 break-even zou draaien en vanaf 2013 winst zou maken.
De directie heeft hiermee wel een brevet van onvermogen afgegeven”, aldus een reactie van Errold Bishop, voorzitter van SEU.

De vakbonden en vooral STK, blikken terug op het desastreuse beleid onder de regering Schotte (MFK), waarbij drie directeuren het veld moesten ruimen, de elektraprijs met 5 procent werd verlaagd en alle investeringsplannen ‘on hold’ werden gezet.

Franciska schrijft naar de leden zelfs: ,,We willen onze leden en werknemers van Aqualectra waarschuwen om te voorkomen dat er wederom een MFK-regering aan de macht komt om door te kunnen gaan met het bloedbad bij Aqualectra. Aqualectra verliest inkomsten aan klanten die op zonnepanelen overgaan.
Het overstappen op zonne-energie maakt alleen een MFK-groepje rijk
.”

Ook verkoopcijfers achteruit
Aqualectra staat er volgens directeur Darick Jonis niet gunstig voor.
Niet-geauditeerde cijfers van december 2012 laten een verlies zien van ruim 434 miljoen gulden en tot en met juni 2013 wordt een verlies opgetekend van ruim 448 miljoen gulden.
De verkoop in de eerste helft van 2013 is achteruit gegaan ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 4,1 procent aan water en 0,5 procent aan elektriciteit.
Ook het lekverlies wordt steeds groter, en het niet-geregistreerde verbruik eveneens, zowel bij water als bij elektriciteit.
Er zijn op dit moment 194 klanten met zonnepanelen. Aqualectra wil dus personeel vrijwillig laten afvloeien en wil met deze presentatie begrip hiervoor te kweken bij het personeel en de vakbonden.
In 2013 worden de personeelskosten berekend op ruim 121 miljoen gulden.
Uitgangspunt voor de caoonderhandelingen is dat de personeelskosten niet meer boven de 100 miljoen gulden mogen uitkomen.
Het ziekteverzuim binnen het bedrijf is 7 procent en 19 procent van de inkomsten gaat op aan personeelskosten.
Van het totaal aan operationele kosten, wordt 48 procent besteed aan personeel.
Over de productie staat in de presentatie dat de verschillende productieplants het maximale produceren, maar dat toch regelmatig op schakelen overgegaan moet worden omdat er een tekort is.
Veel van de plants moeten nodig onderhoud krijgen zoals die bij de Isla-raffinaderij en de Dokweg.
Ook het onderhoud aan het netwerk is verwaarloosd.
Zo is het routineonderhoud al jaren uitgesteld.
Voor wat betreft water moet ook onderhoud gepleegd worden bij de productie op Santa Barbara.

,,De waterreserves zijn constant te laag”, aldus Jonis in zijn presentatie.

Daar komt bij dat ook de leidingen niet onderhouden en vervangen worden, waardoor er steeds meer klachten komen over bruin water.

Jonis: ,,Het duurt lang voordat storingen verholpen kunnen worden.”

- Advertisement -

Bron: Antiliaans Dagblad

To Top

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -