29 C
Willemstad
• dinsdag 20 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

Dump afval gaat nog steeds door

HomeMediaAlgemeen nieuwsDump afval gaat nog steeds door

Semi-medisch afval in mondi bij Ronde Klip gevonden

medisch afvalWillemstad – Bij het Recreatie & Kampeercentrum Ronde Klip, op de weg naar de Noordkust, is dit weekend semi-medisch afval gedumpt. Dit laat de beheerder van de camping, Roy Rusch, desgevraagd weten.

Volgens de campingbeheerder wordt er met grote regelmaat vuil gestort op de plaats.
Volgens de campingbeheerder wordt er met grote regelmaat vuil gestort op de plaats.

Het gaat volgens het hoofd van de GGD op Curaçao, Siriving Kely, om infuussystemen die zijn aangetroffen in de mondi rond Ronde Klip. Kely, die door deze krant op de hoogte werd gebracht van de semi-medische dump, legt uit dat bij het onderzoek naar het dumpen van (semi)medisch afval de Inspectie voor de Gezondheidszorg hier het voortouw in neemt.
De GGD-voorman heeft dan ook de waarnemend inspecteur- generaal Joe Alcalá voor de Volksgezondheid op de hoogte gesteld van het geval.
Deze heeft toegezegd het geval verder te gaan onderzoeken.
Volgens Kely, die een snelle blik heeft geworpen op de foto’s toegestuurd door Rush gaat het bij de infuussystemen om een ‘ongebruikelijk model’.
Van welk bedrijf de zakken met semi- medisch afval afkomstig is, is dan ook niet eenvoudig te zien, volgens Kely.
Volgens de campingbeheerder wordt er met grote regelmaat vuil gestort op de plaats waar ook de jongeren van de scouting Antiano hun activiteiten uitvoeren, dit is echter de eerste keer dat de beheerder daadwerkelijk semi-medisch afval aantreft.

,,Het waren gebruikte zakken die worden gebruikt voor misschien een zoutoplossing. Ik heb de andere vuilniszakken een beetje opengemaakt en daarin zaten luiers voor grote en kleine mensen”, legt Rusch zijn vondst uit.

De campingbeheerder legt het gevolg uit: wilde honden, wilde katten en heel veel muggen.

,,Deze weg is zeer geliefd voor illegale dump in alle soorten en maten”, licht Rusch toe.

Hij vervolgt: ,,Half dode honden, half dode katten, bouwpuin.”

Het zijn slechts enkele voorbeelden van de puinhoop die wordt gestort op Ronde Klip volgens de campingbeheerder.

Rush: ,,Vooral ’s nachts hoor en zie je regelmatig een auto stoppen, vaak met gedoofde lichten en dan hoor je duidelijk dat er iets gedumpt wordt op nog geen vijftig tot honderd meter van de plaats waar normaal de kinderen spelen en kamperen.”

Dit is echter de eerste keer dat de beheerder daadwerkelijk semimedisch afval aantreft
Dit is echter de eerste keer dat de beheerder daadwerkelijk semimedisch afval aantreft

Een oplossing is er volgens de beheerder vooralsnog niet, het grote probleem volgens hem is de ontbrekende wetgeving.
Daarom is niemand volgens Rush strafbaar als er wordt gedumpt.
Veel kan hij er dan ook niet tegen beginnen, alhoewel hij hoopt dat de wetgeving die het strafbaar maakt om afval te dumpen in de natuur zo snel mogelijk wordt doorgevoerd.
Ondertussen zit hij niet stil.
De man die erg betrokken is bij de jongeren van Curaçao, door middel van de scouting, is van mening dat het begint bij de jeugd.

,,We moeten de kinderen gemotiveerd opvoeden. Kinderen moet je nu bewust maken dat het niet normaal is om de plaats te vervuilen waar je woont. Zij kunnen vervolgens hun ouders erop aanspreken als zij wat dumpen in de natuur.”

Bron: Antiliaans Dagblad

To Top

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties