27 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 18:48

ParadiseFM | Izzy Gerstenbluth geeft voorlichting aan horecapersoneel

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft gisteren het horecapersoneel van Jan Thiel voorgelicht over de Covid-19 vaccinatie. Dat zei Baldewijn Grul van restaurant Zest op Paradise FM. In zijn...

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaPersoneel bidt voor behoud Taams Kliniek

Personeel bidt voor behoud Taams Kliniek

Het verplegend personeel van de Taams Kliniek is bezorgd over de toekomst van het ziekenhuis - Foto |  Anneke Polak
Het verplegend personeel van de Taams Kliniek is bezorgd over de toekomst van het ziekenhuis – Foto | Anneke Polak

WILLEMSTAD – Op het eerste gezicht is er weinig aan de hand bij de Taams Kliniek. Er staat een rij patiënten bij de balie, verplegers en artsen lopen over het terrein en de wachtkamers zitten vol. Wie doorloopt naar de medium care afdeling, merkt dat de bedden allemaal zijn afgehaald. De hele vleugel is leeg.

Het noodlot hangt als een zwaard van Damocles boven dit privé-ziekenhuis. Al jaren weet de Taams Kliniek niet rond te komen, maar nu is de malaise zo ernstig dat ook de banken en leveranciers hun ‘good will’ hebben verloren. De 176 personeelsleden zijn deze maand nog niet uitbetaald.

“Het maakt me heel verdrietig. Ik wil graag doorgroeien bij de Taams Kliniek, we zijn hard aan het werken aan onze kwaliteit”, zegt zorgcoördinator Sabrina Christina.

Een reportage door Anneke Polak


Ook verpleegkundige Ruthmila van de medium care afdeling is emotioneel.

“Dit is ons brood. De gemeenschap van Curaçao is groot, wij zijn de arm van het grote ziekenhuis, één ziekenhuis is niet genoeg.”

Beide verpleegkundigen vrezen voor een achteruitgang van de kwaliteit van de zorg en langere wachtlijsten.

Boekhouding
Coromoto Maria, voorzitter van de zorgvakbond CBV, stelt dat de Taams de problemen aan haar eigen directie te danken heeft. Er zou geld zijn achterovergedrukt. Cardioloog Arthur Liqui Lung, lid van de directie, zegt dat uit de boekhouding blijkt dat er door de directie geen geld is weggenomen maar juist bijgelegd. Momenteel loopt er een onderzoek.

“De afgelopen jaren hebben we zelf geen salaris getrokken uit Taams. Het financiële probleem van de kliniek is veroorzaakt doordat de tarieven dertien jaar lang niet zijn verhoogd.”

Tarieven
Medisch directeur Earl Esseboom snapt niets van het argument dat de Taams als private organisatie zelf uit de problemen moet komen. Met opgelegde tarieven van de overheid valt er weinig aan te doen, zegt hij.

“Al dertien jaar lang moet de Taams Kliniek het met dezelfde tarieven doen, terwijl de kosten van de zorg in die periode wel zijn toegenomen. Een onhoudbare situatie, die al jaren wordt aangekaart en onderkend, maar niet opgelost”, zegt Esseboom.

Afgelopen november zijn de tarieven voor oogoperaties verhoogd, nadat de kliniek had gedreigd te stoppen met deze operaties.

“Ineens konden we deze tarieven wel verhogen, waarmee de overheid eigenlijk aangeeft dat het tarief al die jaren te laag was. We mogen niet met terugwerkende kracht rekenen en de verliezen zitten in die terugwerkende kracht.”

Esseboom hoopt dat er tijdens de Raad van Ministers woensdag alsnog hulp wordt toegezegd.

“Als er geen personeel op de vloer is, hebben we geen andere keuze dan sluiten.”

Langere wachtlijsten
Sluiting zou een grote aderlating voor de zorg zijn, zegt Liqui Lung.

“Voor de poliklinische patiënten zijn al wachtlijsten. Urologie, orthopedie en neurologie hebben een wachtlijst van maanden. Als je kijkt naar de klinische patiënten, is er niet genoeg ruimte voor opnames. De capaciteit van het Sehos en Advent is denk ik niet groot genoeg. Er zal een nog groter probleem komen als we naar Hospital Nobo gaan, wat een kleine ligcapaciteit heeft. Dat zal langere wachtlijsten betekenen, meer medische uitzendingen en een achteruitgang in de kwaliteit van de zorg.”

Minister Ben Whiteman van Gezondheid was niet bereikbaar voor commentaar.
Door Anneke Polak
Bron: Caribischnetwerk.ntr

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties