26 C
Willemstad
• maandag 4 maart 2024

Democracy now! | Tuesday, February 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Fire breaks out at Geminga boatyard in Sandy Ground

MARIGOT--St. Martin firefighters (pompiers) intervened Saturday night to extinguish a fire that broke out in a 200-square-metre shed in the Geminga boatyard in Sandy Ground. According to...

CN | Gokkers starten rechtszaak tegen Stake

Jeffrey Noeken | Casinonieuws.nl Een vijftal gokkers is op Curaçao een rechtszaak gestart tegen het gokbedrijf Stake. De gokkers willen het geld terugkrijgen wat zij vergokten omdat het...

Democracy now! | Monday, February 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 februari 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PdVSA gaat met Rusland in zee

HomeNieuwsPdVSA gaat met Rusland in zee
Door: Redactie Versgeperst

Versgeperst.com Versgeperst samenwerken rusland Regio PdVSA olie NIEUWS Curaçao  pdvsaCURAÇAO – De staatsbedrijven Rosneft, uit Rusland, en PdVSA, uit Venezuela, gaan samen een Venezolaans olieveld met een voorraad van naar schatting 40 miljard vaten exploiteren. Het versterkt de alliantie tussen beide landen. Dat meldt persbureau IPS.

Het olieveld in het zuidoosten van Venezuela moet over vijf jaar 400.000 vaten (van 159 liter) per dag produceren, zeggen de twee bedrijven.

Reserves
Rosneft neemt 40 procent van de investering voor zijn rekening, 1,5 miljard dollar.

“Voor Rosneft is het interessant om reserves te kopen, of er toegang toe te hebben, voor een zeer lage prijs”

, zegt Víctor Poleo, docent olie-economie aan de Centrale Universiteit van Venezuela.

“Met die 40 procent ‘verwerft’ het 16 miljard vaten voor een eenheidskost van 10 dollarcent per vat.”

Op de wereldmarkt noteert een vat olie 90 tot 110 dollar.

Zware olie
Rosneft gaat aan PdVSA 1,1 miljard dollar betalen voor zijn aandeel in het Carabobo-veld. Volgende maand gaan beide bedrijven de details uitwerken voor de oprichting van een gemengd bedrijf, PetroVictoria.
Rosneft kreeg al 40 procent van het gemengd bedrijf voor het aanpalende olieveld Junín in handen toen het in oktober het Russisch-Britse TNK-BP verwierf.
Daar worden de reserves op 53 miljard vaten geraamd.
De 40 procent die Rosneft daar heeft, zijn groter dan de 18 miljard vaten die het bedrijf in Rusland zelf bezit.
Volgens José Suárez Núñez van de gespecialiseerde publicatie Petrofinanzas gaat het in Venezuela om zeer zware olie waarvan de raffinage duur is, een groot contrast met de lichte olie die Rosneft in eigen land wint.

Invloedsfeer van VS

“De akkoorden tussen Rosneft en PDVSA passen in de ambitie van Rusland om zich in Latijns-Amerika te profileren, een gebied dat zich altijd binnen de invloedsfeer van de Verenigde Staten heeft bevonden”

, zegt Kenneth Ramírez, expert oliepolitiek en voorzitter van de (private) Venezolaanse Raad voor Internationale Betrekkingen.
Met die ambitie wil Rusland opnieuw een grootmacht worden en een antwoord bieden op de toenemende Amerikaanse invloed in Centraal- en Zuid-Azië, de Kaukasus, de Balkan en de Zwarte Zee, gebieden waar de Russische invloed traditioneel groter was, zegt Ramírez.
Volgens de expert wil Rusland de banden aanhalen met Brazilië, waarmee het samen in de BRICS-groep zit (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika), en met de ALBA, de Bolivariaanse Alliantie voor Volkeren van Ons Amerika, dat door Venezuela wordt aangevoerd.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties