29 C
Willemstad
• dinsdag 27 september 2022

Democracy now! | Tuesday, September 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Gouverneur Holiday ontvangt hoge Koninklijke onderscheiding

Gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Holiday nam de onderscheiding in ontvangst tijdens een afscheidsreceptie in de Grote...
- Advertentie -

Nu.cw | Handelsgrens tussen Venezuela en Colombia weer open

De grens tussen Venezuela en Colombia is weer geopend voor handel. Dat meldt de NOS. Voor het eerst in zeven jaar mag er weer vrachtverkeer rijden tussen...

PBC | Vuurwapen gevonden in cel SDKK-gevangenis

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bewakers van de SDKK-gevangenis hebben vanochtend tijdens een doorzoeking van cellen in blok 7 een vuurwapen gevonden. Het gaat om een doorgeladen wapen, waar dus...

PBC | KLM toestel uit Suriname maakt noodlanding op Azoren vanwege medische noodgeval

Persbureau Curacao AZOREN – Een toestel van de KLM, dat afgelopen nacht op weg was van Suriname naar Schiphol, heeft vanochtend rond half acht een medische noodlanding gemaakt...

ParadiseFM | Twee politieagenten gearresteerd

Twee politieagenten zijn vanmorgen aangehouden. In opdracht van het OM werden er verschillende huiszoekingen verricht. De agenten worden verdacht van het sjoemelen met vergunningen. Een van de verdachten...

PBC | Zeekoeling op Curaçao is simpel, maar wacht op financiering

Persbureau Curacao

Het diepzeewaterproject om Zakito District in stadsdeel Otrobanda van koeling te voorzien staat in de startblokken, maar financiering ervan laat nog even op zich wachten. Dat zegt Michiel Wildschut van Emmet Green op de website warmete365.nl tegen Kenneth Nwosu.

Het project moet alle geschikte gebouwen in het Rif- en Zakitogebied, zoals het Dreams resort, WTC Curaçao, het Curaçao Medical Center en het Renaissance hotel met elkaar te verbinden. Het gebruikt zeewater van 850 meter diep en een temperatuur van ongeveer zes graden via een zes kilometer lange pijpleiding voor de directe koeling van gebouwen, waardoor de CO2-uitstoot met 96% wordt verminderd. Er is slechts tien procent van de energie nodig in vergelijking met de huisige airconditioningssystemen. Bovendien zijn er geen schadelijke stoffen voor de ozonlaag meer nodig, zoals nu en wordt energie geleverd tegen een goedkopere kostprijs.

Op 21 ja­nu­a­ri 2019 werd in aan­we­zig­heid van pre­mier Rut­te een in­ten­tie­ver­kla­ring on­der­te­kend met het Curaçao Medical Center. Daarmee kon gestart worden met het project.

De koele case

“De vergunningen zijn binnen en er is support vanuit de overheid. Er zijn welwillende klanten met verklaringen om de koeling af te willen nemen. Feitelijk is alles klaar om te beginnen, maar er zijn problemen met de financiering. Deze was al helemaal rond voor corona insloeg. Door de lockdowns werd alles stopgezet. Wij zitten nu in het proces om de financiering weer op te starten”, zegt Wildschut.

In Amsterdam lopen twee projecten met water dat uit zo’n veertig meter diepte wordt opgepompt. In het Zakito project gaan de leidingen twintig keer dieper het water in naar een diepte van 850 meter diep.

Reden om zo diep te gaan is dat behalve de temperatuur van zes graden Celsius op die diepte het water ook veel zuiverder. “Dat maakt het ook geschikt voor gebruik in agricultuur”, aldus Wildschut.

Kleine eilandnaties
Delta

Gil­bert Gou­ver­neur, ma­na­ging di­rec­tor van Za­ki­to Dis­trict Coo­ling-project zegt dat diep­zee­wa­ter een van de meest be­trouw­ba­re, duur­za­me en kos­ten­sta­bie­le ener­gie­bron­nen ter we­reld is. Voor­al voor ei­land­-na­ties is diep zee­wa­ter een waar­de­vol­le bron van groei.

Met groot­scha­li­ge zee­wa­ter­pro­jec­ten als de­ze zal het mo­ge­lijk zijn om niet al­leen be­trouw­ba­re (or­kaan- en tsuna­mi­be­sten­di­ge), duur­za­me en kos­ten­ef­fec­tie­ve koe­ling voor veel klan­ten te bie­den, maar ook om het spin-off po­ten­ti­eel te ont­wik­ke­len dat al­le groen­ten (kas­sen) en zee­vruch­ten (aqua­cul­tuur) voor het ei­land kan le­ve­ren, een po­ten­ti­ë­le nieu­we eco­no­mi­sche pij­ler voor Cu­ra­çao.

Diep­zee­wa­ter­tech­no­lo­gie is een lo­gi­sche op­tie op weg naar groe­ne en meer zelf­voor­zie­nen­de ei­lan­den, on­af­han­ke­lijk van bui­ten­land­se in­vloe­den zo­als de brand­stof- en voed­sel­mark­ten”.

Economische baten
Het Zakito project moet volgens Wildschut drie vliegen in een klap slaan. Het moet zorgen voor meer werkgelegenheid, een besparing van 95 procent CO2-uitstoot en er moet economische impact zijn.

Dankzij de hoge olieprijs verbetert de businesscase aanzienlijk. Als het Nederland was, dan was de financiering al lang gebeurd, denkt Wildschut. “Dit is een simpele casus, er ligt geen moeilijke techniek aan ten grondslag. We staan klaar in de startblokken.”

De investering van ongeveer 50 miljoen dollar in dit project zal, naast een macro-economische besparing van vier miljoen dollar per jaar vanwege de wisselkoersen, het potentieel openen van een nieuwe economische pijler voor het eiland met 400-600 nieuwe banen en een directe en indirecte economische impact van ongeveer 100 miljoen dollar per jaar.

Maar de huidige crisis belemmert de internationale en lokale financieringsinstellingen om zich in te zetten voor het Zakito District Cooling-project.

Zodra aanvullende risicodekking, zoals een tijdelijke overbrugging of garantie is geregeld, wordt gestart met de bouw.

Za­ki­to Dis­trict Coo­ling is in ont­wik­ke­ling en wordt ge­bouwd, ei­gen­dom van en ge­ëx­ploi­teerd door een in­ter­na­ti­o­naal con­sor­ti­um on­der lei­ding van Eco­po­wer In­ter­na­ti­o­nal (Cu­ra­çao), be­staan­de uit de Cu­ra­çao­se We­gen­bouw Maat­schap­pij (CWM, Cu­ra­çao), Deerns (Ne­der­land), Ci­vil En­gi­nee­ring Ca­rib­bean (Cu­ra­çao) en DEVC­CO (Zwe­den). Voor in­ge­ni­eurs­ac­ti­vi­tei­ten wer­ken par­tij­en sa­men met de lo­ka­le en in­ter­na­ti­o­na­le ex­pert en­gi­nee­ring-, bouw- en ad­vies­bu­reaus met spe­ci­fie­ke ken­nis, zo­als Ma­kai Ocean En­gi­nee­ring (Ha­waï).

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

3 reacties

 1. Hoe past dit vernuftige systeem in het verdienmodel van de Ali Baba’s van Fort Amsterdam? En dit ….. op een kiezelsteentje in de tropics, waar gebruik van gratis zonne-energie wordt belast.
  Boy…Aqualectra must really be pissed.

  Greetings from Makati (30 panels, full backup system)

 2. Hoe past dit vernuftige systeem in het verdienmodel van de Ali Baba’s van Fort Amsterdam? En dit ….. op een kiezelsteentje in de tropics, waar gebruik van gratis zonne-energie wordt belast.
  Boy…Aqualectra must really be pissed.

  Greetings from Makati (30 panels, full backup system)

 3. Laat deze project water boy’s eerst de walgelijke Pik / Cooper en Gerrit de Raaf regering onder druk zetten om een goed wegen net op te zetten en uit te laten voeren zodat de auto bezitter niet zich scheel betaald aan reparatie kosten van zijn vervoer en dan eens dit project ten uitvoering brengen is geen slecht idee.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -