30 C
Willemstad
• vrijdag 30 september 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

PBC | Rechter brengt onaangekondigd bezoek aan vreemdelingenopvang in blok 1 van de SDKK

Dick Drayer | Persbureau Curacao

Rechter Eveline Nootenboom (r) arriveert bij de gevangenis | Foto: Dick Drayer

Rechter Eveline Nootenboom-Lock van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie verraste aan het eind van de ochtend vriend en vijand door onaangekondigd een bezoek te brengen aan de vreemdelingenopvang in de SDKK-gevangenis.

Het bezoek werd een ongepland onderdeel van een kort geding dat vanochtend diende tegen het Land Curaçao. Tien Venezolanen, zes mannen en vier vrouwen eisten vrijlating omdat gevangenschap schending van hun mensenrechten zouden opleveren.

Voor de vier vrouwen was dat net na indienen van het kortgeding al geregeld. Die zijn maandag al op vrije voeten gesteld nadat de minister van Justitie de week ervoor een stevige tik op de vingers had gekregen van het gerecht omdat Curaçao vluchtelingen tussen veroordeelde criminele gevangen houdt en een strafregiem toepast op vreemdelingen. Maar voor de mannen nog niet. Daarvoor diende dit kort geding.

Welles-nietes

Rechter Nootenboom moet tureluurs zijn geworden van het welles-nietes spelletje tussen de gemachtigden van de Venezolaanse eisers en de advocaat van het Land Curaçao. Vrijwel alles wat er naar voren werd gebracht over de slechte omstandigheden in de SDKK werden ontkend door de overheid.

De Venezolanen zitten in blok 1 van de SDKK-gevangenis, een blok waar normaliter strafrechtelijk gedetineerden gevangen zitten en die wordt gebruikt als politiecel, waar je maximaal tien dagen gevangen zit in afwachting van definitieve plaatsing elders in de SDKK.

Volgens de overheid is er niets aan de hand. Na sluiting van de barakken – die worden verbouwd omdat ze niet voldoen aan de minimale eisen voor opsluiting van mensen – heeft de directie blok 1 toegewezen als ‘Vreemdelingenbarak’ en de criminele gevangenen die daar nog zaten, na het vrouwenvonnis elders geplaatst. Dat zou voldoende moeten zijn voor de mannen om humaan te worden opgesloten, aldus het Land.

Het pleidooi van de advocaat van het Land Curaçao ontlokte rechter Nootenboom de opmerking dat ze alleen maar hoort dat het land alles okay vindt, maar dat die zich niet uitlaat over of er sprake is van een acceptabele situatie in blok 1.

Een vraag die met een kennelijk weinig overtuigende verklaring werd beantwoord en de rechter geen andere keus liet om dan zelf maar te gaan kijken, meteen en vrijwel onaangekondigd.

SDKK

De inspectie van rechter Nootenboom en de griffier was in gezelschap van Ieteke Witteveen van Human Rights Defense Curaçao en de advocaten van de overheid, medewerkers van de Vreemdelingendienst en mr. Alicia Blonk, advocaat van de Venezolanen. De pers mocht niet naar binnen.

mr. Alicia Blonk (r) | Persbureau Curacao

Na een uur kwam mr. Alicia Blonk als eerste naar buiten. De zes mannen uit Venezuela die nu nog vastzitten, moeten dat volgens Blonk doen in een warme, drukkende en donkere ruimte. “He wordt gepresenteerd als een open ruimte, maar de realiteit is dat alles is afgesloten met traliewerk. Het licht gaat om 19.00 uur aan en om 21.00 stipt uit. De Venezolanen moeten dan verplicht slapen”, zegt Blonk.

“De douche bestaat uit een pijp uit de muur, waar de Venezolanen zelf een plastic fles met gat hebben gezet om een straal te krijgen, die de bedden natmaakt.”

De Venezolanen krijgen drie keer per dag eten. “Technisch gezien prima, maar de manier waarop dat gedistribueerd wordt laat te wensen over”, zegt Blonk. ’s Morgens een broodje, om 14.00 uur warm, om 16.00 uur weer twee broodjes en daar moeten ze het tot de volgende ochtend mee doen.

Volgens SDKK is er recreatie, maar het halve basketbalveld was dicht en pas sinds een week was er een bal. Daarnaast kunnen de Venezolanen nog dammen of dominoën op één spel. “Samen TV-kijken is er vanwege het superkleine TV-scherm niet bij”, zegt Blonk.

Van de claim van de minister dat Blok 1 geschikt is gemaakt, klopt volgens de advocaat niets. “ik ken de situatie voorheen en die verschilt in niets van nu. Zelfs een likje verf over de muren was kennelijk teveel, zodat de Venezolanen de teksten van vroegere strafrechtelijk gedetineerden gewoon nog kunnen lezen. En ik verzeker u, dat zijn geen bijbelteksten, zegt Blonk.

Of de rechter de observaties van de gemachtigde van de Venezolanen deelt, horen we op 14 juli, dan doet rechter Nootenboom uitspraak.

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

10 reacties

 1. Alles mooi en aardig maar deze Venezolanen worden op straat gezet zonder een werkvergunning en zonder daggeld. Het is geen hoge wiskunde om te weten dat de vrouwen gelijk in handen van pooiers terecht komen en de mannen zullen wel uit overlevingsdrang, de criminaliteit in gaan.

 2. Kan ze gelijk kijken of er een plekje voor Suzy, Maria, Marveline en de Pancho van Curaçao Pik Pisas beschikbaar is. Gewoon bij elkaar in een cel, kan best. Iedereen moet bezuinigen toch? Heeft Pishi Porko Payaso straks drie dikke bolombonchies op zijn snoet!

 3. Komt de rechter eindelijk van haar krent en doet een schouw. Big deal ?!? Al die tijd hebben zij en haar club de leugens en fantasieverhalen van de SDKK en vooral de mucha mandá (lees: landsadvo-jerk) van Forti geloofd, terwijl de vluchtelingen (“ongedocumenteerden”) als groot criminelen werden behandeld en de Rijksoverheid/NL 2e omroep/ EVRM hier schande over sprak.
  En dan heb je een horoscooplezer/wannabe reporter/pater familias gevmin (“Duitsers hadden ze in NL allemaal moeten doden”) die bij elke gelegenheid op de rel/roddel zender Direct ongeremd zijn disdain met de (aanwezigheid/kosten opvang van deze mensen) ventileert. Dushi Hende, I guess.
  Afijn… het klimaat gaat veranderen, de permafrost smelt en de zeespiegel stijgt sneller dan eerst gedacht. Kijken of ze in Coro en Zulia het flotilje YdK met dezelfde gastvrijheid weten in te nemen.
  Reciprocity is a bitch (and it keeps scores)

 4. Het is jammer dat dit niet vaker gebeurd. Dan kan de rechter ook zien dat er nog wel wat cellen vrij zijn. Voor die gevallen die nu nog steeds niet opgesloten zitten na hun veroordeling.

 5. Kaat & Brian S jullie de spijker weer als zo vaak de spijker weer recht op zijn kop en waarom krijgt de grootste ex minister Leerling Pastor Gerrit de Raaf nog steeds de kans om een oplichting uit zijn glazen toverbol te krijgen toveren zodat hij de 1.8 miljoen boete kan betalen of anders het gevang in moet, maar het zal wel hier op neer komen, Zag twee beren broodjes smeren O dat was een wonder dat beren smeren konden etc etc

 6. @Brian S , die twee leven hier als God in Frankrijk.
  Hoe kan het anders het pretkabinet zit hier vol met boeven , misschien 4 met onbesproken gedrag.

 7. @Brian S , die twee leven hier als God in Frankrijk.
  Hoe kan het anders het pretkabinet zit hier vol met boeven , misschien 4 met onbesproken gedrag.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -