30 C
Willemstad
• maandag 15 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

PBC | Whiteman wil af van grootverdienende artsen

HomeNieuwsPBC | Whiteman wil af van grootverdienende artsen
Whiteman wil af van grootverdienende artsen
Whiteman wil af van grootverdienende artsen

WILLEMSTAD – Ben Whiteman heeft zich de woede op de hals gehaald van medisch specialisten.

Na afloop van het overleg met die vakgroep zei de minister van Volksgezondheid dat als dokters meer willen verdienen dan 1 miljoen gulden per jaar, ze Curaçao maar moeten verlaten.

Beide partijen praten met elkaar, omdat artsen bang zijn dat ze minder gaan verdienen als het nieuwe hospitaal klaar is. Ze komen dan in loondienst.

Volgens Whiteman is het geen probleem om specialisten te vinden die wel in het nieuwe ziekenhuis willen werken.

Bron: Persbureau Curacao

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

 1. “Hun collega’s opleiden hebben ze ook nog nooit gedaan. Ik ken geen rontgenoloog die een cardioloog gaat opleiden”

  Dat een röntgenologen geen cardiologen opleiden is natuurlijk helemaal waar. Ik heb ook nog nooit gehoord dat bakkers, slagers opleiden. Een bizar antwoord dus!

  Iedere maatschap van medisch-specialisten heeft binnen de maatschap één of meerdere arts-assistenten die in opleiding zijn. praktijkkennis komt niet aanwaaien: die doe je in de praktijk op.

  De beste arts-assistent wordt binnen de maatschap gehaald, de mindere mag zijn geluk elders beproeven.

  En nee, ik heb mijn kennis niet uit een directe familiekring van 20 medici (waarschijnlijk goed voor het Guinness Book of Records) zoals jij kennelijk.
  Mijn kennis ontleen ik aan mijn dagelijkse praktijk, met méér dan duizend medici – van verschillende disciplines – als cliënt.

 2. Gelijk heeft de minister. Dit probleem had Curaçao 35 jaar geledenook. De mensen die uit Nederland kwamen waren duur. Toen heeft de overheid gekozen voor specialisten uit Colombia. Whireman heeft gelijk. Ook ik heb families die toevallig die richting heeft gekozen, dom zijn wij niet.

 3. dat er zoveel betaald moet worden, heeft niks te maken met de salarissen van de Med.Mafia. Maar door het systeem van de BZV. Heffing heeft namelijk te maken met je inkomen.
  Nu klopt het systeem namelijk niet omdat ongeveer 50% geen premie betaald terwijl een kleine groep betaald via zijn loon en de rest betaald de premie over zijn wereld inkomen.
  Eerlijker zal het het zijn zoals in andere landen, iedereen betaald een basispremie of zoals in Nederland een basis verzekering. Maar ook het BZV heeft geen lang leven deze zal dit jaar of volgend jaar over gaan in de AZV. Eens kijken of of er dan eerlijk de lasten worden verdeeld.

 4. Sonny,

  Leuk verhaal, maar die vlieger gaat niet op.
  Ik kom uit een gezin van artsen en veel familieleden zijn ook arts. Geloof me, nog nooit heeft iemand ook maar iets gepubliceerd.
  Hun collega’s opleiden hebben ze ook nog nooit gedaan. Ik ken geen rontgenoloog die een cardioloog gaat opleiden en uit ervaring weet ik dat er onderling veel kift is.
  Het klopt dat de specialisten 12 of 14 jaar studie achter de rug hebben en dan in een vrij korte tijd moeten proberen een pensioen op te bouwen, hun praktijk (is aangekocht) af te betalen en gewoon te leven. Daar is op zich niets mis mee.
  Toen ik jong was zag ik mijn vader nooit. Die was van ‘s ochtends 8 tot ‘s avonds 9 in het ziekenhuis, ook op zaterdagen en als hij ‘s avonds thuiskwam dan moesten alle beoordelingen nog de deur uit voor de dag erna, zodat de patiënten de dag na het onderzoek al een uitslag hadden.
  Hij verdiende goed, maar werkte daar ook naar. De tarieven waren niet absurd, hij werkte gewoon een immens aantal patiënten per dag af.

  Tegenwoordig is dat anders. Specialisten vinden dat ze speciaal zijn, werken beduidend minder, maar willen wel een filmsterren salaris. Nu heb ik daar geen problemen mee……………zolang dat er niet voor zorgt dat mensen geen toegang meer hebben tot medische zorg. Wanneer de tarieven zo hoog worden dat patienten het niet meer kunnen betalen dan is er iets goed mis.
  Gelukkig hebben we verzekeringen, maar bij de tandartsen zien we al dat het goed fout is. Velen kunnen niet naar de tandarts omdat de tarieven te hoog zijn, dus lopen met een rottend gebit.
  Ondertussen woont de tandarts in een paleis en rijdt een Porsche of Audi Q7 van een paar ton.
  In zo’n geval moet de overheid gewoon keihard ingrijpen. Het kan niet zo zijn dat de volksgezondheid ten koste gaat van het luxe leventje van een paar figuren.
  En dat hoor je dus uit de mond van iemand met ongeveer 20 artsen (ook tandartsen) in de familie (niet hier op Curacao overigens).

 5. Je ben 19 jaar en hebt een geweldig talent voor sport, bijvoorbeeld voetbal. Je bent een geweldige spits. Grote internationale clubs hebben je talent ontdekt. Je krijgt miljoenen aangeboden. Je kunt je talenten op de grootste sportvelden verder ontplooien. Blijf je voetballen bij je plaatselijke club voor een minimaal salaris?
  Zéér waarschijnlijk niet. Jammer voor je supporters. Die moeten nu dure tickets gaan betalen om je te zien spelen.

  Je bent medisch-specialist. Je hebt na je studie van 6 jaar als basisarts (Whiteman is een basis-arts) een vervolgstudie gedaan van nog eens 6 jaar. Je bent zeer kundig in speciale technieken, bijvoorbeeld de DaVinci techniek. Deze techniek moet je veel beoefenen om vakbekwaam te blijven. Je publiceert je inzichten in medische vakbladen. Grote particuliere klinieken hebben je talent ontdekt. Je krijgt miljoenen aangeboden. Je kunt je talent met de nieuwste en beste technieken verder ontplooien. Blijf je bij het plaatselijke hospitaal? Zéér waarschijnlijk niet. Patiënten die van jouw talent gebruik willen maken, moeten naar de dure particuliere kliniek.

  Als de getalenteerde medisch-specialist in het plaatselijk ziekenhuis blijft werken, deelt hij zijn kennis met andere artsen. Het niveau van het plaatselijk hospitaal gaat met sprongen vooruit. Patiënten worden plaatselijk geholpen en hoeven niet naar dure particuliere klinieken.

  Als de medische-talenten vertrekken, of niet willen komen werken, ja: dan blijft het een plaatselijk hospitaaltje: voor blinde darmen en gebroken benen: géén probleem.

  Als het talent in het hospitaal blijft en het hospitaal naam en faam krijgt. Als een ingewikkelde ingreep een fluitje van een cent wordt. Als hart- en kankerpatiënten sneller genezen, is dat wat waard?

  Laat die voetballer lekker gaan, iedereen heeft daar begrip voor. Als hij blijft is dat geen extra winst.

  Laat die talentvolle medisch-specialisten blijven. Daar hebben we allemaal wat aan. Dat is extra winst!

  Over hoeveel gaat het: 20 toppers? Dat is dan 10 miljoen méér per jaar. Maar… geen dure bezoeken meer aan privéklinieken. Tel uit je winst!

 6. De PM heeft meer dan gelijk, ondanks dat het aangegeven loon van 1 miljoen gulden hoogstwaarschijnlijk niet correct is. Korting van de inkomens van deze kaste met 50% (ook bij inkomens van 500.000 gulden) zal ze echt niet laten vertrekken. Het resterende loon na de korting is overigens nog steeds aantrekkelijk genoeg om capabele medici van elders, ook uit Nederland, aan te trekken.

 7. Als Whiteman slim is kan hij miljoenen verdienden in die 3 maanden dat hij MP is, kijk maar naar Gerrit de Raaf, die had daar totaal geen moeite mee “profiteerde 200% mee” met wat een ander dan ook verdiende. Maar ja daar is Whiteman niet slim genoeg voor, en dat is nou net zijn probleem.

 8. Ik ben het met Whiteman eens dat een miljoen per jaar niet perse hoeft . Maar het alternatief dat straks geboden wordt moet geen derde rangs specialisten uit Sto Domingo en omstreken zijn die genoegen nemen met wat het BVZ verzekeringssysteem bereid is te bieden omdat ze elders toch niet voor meer dan drie maal modaal aan de slag kunnen.
  Wie had 25 jaar geleden kunnen denken dat Curacao tot dit niveau zou afzakken ? . Als je bijna 30 jaar lang betaald hebt voor een eerste klas verzekering en je komt nu terecht in dat BVZ- verzekerinkje waarvoor meer dan tien duizend gulden perjaarmoet worden betaald met straks voornamelijk artsen uit Cuba en Sto Domingo……..Het wil je dan best een beetje triest te moede worden.
  Hopen op een oude dag zonder ernstige gebreken en als het zover is please niet reanimeren.

 9. Whiteman heeft gelijk.

  Ik betaal bijna 20,000 gulden per jaar aan de overheid voor verzekering tegen de kosten van de idiote salarissen van de medici.

 10. het volk wil goede specialisten die hun vak meester zijn en geen “specialisten” die hier wel zouden willen komen omdat ze in andere landen waar een beter zorgstelsel is niet aan de bak komen. Het is bijzonder kortzichtig om maar te gillen dat de specialisten meer dan 1 miljoen willen verdienen. Dat wil de huidige MinPres misschein wel.

 11. Hoe beter je bent in je vak, en hoe harder je werkt, des te meer je verdient. Een afgunstig ongeleid projectiel als Whiteman heeft daar niets over te zeggen, gelukkig.

 12. Hij is vast jaloers omdat zelfs een ministers plus PM salaris minder dan een millioen is. Niettemin lijkt het me ook buitensporig veel.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties