PBC | Update over mogelijke olievervuiling op zee

Update over mogelijke olievervuiling op zee richting Curacao

Tot op heden zijn bij de Maritieme Autoriteit Curaçao (MAC) nog geen meldingen binnengekomen van vervuiling langs de Curaçaose kustwateren. De afgelopen dagen is sprake van lichte tot matige olievervuiling op de noordoostkust van Bonaire.

Deze wordt opgeruimd en onderzocht door Stinapa.

Inmiddels is duidelijk dat het hier zeer waarschijnlijk gaat om de zware olie die vorige week nog voor de Venezolaanse kust dreef en waarschijnlijk Trinidad als bron heeft. Deze olie ligt al enige tijd in de zee en drijft door de heersende stromingen nu ook richting Curaçaose en Arubaanse wateren.

De MAC benadrukt dat op dit moment geen daadwerkelijke dreiging bestaat. Probleem is wel dat de zware olie ondertussen gefragmenteerd is en onder het wateroppervlak drijft, waardoor zij vanuit de lucht of per schip niet, of zeer moeilijk, waarneembaar is. De werkelijke omvang en locatie van de vervuiling is dus nog altijd niet bekend en vooralsnog moet worden aangenomen dat het niet uitgesloten is dat enige vervuiling de kust van Curaçao bereikt.

In samenwerking met betrokken instanties op Curaçao en Bonaire wordt gewerkt aan de voorbereidingen van een eventuele cleanup. De MAC benadrukt dat bestrijding op zee niet mogelijk is door de aard en samenstelling van de olievervuiling.

Mocht het publiek olievervuiling aantreffen, dan kan dat direct worden door gegeven aan Fort Nassau of het Rescue Coordination Center (RCC) van de kustwacht. Ruim het niet zelf op, maar waarschuw deze autoriteiten.

Ook hotels en strandeigenaren moeten alert zijn en voorzorgsmaatregelen te treffen om de hotel- en badgasten eventueel te informeren. Hetzelfde geldt voor de duikschool operators en de verhuurders van (zeil)boten en ‘Seadoos’. Volg de website www.vvrp.cw en de lokale media voor eventuele updates.

Bron: Persbureau Curacao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *