26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AVC | Ook Whiteman respecteert scheiding der machten niet

HomeMediaAVC | Ook Whiteman respecteert scheiding der machten niet

Door Dick Drayer

Secretaris ministerraad opnieuw toegang ontzegd | Foto Persbureau Curacao
Secretaris ministerraad Raul Henriquez opnieuw toegang ontzegd | Foto  Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – Raúl Henriquez is mijn buurman. Niet één waar ik een kopje suiker bij kom lenen, maar wel zo’n buurman die je bij het voorbijgaan groet. Dat is omdat we elkaars gezichten kennen.

Verder is het nooit gekomen en dat zegt waarschijnlijk meer over mijn buurman , dan over mij. Henriquez is secretaris van de ministerraad. Iemand die veel weet en veel hoort. Zo niet alles weet en alles hoort wat er zich op Fortí afspeelt. Iemand dus, die je moet kunnen vertrouwen.

Dat laatste is ineens een probleem. Begin januari kreeg hij plots een toegangsontzegging. Drie maanden mocht-ie niet naar binnen, in april nog eens met drie maanden verlengd. Premier Ben Whiteman wilde destijds geen toelichting geven. Maar de rechtszaak die volgde met een uitspraak op vrijdag jongstleden, maakt duidelijk waarom.

Boos

De regering is boos omdat Henriquez contact met de Vertegenwoordiger van Nederland had over een conceptbrief. Die ging over een reactie van de Raad van Ministers op de hulp die minister Ronald Plasterk van Koninkrijkszaken had aangeboden om de problemen met de Isla-raffinaderij aan te pakken.

De secretaris had schriftelijk contact met Henk Brons, de Vertegenwoordiger van Nederland. Maar volgens Whiteman had Henriquez daarmee uit de school geklapt. Die brief had nooit gedeeld mogen worden met Nederland. Een andere brief was in de maak, een meer politieke brief. die had naar Nederland gemoeten.

Brons laat intussen weten dat er weliswaar contact is geweest, maar dat de inhoud van de gedetailleerde brief nooit besproken is geweest. ‘Henriquez heeft nimmer gerefereerd aan de inhoud van de uiteindelijk niet verzonden conceptbrief’, zegt Brons. Maar het is al te laat. Henriquez moet thuis blijven en mag niet meer aan het werk.

Rechter

De zaak komt bij de rechter. Die oordeelde vrijdag dat er geen goede gronden waren om de secretaris te schorsen en hem de toegang tot Fortí te ontzeggen. Henriquez moet weer aan het werk. Whiteman roept op zaterdag – als door een wesp gestoken – de Raad van Ministers bijeen in een buitengewone vergadering met maar één agendapunt: het lozen van Henriquez, terugkeer van Henriquez als secretaris is geen optie. Rechtelijke uitspraak of niet.

En dus krijgt de secretaris op zondag een een brief via de deurwaarder waarin hem op grond van nieuwe redenen de toegang wordt ontzegd. Advocaat Arndt van Hoof, raadsman van Henriquez, zegt daarover: “Mijn cliënt is sinds 10- 10-‘10 als secretaris van de ministerraad werkzaam en er zijn nooit klachten over zijn functioneren geweest. Hij zit nu bijna zes maanden thuis. Dit weekeinde heeft men iets verzonnen om hem de toegang tot het werk te weigeren.”

Slechte werkgever

Hoe de zaak verder gaat, kan iedereen die Curaçao kent, uittekenen. Het is namelijk niet voor het eerst dat een hoge ambtenaar sneuvelt in de relatie met zijn minister. De overheid laat opnieuw zien een slechte werkgever te zijn.

De staat van dienst spreekt boekdelen. Henriquez wordt opzij gezet om andere reden dan aangevoerd. Het lijstje is niet alleen indrukwekkend lang – kijk alleen maar naar het aantal SG-s op ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – maar wordt ook nogal eens gekenmerkt door het niet opvolgen van gerechtelijke uitspraken.

De meest in het oog springende zaak was die van het Hoofd van de Veiligheidsdienst, Edsel Gumbs, die teveel wist van de corrupte praktijken van zijn baas en na vier gerechtelijke uitspraken nog steeds niet terug mocht naar zijn oude plek.

Whiteman laat met de zaak Henriquez zien dat de overheid een onbetrouwbare partner is, die bovendien het slechte voorbeeld geeft. Maar meer nog dan dat, respecteert de premier de trias politica niet; de basis van ons staatsbestel. En dat hebben we, spijtig genoeg, al eens eerder gezien…

Bron: AchterkantVanCuracao

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. Wel na betaling van een vermogen aan afkoopsom en het doorbetalen van een thuiszittende ambtenaar gedurende de rechtszaak voor maanden en maanden.

  2. Henriquez heeft inderdaad een MFK gezicht, kon wel de tweelingbroer van Peppie van het ratvocatenkantoor Peppie en Kokkie zijn.

  3. Als Henriquez inderdaad het mafiamaatje van Schotte is/was, zoals hier beweerd, is hij natuurlijk terecht naar buiten gegooid.

    Maar waarom laten we Schottes stoeipoes Stella van Rijn dan wel zitten, of nog erger zijn bilmaat Romer van de Veiligheidsdienst?

    Stella van Rijn heeft nog een inhoudsloze functie waarin een blind paard nog geen kwaad kan doen, maar Romer heeft toegang tot onze volledige criminelen database!

  4. Het werkelijke probleem van de Ministerraad is dat Raul Henriquez steevast vertrouwelijke informatie doorspeelt aan Schotte. Kan dat worden bewezen? Klaarblijkelijk niet, ofwel hebben de advocaten van het Land andere moverende redenen om juist het kritieke punt niet aan te voeren.

    Daarnaast hielp Henriquez Schotte mee Gumbs onrechtmatig buiten de deur te houden. Hoewel de schrijver juridisch een keihard punt heeft dat zeker aandacht behoeft, wordt eea voor de man zelf ook gezien als een koekje van eigen deeg. Een vergelijking met de zaak van Gumbs loopt op dat punt dus enigszins mank.

  5. De overheid wint altijd, want men gooit het gewoon op ‘verstoorde arbeidsrelatie’ en daarmee is de kous af.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties