29 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 11:47

Democracy now! | Tuesday, April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Nu.cw | Scholieren opgepakt voor verspreiden ongepaste beelden

Een school heeft vorige week aangifte gedaan tegen een scholier die tijdens een Zoomles ‘ongepaste beelden’ liet zien. De minderjarige is gehoord door de politie en de...

Nu.cw | Moord Bas van wijk: OM eist achttien jaar cel en tbs

Het Openbaar Ministerie (OM) eist achttien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen Samir el Y. voor het doodschieten van de op Curaçao geboren Bas van Wijk. Op...

PBC | Indiase variant op een van de Caribische eilanden aangetroffen

Persbureau Curacao Op de Caribische eilanden is inmiddels één geval van de Indiase mutatie van het coronavirus aangetroffen. Dat meldt het RIVM. Het is niet bekend om welk...

PBC | Alleen handvol Caribische eilanden is laag risico

Persbureau Curacao Curaçao laat in principe alle reizigers uit de wereld toe. Ook reizigers uit hoge risicolanden. Die moeten wel voldoen aan een serie voorwaarden. Kom je uit...

PBC | Inreisbeleid Saba hangt af van vaccinatiestatus reiziger

Persbureau Curacao Het eiland Saba gaat een soort vaccinatiepaspoort hanteren voor binnenkomende reizigers. Wie gevaccineerd is, hoeft vanaf 1 mei niet in quarantaine. Het is een van de maatregelen...
- Advertisement -spot_img
HomeVerkiezingen Curacao 2021PBC | OM: fotograferen stembiljet in stemhokje niet toegestaan

PBC | OM: fotograferen stembiljet in stemhokje niet toegestaan

Persbureau Curacao

Reden voor de waarschuwing is dat bij stemfraude vaak een ‘bewijsfoto’ geleverd moet worden om voor de stemkeuze geld te kunnen incasseren | Persbureau Curacao

Het fotograferen van je stembiljet in het stemhokje is niet toegestaan. Dat meldt het Openbaar Ministerie in een persbericht in aanloop naar de verkiezingen op 19 maart.

Reden voor de waarschuwing is dat bij stemfraude vaak een ‘bewijsfoto’ geleverd moet worden om voor de stemkeuze geld te kunnen incasseren.

Het kopen van stemmen of het verkopen van je stem kan op grond van het wetboek van Strafrecht gestraft worden met een gevangenisstraf van maximaal twee jaren.

Volgens het OM staan vrije, geheime en eerlijke verkiezingen aan de basis van de democratische rechtsstaat. Het belang hiervan is in de Staatsregeling en in internationale verdragen vastgelegd.

Een kiezer heeft daarom het recht om zonder enige beïnvloeding zijn stem uit te brengen en de inhoud van zijn keuze voor zichzelf te houden.

Bron: Persbureau Curacao

18 reacties

 1. @Kwek, kwaak, kwèk, ikke, kwaklapklap
  Inderdaad. Snel met je fotootje naar “mamma Suzy” toe. Die kan wel wat schuiven…..

 2. LOL: Zita heeft beloofd 2.000 gulden te betalen als je “toch ” op haar stemt. Dus toch maar een selfie maken met stembiljet?
  Girigori en het HOF gaven aan deze “infringement” door de vingers te zien net als hij bij Saleh, en S. Martina hebben gedaan.

 3. kwek, kwek,kwek,kwek , kwek,kwek, kwaaak, kwaak, kwaak, kwèk, kwèk, kwek, kwek, kwek,kwek, ikke,ikke,ikke,ikke,ikke,ikke, ikke, kwek,kwek,kwek, kwèk, kwèk, stoer hoor pppuhhhhh ik doe het lekker wel, wow klaklapklapklap, en nu weer vlug naar mamma toe met je fotootje! Wat een scheet in een fles!

 4. @LaStiwz
  “…Als je die selfie maakt zorg er dan voor dat het stembiljet ‘per ongeluk’ op de achtergrond is te zien…” is door mij geschreven. Maar maakt niet uit. Het begrip sarcasme is niet door iedereen te vatten, laat staan op de juiste wijze te interpreteren, en daarom neem ik het u ook niet kwalijk.
  Gelukkig heeft “Ook dat nog” het wel begrepen.

 5. @Frits Pel zegt: “…Als je die selfie maakt zorg er dan voor dat het stembiljet ‘per ongeluk’ op de achtergrond is te zien…”

  @Pel: wat snap jij niet van:
  1. Het is ter waarborging van het kiesrecht de kiezer verboden volledige of gedeeltelijke kopieën in welke vorm op welke media dan ook van het stembiljet te maken.
  2. Onder kopieën als bedoeld in het eerste lid wordt mede verstaan fotografische portretten.

  Overigens maakt het zetten van je naam op een stembiljet, je stembiljet ongeldig.

 6. @Ook dat nog
  Een selfie is een ZELFportret en die worden niet expliciet verboden. Als je die selfie maakt zorg er dan voor dat het stembiljet ‘per ongeluk’ op de achtergrond is te zien. Zorg er wel voor dat je naam niet op het biljet staat zoals sommigen bij de vorige verkiezingen hebben gedaan.

 7. FY OM. Ik maak wel een foto van mijn stembiljet!! Dat laat ik zien aan de mongolen waar ik niet op gestemd heb.
  Dat kan best wel eens niemand zijn…

 8. @Derechtsstaat en anderen. Artikel 68a van LANDSBESLUIT van de 11de januari 2021, no. 21/035 bepalende de opneming in het Publicatieblad van de geldende tekst van het Kiesreglement Curaçao.
  Artikel 68a
  1. Het is ter waarborging van het kiesrecht de kiezer verboden volledige of gedeeltelijke kopieën in welke vorm op welke media dan ook van het stembiljet te maken.
  2. Onder kopieën als bedoeld in het eerste lid wordt mede verstaan fotografische portretten.

 9. Ten eerste bedankt.

  Maar zeker betreurenswaardig hoe mensen keer op keer anderen voor de gek c.q. dom proberen te houden.

  En deze voornoemde krant is al 45 jaar mee bezig (om te huilen).

 10. http://www.kse.cw/Landsverordening_Kiesreglement.pdf

  Ik weet niet of de KSE de meest recente kiesregelement op haar website heeft maar artikel 68A heeft weinig te maken met fotos.

  Artikel 68
  1. Gedurende de tijd, dat het stembureau zitting houdt, zijn de kiezers bevoegd in de voor het publiek bestemde ruimte van het stemlokaal te vertoeven, voor zover de orde daardoor niet wordt verstoord en de voortgang der stemming niet wordt belemmerd.

 11. Volgens de ochtendkrant Extra is vastgelegd in artikel 68a van het kiesreglement :

  “Verboden foto’s te maken tijdens het stemmen”.

  Kan iemand ons voorzien van deze wettekst a.u.b.?

  Alvast bedankt.

 12. …”Shame on you Public Prosecutor’s Office!”…

  Idd shame on OM/ justitie! Voor het verdraaien van de wet en manipuleren van de burgers. Ga echte fraudeurs aanpakken.

  We zijn jullie klassejustitie net als de politici meer dan zat. Idem rechters.

 13. Overal ter wereld mag een persoon een selfie maken mits daar, zonder toestemming, geen anderen op voorkomen. Er is wat Curacao betreft nergens wettelijk bepaald dat iemand geen foto van zichzelf mag maken in een stemhokje. Een ad hoc beslissing m.b.t. een ‘verbod’ bedacht door het OM zal door een rechter of anders het Hof niet worden gehonoreerd.

  Je kunt en mag er a priori niet van uitgaan dat iemand een foto gemaakt in een stemhokje doorverkoopt. Ook hier geldt: eerst bewijzen, pas dan kan er een veroordeling volgen. Shame on you Public Prosecutor’s Office!

 14. Selfie maken met stembiljet is niet gelijk aan stem verkopen. Selfie maken van je eigen stembiljet mag gewoon. Net zo goed als je achteraf aan iemand mag vertellen op wie je hebt gestemd.

  Tenzij er een wet bestaat die zegt dat het strafbaar is om een selfie met je stembiljet te maken

 15. Wat een domme oproep, kijk wat in het beloofde land wordt vermeldt:

  => Mag een kiezer een foto van zichzelf met zijn ingevulde stembiljet (stemfie) maken?
  Ja, dat mag. Ook kan een stem niet achteraf ongeldig verklaard worden als de kiezer een stemfie heeft gemaakt.

  Een kiezer moet bij het gebruik van zijn camera in het stemlokaal zorgen dat het stemgeheim van andere kiezers blijft gewaarborgd. Van belang is verder dat een stemming rustig en ordelijk verloopt en dat kiezers niet worden belemmerd of gehinderd in het uitbrengen van hun (geheime) stem. Uiteraard mogen andere kiezers niet tegen hun zin gefotografeerd (of gefilmd) worden.

  Een kiezer mag in geen enkel geval worden verplicht of gedwongen tot het maken van een foto van zichzelf met zijn ingevulde stembiljet. Dwang en omkoping zijn strafbaar gesteld in de artikelen 125 en 126 van het Wetboek van Strafrecht <=.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties