28 C
Willemstad
• dinsdag 20 april 2021 19:54

PBC | Ongedocumenteerden kunnen ook bij SDK of WTC vaccineren

Persbureau Curacao Ook inwoners van Curaçao zonder geldige verblijfspapieren kunnen zich laten vaccineren. Dat hoeft niet persé bij de kliniek Salu pa Tur, waar ze al langer welkom...

PBC | Girobank-gedupeerden beschikken weer over hun geld

Persbureau Curacao Ruim 2000 Girobank-gedupeerden hebben vanaf vandaag weer beschikking over hun tegoed. GI-RO Settlement Holding is de partij die daarvoor zorg draagt in samenwerking met Girobank. Begin...

Democracy now! | Tuesday, April 20, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 20 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Lichte versoepelingen voor restaurants en winkels

De lockdown, plachi di dia en avondklok om 19u blijven tot zeker 30 april van kracht. Vanaf morgen versoepelen de coronabeperkingen licht voor restaurants en winkels. restaurants mogen...

Nu.cw | Scholieren opgepakt voor verspreiden ongepaste beelden

Een school heeft vorige week aangifte gedaan tegen een scholier die tijdens een Zoomles ‘ongepaste beelden’ liet zien. De minderjarige is gehoord door de politie en de...
- Advertisement -spot_img
HomeVerkiezingen Curacao 2021AntilliaansDagblad | RdK: 1 Maart niet gehaald

AntilliaansDagblad | RdK: 1 Maart niet gehaald

Gregory Elias (United Trust) en lokale Corc BV nog in onderhandeling met RdK en Land raffinaderij. Het (al dan niet) bereiken van finale overeenkomsten zal grote rol spelen in de rest van de campagne tot de Statenverkiezingen op 19 maart | Extra

Willemstad – Het moest, volgens een vooraf bepaald strak schema, gebeuren tussen de jaarwisseling en 28 februari, met als doel om de definitieve contracten – ‘Definitive Agreements’ – op 1 maart te tekenen.

Dat blijkt te ambitieus geweest, maar ingewijden verwachten dat deze week nog wordt getekend tussen overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) en Corc bv (Curaçao Oil Refinery Complex). Ondanks de grote hobbels.

,,1 Maart is niet haalbaar gebleken”, zegt Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy desgevraagd namens RdK. ,,Maar we zijn druk bezig en proberen het spoedig af te ronden.” De directeur heeft het dan over ‘het RdK-deel’, omdat er apart ook nog overeenstemming moet zijn tussen Corc en het Land Curaçao.

En als dat gebeurt, is er weer perspectief op een nieuwe operator van de ruim een eeuw oude Isla-raffinaderij. En dat in onzekere tijden. Onzeker in verband met de Covid-19-crisis en onzekerheid over de petroleumindustrie, die door corona maar ook daarvoor al door de opkomst van alternatieve en duurzame energievormen – alsmede het daaraan gekoppelde bewustzijn van milieu en klimaat – wereldwijd moeilijke tijden doormaakt. Corc en de achterliggers mikken op een petrochemische toekomst van Isla.

Enkele media, waaronder deze krant, hadden het eind 2020 al gemeld en kort daarop bevestigde RdK ook zelf het bericht dat het lokale Corc als ‘preferred bidder’ voor de overname van de Isla-olieraffinaderij was geselecteerd. Vanaf dat moment was het een race tegen de klok om, het liefst op 1 maart, de definitieve contracten te ondertekenen.

Het gaat over de onderhandelingen om het eens te worden over het (type) ‘participatiemodel’ tussen RdK en Corc. Parallel daaraan moest Corc met de regering-Rhuggenaath en aan de overheid gerelateerde partijen onderhandelen over zaken als fiscaliteit (belastingvoordelen), investeringsvoorwaarden, vergunningen (waaronder de milieuregels), werkgelegenheid, maritieme dienstverlening en levering van brandstof voor de lokale afzetmarkt.

Ook met de (550 overgebleven) werknemers en hun vakbonden heeft Corc het gesprek opgestart, hoewel de vakorganisaties PWFC en Apri ‘partner’ zijn binnen Corc en van alles op de hoogte zijn.

De speciaal voor de overname van de exploitatie opgerichte vennootschap wordt geleid door Javier Hernández, die als ex-directeur de Isla als zijn broekzak kent. De ervaren Hernández wordt in de Corc-directie bijgestaan door Manoel ‘Lito’ De Silva De Freitas, bekend van Dick & Doof Contractors – één van de grootste aannemingsbedrijven voor de Isla. Corc is voor de realisatie van ‘Project Arawak’, zoals het vinden van een nieuwe operator door RdK is genoemd, samenwerkingsverbanden aangegaan met internationale partners, waaronder uit Brazilië en China. Deze krant berichtte hier eerder over, inclusief hun namen.

De ‘Definitive Agreements’ betreffen niet alleen de Isla-raffinaderij aan het Schottegat, maar ook de overname van de energiecentrale Curaçao Refinery Utilities (CRU) en de olieopslag- en overslagterminal bij Bullenbaai.
Deze week moet het gebeuren.

Het is de vierde poging een exploitant te vinden voor de oude Shell-installaties, die na het vertrek in 1985 tot 31 december 2020 werden gehuurd en geëxploiteerd door PdVSA uit Venezuela. Guangdong Zhenrong Energy (GZE), Motiva/Aramco en Klesch Group gingen Corc voor.

Het (al dan niet) bereiken van finale overeenkomsten zal naar alle waarschijnlijkheid ook een grote rol spelen in de rest van de campagne tot de Statenverkiezingen op 19 maart.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

 1. vergunningen (waaronder de milieuregels)

  De isla houdt zich toch niet aan milieu regels en deze crocs zal dat ook niet doen

 2. ‘het lokale Corc als ‘preferred bidder’.
  Het zal wel de preferred brider zijn.
  Wat is Crocs eigenlijk, niets meer als een tussen persoon in de refinage keten. Die moet dus de rafinage gaan faciliteren voor anderen die daarvoor een premie betalen en geen financieel risico willen lopen.
  De premie moet dus voldoende zijn om:
  De rafinaderij weer op te starten en ook om te moderniseren.
  Alle bij zie ik niet als waarschijnlijk. Dat Croc zelf zoveel kapitaal bijeen kan brengen om deze dingen te financieren is ook al onwaarschijnlijk.
  Een financier vinden is met de toestand van de rafinaderij is ook onwaarschijnlijk.
  Het is dus gewoon niets meer als een luchtballon om de mensen hoop te geven dat de economie redbaar is, als de rafinaderij weer op start.
  We worden gewoon weer belazerd.

 3. Zonde van het geld (het spreekt toch voor zichzelf dat in een aantrekkende wereldeconomie er kennelijk geen enkele belegger er geld in wil steken).

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties