30 C
Willemstad
• donderdag 20 juni 2024

Extra | Journaal 19 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 18, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NRC | Staakt Aruba het verzet tegen het homohuwelijk?

Podcast Mogen binnenkort ook op Aruba mensen van het gelijke geslacht trouwen? Vandaag stemt het Arubaanse parlement daar opnieuw over. En dat wordt spannend, want gelijke rechten voor...

CN | Gokbedrijf Dama reageert op faillissement: ‘We zijn financieel gezond’

Jeffrey Noeken - CasinoNieuws.nl Een week na het uitgesproken faillissement op Curaçao laat Dama weten dat het bedrijf financieel gezond is. Volgens het gokbedrijf kwam de uitspraak onverwacht...

Democracy now! | Monday, June 17, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PBC | Jeffrey Loaiza is dood, een jonge vader uit Vela di Coro die vroeger groenten en fruit bracht naar Curaçao

HomeAuteursOpiniesPBC | Jeffrey Loaiza is dood, een jonge vader uit Vela di...

Dick Drayer

Jeffrey Loaiza is dood. De jonge Venezolaanse vader uit Vela di Coro kreeg twee weken geleden een auto-ongeluk en overleefde dat niet. Ik kreeg het bericht van Jose, een van de mannen die vrijdag op last van de rechter werd vrij gelaten uit de SDKK-gevangenis.

Jeffrey bracht voor de grenssluiting tussen Curaçao en Venezuela groente en fruit naar ons eiland. Na de grenssluiting van Maduro is hij zich noodgedwongen fulltime gaan toeleggen op zijn grootste liefde: auto’s repareren en rijden. Dat was geen straf, maar het leverde hem toen maar vijftien dollar per dag op, terwijl een dagje werken op Curaçao, los van de verkoop van groente en fruit, honderd gulden opleverde. Hij bleef daarom na het laden en lossen vaak nog een weekje langer om een extraatje te hebben voor zijn gezin en zijn familie.

We onderhielden altijd contact via whatsapp. Zoals ik met veel mensen, die ik door mijn werk ontmoet contact blijf houden. Zij zijn het die mij opmerkzaam maken over ontwikkelingen in hun buurt, in hun streek en in hun land en die betekenis geven aan de mens achter het nieuws, mensen die het nieuws ondergaan.

Fruitbarkjes verkoper Jeffrey Loaiza met zijn jonge zoontje | Persbureau Curacao

Ik kwam er zaterdag bij toeval achter. Voor dagblad Trouw schrijf ik een artikel over de mensenrechtenschendingen in de SDKK en over de beleving van een van de mannen, Jose, die sinds februari vast zat en donderdag plots weer op straat stond na het vonnis van de rechter. Het verhaal lees je dinsdag of woensdag in de krant.

Hij wist het eerder binnen de muren van de SDKK, dan ik erbuiten. De dood van Jeffrey raakt me. Ik ervaar zijn dood als een schok. Jeffrey was vader van twee kinderen, ik was met cameravrouw Hester Jonkhout bij de doop van zijn eerste kind. Jeffrey vertelde in ons journaal-item over de lucha om een inkomen te verdienen na de grensblokkade van Nicolas Maduro, waardoor hij niet meer met groente en fruit de oversteek kon maken.

Het verhaal en de video kun je nog terug zien op de website van de NOS. De foto’s in mijn archief zijn mijn herinnering. Ik koester ze.

Bron: Persbureau Curacao

2 reacties

  1. Herinner mij deze jongen nog heel goed, kocht altijd wanneer ik in de stad was fruit bij hem. Hij was altijd bijzonder volijk en danste altijd naar je auto toe.
    Mooie in memoriam Dick.

  2. Herinner mij deze jongen nog heel goed, kocht altijd wanneer ik in de stad was fruit bij hem. Hij was altijd bijzonder volijk en danste altijd naar je auto toe.
    Mooie in memoriam Dick.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties