27 C
Willemstad
• vrijdag 12 augustus 2022

Laatste reacties

PBC | Curaçao kondigt uitzonderingstoestand af voor een periode van 90 dagen

Persbureau Curacao

Vorige week nam het parlement een noodwet aan, waarmee het voor Curaçao mogelijk is geworden de noodtoestand uit te roepen | Persbureau Curacao

Willemstad – Voor de komende negentig dagen is de noodtoestand uitgeroepen. Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath donderdag gezegd tijdens een ingelaste persconferentie.

De autoriteiten hebben nu meer mogelijkheden om mensen te controleren op het naleven van de coronaregels. De regels die begin deze maand werden ingevoerd, blijven gelden.

Vorige week nam het parlement een noodwet aan, waarmee het voor Curaçao mogelijk is geworden de noodtoestand uit te roepen.

Hierdoor hebben de autoriteiten meer mogelijkheden om ervoor te zorgen dat mensen de maatregelen naleven. Zo kunnen boetes worden uitgedeeld en andere straffen opgelegd. Zonder die noodwet kon dat niet.

Het landsbesluit is hier te lezen: Landsbesluit

Bron: Persbureau Curacao

Artikel delen

24 reacties

 1. @Martha Alvarez,
  Als het bij-effect is dat types als al die ontevreden types die op jou lijken vertrekken, zal het op dit eiland een stuk schoner worden.

  @Salim Aboikoni
  Niets veneinige schop, en zeker niet tegen een makamba been.
  Het is gewoon een typisch dom non argument dat op dit eiland maar al te graag wordt gebezigd.
  Blijkbaar mag je als “makamba” geen kritiek hebben op “issues” hier op dit eiland, dan moet je maar terug?
  Volgens mij moet iedereen dan terug! Niemand hoort hier thuis!

 2. Ik zou echt niet teveel woorden aan Alvarez verspillen. Het is duidelijk een opruiende alias die zich verkneukelt dat iedereen over elkaar heenrolt-:)

 3. Oeioeioeioei,
  Martha Alvares de Los Santos dat was een venijnige schop tegen het zere macamba been.
  Wie is nu de echte macamba, wie is nu de zwarte macamba ( macamba prétu) en wie is nu de echte yu di Corsow?
  Ik hoop dat Nardi een keer, per ongeluk, de lijst van namen met de bijbehorende email adressen bekend maakt.

  Het verhaal gaat de ronde dat destijds op UNA rechtenfaculteit er een ongekende rivaliteit heerste..met name onder de vrouwen. Tentamens waarvoor al een voldoende was gehaald werden overgedaan omdat de dames in kwestie het niet kon hebben dat hun rivaal een hoger cijfer had behaald. Prompt dus de regel dat een behaald tentamen niet meer mocht worden overgedaan. En nu de uitsmijter met saus criyojo.
  Een oude vrijster, docente rechten, zeg maar gerust een begijn, maar nog in het vlees zittend, kreeg dat door.
  De tentamen uitslagen werden traditiegetrouw op het prikbord opgehangen met het collegekaart nummer. De bijbehorende namen was dan afgedekt weggecopieerd.
  Tot dat er op een dag de lange lijst van tentamenuitslagen van een bar en bar slecht tentamen werd opgehangen met collegekaart en naam.
  Consternatie en woede alom onder de aankomend juristen. De openbare geseling oftewel de Strepitus Fiori van hen die het hoog in de bol hadden. Ja, de oude vrijster was ooit begonnen als docente Latijn en Grieks
  De oude vrijster werd ter verantwoording geroepen en zij antwoordde koeltjes dat de secretaresse een fout had gemaakt en vergeten was de namen af te dekken. Het zou niet meer gebeuren..

 4. Van het Landsbesluit noch de Lei Estado di Emergensia wordt de gemiddelde burger veel wijzer. Het is een opsomming van een setje gortdroge regels, zodanig geredigeerd dat zelfs de juristen daar geen brood van lusten, anders dan voor hun broodwinning. Al omvattend en alles dekkend geschreven voor een zo lang mogelijke tijd en aldus niet uitblinkend in heldere taal. De boosdoeners? Wetgevingsjuristen. Een apart soort volk die deze bijzondere vaardigheid beoefenen. De Memorie van Toelichting is dan de leidraad om in begrijpelijke taal de strekking van de wet te begrijpen. Elders binnen het koninkrijk kon dan uit vervolgmemorie’s ook lezen welke politieke partijen, wat hebben gezegd en wat hun standpunten, amendementen en andere uitingen waren. Goed om te weten voor de aanstaande verkiezingen om te weten op wie je zeker niet gaat stemmen.
  Een vluchtige lezing doet al het ernstigste vermoeden, wij gaan ook richting totalitaire staat, als het moet. En wanneer moet het dan? Als het klootjes volk in opstand dreigt te komen tegen wantoestanden.
  Als voormalig kolonie, wingewest en slaven- opslag en overslag plaats heeft dit eiland het nodige meegemaakt in ongelijke en onheuse behandeling, mishandeling, achterstelling en de trauma’s zijn gegrift in het collectief geheugen en van generatie op generatie overgedragen. Iets wat menig onbevangen en onschuldig nieuwkomer of passant niet begrijpt en nimmer zal begrijpen als zij de taal van het volk niet spreken.
  Voormalig lector Staats en Bestuursrecht aan de UNA, Arjan Van Rijn, ooit begonnen als journalist, destijds met een Duitse getrouwd, al geruime tijd Prof en Landsadvocaat in Nederland, het emiraat zit er waarschijnlijk aan te komen, heeft ondanks dat hij de belangen van het land verdedigd, het toch over zijn hart kunnen krijgen om te waarschuwen dat de drempel om te adiëren, voldoende laag moet worden gehouden om het optreden van de overheid en haar uitvoeringsorganen te toetsen. De beste man heeft destijds de grondslagen van het Antilliaans Staatsrecht geschreven en samen met zijn Arubaanse collega Renée Aller, ooit begonnen als verpleegster/verbandmeester(es), de gezaghebbende jurisprudentiebundel Bestuursrecht geredigeerd.

  Het is tijd, de hoogste tijd om ons grondrechten mensenrechten watchdog orgaan (verder) op te tuigen, internationale steun te zoeken en de contacten met supra nationale organen verder aan te halen om het overheids handelen in deze, in kaart te brengen. Lukt dat niet binnenskamers goedschiks dan moet het maar kwaadschiks in het internationaal voetlicht. De reputatieschade komt dan voor rekening van hen die niet overstag willen. It takes two to tango, oftewel machtige krachten moeten nu eenmaal in evenwicht en bedwang worden gehouden.

 5. @Martha. Teveel wit poeder gesnoven ? Denk eens na voordat je je inkt verspild. Door jouw mentaliteit zal het hier nooit iets worden.

 6. Het boek getiteld 1984 van George Orwell, gepubliceerd in het jaar 1949, was not meant to be used a manual. It was meant t0 illustrate a dystopian society in a fictional novel.

  @Martha Alvares:

  Jij als self-appointed “YDK” vind het perfectly fine dat Gobierno & Sons B.V. Orwellian situations introduceren op het eiland ?

  Stel je voor dat gemeente Groningen, bijvoorbeeld, deze zelfde maatregelen zou introduceren. That crap would not fly. So why should it be tolerated on Korsow, Dushi Korsow ?

 7. @Martha Alvares, wie ben jij dat je denkt dat je een echte ydk bent?

  Heb je krinki kinki op je hoofd?
  Na Afrika bo ta pertenesé!
  Curaçao was oorspronkelijk (voor 1499) nooit afroïde!

  Ben je spaans, ga naar spanje, je hoort hier niet spanjaarden zijn in 1634 verjaagd!

  Claim je indiaans bloed te hebben, check je paspoort!

  Issues met de nationaliteit?
  Lever in! Je bevind je in het Koninkrijk der Nederlanden, op Curaçao.

  En zoveer ik het kan snappen is ydk geen ras!!!

 8. @Martha Alvarez: wie zegt dat ik een makamba ben?

  Ik zal al diegene die ik hier op het eiland aan de vreet houd zeggen dat ze van mij geen geld meer krijgen, maar dat het volgens Martha wel lekker rustig wordt.

  Daarbij, als jij het hieronder omschrevene normaal vindt komt het met dit eiland nooit meer goed.
  En als ik dan zeg “je zult wel een YdK zijn” ben ik de racist, dus ik zeg het niet.

 9. @Martha Alvarez
  Ik zou denken dat we al genoeg armoede hebben op het eiland. Dus een schandalige opmerking!
  Maar ik denk eerder dat je weer 1 van de vele opruiende aliassen zult zijn die we hier op het forum rijk zijn.

 10. Ons mannetje van de extreme salaris verhoging in crisistijd heeft het voor elkaar. Tijdens de kerst woningen binnen vallen om te kijken of we niet met teveel mensen aan het diner zitten.

 11. …..”is het (niet meer) lachwekkend hoeveel echte Judeska’s er hier in de winkel staan”….

  Helaas heb je gelijk @Lastiwz, met uitzondering van degenen die een natuurlijke vriendelijkheid hebben, en goedbedoeld je te hulp staan.

  Dat je blijven aankijken met een zuur smoelwerk met een blik van: zeg het maar, terwijl men het kinnetje opknikt en de wenkbrouwen optrekt.

  het lijkt wel of het een deugd is om hier zo onaardig mogelijk onaardig te zijn tegen bepaald soort klanten.
  De personage Judeska is niet voor niets geïnspireerd op Curaçao, in KFC wel te verstaan.

 12. Even uit mijn zomerslaap om te zeggen dat ik de reactie van La Stiwz (weer) ijzersterk vind.

  Al denkt deze Heintje Davids dat zijn bericht om te gaan vertrekken een Jacinta Constantiaatje is.

 13. Het valt op dat steeds meer zenders niet meer de moeite nemen om de persconferentie in zijn geheel uit te zenden. Op zich begrijpelijk want er wordt gewoon wat geouwehoerd en in die tijd hebben ze geen reclame inkomsten.

 14. Het landsbesluit is niet interessant.
  Wat interessant is, is de onderliggende “Lei Estadio di Emergensia”

  Die vind je https://gobiernu.cw/nl/laws/lei-estado-di-emergensia/

  Voor mij een reden om mijn rommel hier te verkopen en te vertrekken.
  Ik begin morgen met afbouwen en ga er langzaamaan een punt achter zetten.
  Zal een jaartje of wat duren.

  Ik vermoed dat de wet niet houdbaar is, daar deze indruist tegen talloze artikelen vastgesteld in de Grondwet.

  De wet kan:
  – In sommige gevallen mij verbieden om te vergaderen, betogen, pamfletten uit te delen…

  – In sommige gevallen, zonder machtiging of bevel mijn huis binnen treden, (digitale) gegevensdragers mee te nemen et cetera.

  – In sommige gevallen, zonder machtiging of bevel mijn roerende en onroerende zaken confisceren…

  Geen enkel geciviliseerd land zou dit moeten toestaan, ergo ik zit in een ongeciviliseerd land en in een ongeciviliseerd land wil ik niet zitten.

  En dan valt er ook nog geregeld de stroom uit, gaan de maden 1 maal per 2 a 3 weken met mijn kliko rennen, moet ik mijn auto wekelijks uit e.o.a. gat in de weg laten trekken, dien ik komende week mijn 100ste bezwaarschrift in bij een onbereikbare en uiterst incompetente belastingdienst (ik heb die andere 99 op één na allemaal gewonnen), mag ik geen wijntje drinken in een restaurant waar de coronaregels perfect worden gerespecteerd maar mag ik wel met 250 man tegelijk, elkaar in het gezicht lopen zingen om e.o.a. onzichtbaar wezen te aanbidden, zijn de vertegenwoordigers van het volk nog dommer dan een geestelijk afgekeurde Nederlandse BOA’s (niet de slang), is het (niet meer) lachwekkend hoeveel echte Judeska’s er hier in de winkel staan en ligt er meer troep in de mondi dan op Mal Pais.

 15. Ik dacht dat er een vergadering van de staten stond gepland voor morgen 11-12-2020. Helaas op de website “parlamento.cw” staat niks gepland voor tenminste de komende drie weken.

  Dus mevrouw de voorzitter bij het terstond ontvangen van het besluit m.b.t. afkondiging van een noodtoestand vraagt menigeen zich af hoe u de wet gaat handhaven om binnen 2 maal 24 uur de staten bijeen te roepen?

  Wij zien uw reactie met belangstelling tegemoet.

 16. Als ze zouden willen, zouden ze alle pers en dus ook alle commentaren hier kunnen platgooien. Eens kijken of de persvrijheid blijft of dat het ontaard in een bananenrepubliek.

 17. Benieuwd of er ook opgetreden wordt tegen overtreders van de coronaregels, of dat het alleen gebruikt wordt om de controle op het leegroven van de schatkist plat te leggen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...