26 C
Willemstad
• maandag 8 maart 2021 03:03

AntilliaansDagblad | Oppositie halsstarrig

Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden. Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar...

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Willemstad - De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar...

AntilliaansDagblad | Wietplantage in Flip ontdekt

Willemstad - De politie stuitte dinsdag op een enorme wietplantage in Flip op Bándabou. De actie was een gezamenlijke actie van het politiebureau Barber, het politiebureau Montaña en...

AntilliaansDagblad | Wensen oud-minister ingewilligd

Oranjestad - Het Hof heeft in de zaak Ibis de verzoeken van de verdediging toegewezen. Er worden daarom op korte termijn meer getuigen gehoord. Eind januari vond een...

AntilliaansDagblad | SMMC-personeel gevaccineerd

Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care...

DH | 474 persons are now vaccinated in Statia

ST. EUSTATIUS--A total of 474 persons had been vaccinated in St. Eustatius up to Wednesday, February 24, an increase of 190 from the day prior. GTI Statia Terminals...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Classificatie PBC | Centrale Bank mag wel degelijk maximale rentepercentages bepalen voor kredietverleners

PBC | Centrale Bank mag wel degelijk maximale rentepercentages bepalen voor kredietverleners

Persbureau Curacao

De nieuwe percentages gaan in op 1 juni 2021 | Persbureau Curacao

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft het maximum rentepercentage voor alle microkredieten vastgesteld op 27 procent per jaar. En dat mag, zegt het Hof in een uitspraak in hoger beroep.

Maar ze moet wel toestaan dat er een uitzondering wordt gemaakt voor kredieten met een looptijd van niet meer dan drie maanden. Daarvoor heeft het Hof nu voor de periode van 1 juni 2021 tot 1 juni 2023 een maximum rentepercentage van 45 procent vastgesteld.

Het jaarlijkse rentepercentage (APR) was vroeger vrij. Dat had tot gevolg dat sommige microkredietverleners hoge tot zeer hoge rentepercentages hanteerden. Daardoor kwamen mensen regelmatig in financiële problemen.

De Centrale Bank vond dat ongewenst en om de consument te beschermen heeft zij daarom een maximum rentepercentage vastgesteld. Daartegen kwamen microkredietverleners in verweer. De Centrale Bank zou dat wettelijk niet mogen.

Daar haalt het Hof nu een streep doorheen.

Kleine kredieten

Microkredieten zijn kredieten die tot 5000,- gulden gaan en met een looptijd van maximaal twee jaar. Vaak gaat het om kredieten van rond de 2000,- gulden om consumptiegoederen te kunnen kopen.

Maar nog vaker zijn het kleinere kredieten van rond de 150,- gulden om te kunnen voorzien in het dagelijks levensonderhoud. De kredietverleners vervullen aldus een belangrijke maatschappelijke functie, zegt het Hof. Een ander, hoger rentepercentage voor korte termijn leningen is daarom billijk.

De nieuwe percentages gaan in op 1 juni 2021. Zo hebben de kredietverstrekkers de gelegenheid om hun hun bedrijfsvoering en hun aanbod aan te passen.

Bron: Persbureau Curacao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties