28 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

CC | Alarming financial situation at the University of Curaçao: Annual budget shortfall of 7 million guilders

WILLEMSTAD - The University of Curaçao (UoC) grapples with significant financial challenges on an annual basis, as revealed by Rector Magnificus Francis de Lanoy. The budget shortfall...

Democracy now! | Wednesday, November 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

CC | Curaçao employers face a fine of 5,000 guilders for late submission of collective wage statements

WILLEMSTAD - The tax office of Curaçao announces that employers who do not submit their collective wage statements for the year 2023 before March 1 risk a...
- Advertisement -spot_img

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

HomeLandenCuraçaoPBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer – Persbureau Curacao

De nieuwe ontwerpwetgeving onder de noemer ‘LOK’, landsverordening Online Kansspelen van Silvania lijkt al ruim baan te geven om de oude schimmige constructie van master- en sublicenties te laten voortbestaan, zonder dat daar een geldige vergunning tegenover staat | Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de overheid bij het reguleren en promoten van de gokindustrie.

Het bericht dat de minister van Financiën van Curaçao, Javier Silvania, een hand heeft in het organiseren van een evenement ter viering van nieuwe Kansspelwetgeving in samenwerking met World Poker Tour WPT baart zorgen over potentiële belangenverstrengeling.

Het is van essentieel belang dat overheden hun plicht om de integriteit en het welzijn van hun burgers te beschermen, scheiden van commerciële belangen. Minister Franc Weerwind van Nederland heeft eerder al zijn zorgen geuit over het gebrek aan adequaat toezicht van de Curaçaose overheid op de online goksector, wat het risico op witwassen en andere ongewenste activiteiten vergroot. De samenwerking tussen de minister van Financiën en WPT lijkt in strijd te zijn met het streven naar een transparant en gereguleerd goklandschap op Curaçao.

Het evenement kan inderdaad economische kansen bieden en de reputatie van Curaçao als gokbestemming versterken. Maar men moet zich afvragen of de overheid, en in het bijzonder een minister die verantwoordelijk is voor financiële regelgeving en integriteit, zo nauw betrokken moet zijn bij de promotie van een dergelijk evenement.

De zorgen van Minister Weerwind moeten serieus worden genomen. Zijn opmerkingen over onvoldoende controle, het niet effectief zijn van het toezicht, en een gebrek aan transparantie, duiden op structurele tekortkomingen die met spoed moeten worden aangepakt.

De nieuwe ontwerpwetgeving onder de noemer ‘LOK’, landsverordening Online Kansspelen van Silvania lijkt al ruim baan te geven om de oude schimmige constructie van master- en sublicenties te laten voortbestaan, zonder dat daar een geldige vergunning tegenover staat.

De innige omhelzing van het ministerie van Financiën en de gokindustrie in beeld

Wanneer de grens tussen toezichthouder en belanghebbende vervaagt, is het risico op schending van integriteit en ethische normen groot. Terwijl de lampen schijnen op de pokerhoofdtafel en de kaarten worden gedeeld, moet de overheid ervoor zorgen dat ze niet het spel verliest waarin de inzet het vertrouwen van haar burgers is.

De viering van nieuwe Kansspelwetgeving zou gepaard moeten gaan met strikte en duidelijke regelgeving, met afstand van belangenverstrengeling. Het welzijn van het Curaçaose volk en de integriteit van haar instellingen mogen nooit worden ingezet als fiches aan de pokertafel.

Bron: Persbureau Curacao

6 reacties

 1. Deze diva is alleen maar bezig zichzelf te profileren om binnen de korste keren Pik opzij te scheuven. Tis een solist, hij doet waar HIJ zin in heeft en wat (volgens hem) steun opwekt bij het volk. Wettelijke kaders zijn in dit verband niet belangrijk.
  Hij is zo vaak in de fout gegaan en het land heeft reeds miljoenen misgelopen vanwege zijn diva-gedrag.

  #DivaDingens

 2. Een deel van het verdien model.
  De gok maffia “doneert” aan de politieke partijen (en aan sommige individuen, met een huis of zo) in ruil daarvoor blijft de situatie, voor hun, zoals hij is.
  De donatie wordt gebruikt in de verkiezing campagne, daarvan wordt de kip, rum en telefoonkaarten betaald.
  Na de verkiezingen begint het krijgen van de kers op de taart, de taart is al betaald door de gok maffia, nu worden “vrienden en familie” geplaatst in ruil voor versterking van de eigen positie of voor een “commissie” op positie.
  Of met het afromen van aanbestedingen.
  En iedereen doet mee. Niet meedoen resulteert in uitkotsen en buitenspel zetten voor de niet politici.
  En elke politicus moet meedoen anders heeft hij de financiën niet voor een effectieve campagne.
  Maar het geld van de gokmaffia is maar een voorschot. De rekening komt, en wordt altijd betaald door de bevolking.

 3. This Hobbit is so vain ! Ivm “licentiehouders” natuurlijk goed “ontwikkelingen” bij Pik Payaso, Blooper en andere MFK-bobo’s (evt Lider di barrio’s) in de gaten te houden. Payaso heeft alvast zijn Coral Estate villa van 2,5Mil.
  Kan leuk wordt!…….totdat Den Haag wordt aangesproken door bv Washington of eigen autoriteiten. Denk dat Parera Intel (en Hfd RST) inmiddels de nodige orders binnen hebben.
  Go ahead, Javier dear, strike your pose.

 4. Hoe kan in de aankondiging van dit gok evenement het Ministerie van Financien bijna als de organisator daarvan in de poster verschijnen? Het is een uitnodiging van het ministerie om te participeren. Natuurlijk belangenverstrengeling van de minister,hoofd verantwoordelijke voor zijn ministerie. Hoe kan hij daarna ook nog praten over strikte en duidelijke nieuwe wetgeving, transparantie, ethiek, integriteit, handhaving van regels en meer. Wat een ongedachte en domme set!!!! Ongeloofwaardig. Waarom doet de minister zo iets? De gokwereld kan dat toch zeer goed zelf: hun evenementen zelf te sponsoren en aankondigen. Of wil de minister het weer goed maken met de gokwereld? Het LOK zou toch al op 1 September intreden, maar wij zijn al eind van de maand, het wordt niks daarover meer gezegd en wel een groot poker evenement organiseert met daarvoor een uitnodiging van het ministerie van Financien. Dat is zeer merkwaardig! Dat kan alleen zeker op Curacao.

 5. De nieuwe kansspelwetgeving lijkt te zijn gedicteerd door de licentiehouders en de minister heeft het braaf opgeschreven. Als zoethoudertje hebben ze de minister enkele miljoenen beloofd maar verwachten waarschijnlijk dan wel dat hij promotie maakt voor goksite mogelijkheden op Curaçao zodat deze miljoenen terugverdient kunnen worden.
  M.a.w. licentiehouders blij, Land Curaçao blij met de miljoenen, de minister bij met plezierreisjes naar Malta en GB en bijbaantje promotie gokindustrie en die minister Weerwind kan de boom in want hij is demissionair en we zijn als land onafhankelijk. Er verandert niets en in het land der blinden is een oog koning en dat zijn de licentiehouders.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties