28 C
Willemstad
• vrijdag 1 december 2023

Extra | Journaal 30 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Staatssecretaris Gunay Uslu vertrekt en gaat naar Corendon

Koen Nederhof en Pepijn van den Brink BADHOEVEDORP - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) vertrekt vroegtijdig uit het kabinet. Ze gaat in december aan de slag...

CC | Alarming financial situation at the University of Curaçao: Annual budget shortfall of 7 million guilders

WILLEMSTAD - The University of Curaçao (UoC) grapples with significant financial challenges on an annual basis, as revealed by Rector Magnificus Francis de Lanoy. The budget shortfall...

Democracy now! | Wednesday, November 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | Vraag naar seniorenwoningen neemt verder toe op Bonaire

Marit Severijnse Eerder publiceerde Caribisch Netwerk over ouderen op Bonaire die niet meer alleen thuis kunnen wonen. Het aantal aanvragen voor aanleunwoningen en specialistische zorg blijkt een jaar later...
- Advertisement -spot_img

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

HomeAuteursOpiniesPBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk

Arturo Braam

WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit dat ooit straalde van gezondheid maar nu tekenen van verval toont.

Elke hoek, elk steegje, is als een tand in de mond van de stad – sommigen glanzen helder en trots, terwijl anderen verdonkerd zijn door verwaarlozing en verval.

Fundashon Pro Monumento, al dertig jaar de tandarts van onze culturele erfgoed, probeert deze tanden – onze monumenten – te behouden en te herstellen. Maar zoals elk gebit dat te lang is genegeerd, zijn de problemen diep geworteld. Elk verwaarloosd gebouw, elke vergeten straathoek, doet pijn als een rotte kies, een constante herinnering aan wat we riskeren te verliezen.

Het verlies van monumenten, zoals het geval was met het Cinelandia-gebouw, is als het trekken van een tand, een onherstelbaar verlies dat een leegte achterlaat in het hart van de gemeenschap. ProMo, ontstaan uit deze pijn, streeft ernaar het verval te stoppen, om de mond van Willemstad weer gezond te maken.

Maar de stad voelt de pijn bij elke stap, elke blik op een vervallen pand. Het is een smeekbede, een roep om hulp. Het gaat niet alleen om het herstellen van gebouwen, maar om het genezen van een gebroken glimlach, het terugbrengen van de trots en schoonheid van Willemstad. Het is een oproep om samen te komen, als gemeenschap, om voor onze stad te zorgen zoals we voor onszelf zouden zorgen. Om te voorkomen dat de tand des tijds nog meer schade aanricht aan ons dierbaar erfgoed.

Bron: Persbureau Curacao

6 reacties

 1. Toch even verder gekeken hoe het nou zit. De eigenaar wil dat krot als sinds 1992! slopen. Monumenten zorg echter wil dat niet. Aan de ene kant willen ze dat in ieder geval de gevel wordt behouden. Echter schijnt er sprake te zijn van betonrot en tevens schijnt de Zuidperuviaanse schroefsnuitkever zich ook tegoed te doen aan het beton.
  Hoe dan ook het is in en intriest om te zien hoeveel gebouwen op Curacao van weleer er niet meer zijn, omdat de nakomelingen van de 30 di mei-ers alleen maar aan egoisme, nepotisme en graaien doen. Kijk alleen maar hoe die lummel van een Godeath de heuvel van Fonteijn liet afknabbelen of hoe de tafelberg is uitgebuit.

  En met Sjeik Ali Baba Pisas aan het roer zal er zeker niks veranderen. Zolang de bevolking op paljassen en praatjesmakers blijft stemmen veranderd er niks. Haal kundige mensen die decennia lang naar Nederland zijn verscheept om daar te studeren terug naar Curacao.

 2. Het is jammer dat de eigenaar van het pand (een zeer vermogende man), niks doet met het pand.
  En jammer ook dat de overheid niet doet aan handhaving.
  Het is op dit moment een gevaar geworden voor de mensen die er langs moeten lopen..

 3. Al zolang ik leef staat dir gebouw te vervallen. Net als met vele andere gebouwen liet en laat men het op zijn beloop. Niks word er gedaan om de gebouwen te behouden of op te knappen. West End, Roxy Theater, de Steenbrekerij bij Hato en nog vele vele andere zaken zijn niet meer na decenia lang te staan vervallen. Geld word met miljarden weggesmeten aan onbenullen en onbenulligheden. Maar fatsoenlijk voor iets zorgen doen we niet.

 4. Mooie foto! Bedankt!Maar als het vergelijkt wordt met een gebit,moet ik zeggen dat ik na Curacao kwaam in 1980, eerst als toerist en kort daarna om permanent te wonen. Al ter tijd, was dit gebouw in verval. Inmiddels zijn wij 43 jaar verder en is niks me gedaan in wat betreft onderhoud, vernieuwing en is het ook niet meer gebruikt, het is nog meer versleten als het toen al was. een gebit moet onderhouden worden, als niet dan vallen zelf de kiezen uit en worden daardoor allerlei ziektes veroorzaakt. Of moeten de taanden uit getrokken worden. Wij kunnen volgens mij niet meer zeggen dat dit vervallen gebouw een monument is.Het is gewoon een oud vervallen gebouw dat decennia lang niet meer wordt gebruikt, geen functie meer heeft. Deze tand moet so snel als mogelijk, eindelijk, getrokken worden. Willemstad, en zeker Punda op dit moment kan niet trots zijn op de schoonheid van dit gebouw in de huidige toestand. Dit gebouw is volgens mij niet meer te herstellen , te genezen. De kosten daarvan zullen onbetaalbaar zijn.Niet alle oude gebouwen zijn monumenten of dragen iets bij aan de geschiedenis/historie van een stad. Het wordt tijd hier iets aan te doen. Voor de uitzicht maar omdat het gevaarlijk is het zo langer te laten staan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties