34 C
Willemstad
• vrijdag 29 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

PB | Hoe sterk is Curaçao betrokken bij de georganiseerde misdaad?

HomeLandenCuraçaoPB | Hoe sterk is Curaçao betrokken bij de georganiseerde misdaad?

Zes seminars opsporing & rechtshandhaving e-gaming

Zes seminars opsporing & rechtshandhaving e-gaming in de aula van de University of Curacao (UoC)

WILLEMSTAD – Het licht op de online gokwereld. Bijna dagelijks is er wel iets over te lezen in Curaçaose media. De minister van financiën is druk bezig met het implementeren van de nieuwe Landsverordening Online Kansspelen (LOK), die hij eigenlijk al voor 1 april 2023 van kracht had willen gezien.

Echter hebben we kunnen vernemen dat die nieuwe Landsverordening Online Kansspelen (LOK), die de uit 1993 gedateerde ‘Landsverordening buitengaatse hazardspelen’ moet gaan vervangen, is uitgesteld tot in ieder geval aan het einde van dit jaar.

Het licht op de online gokwereld

Er is al jaren veel gedoe rondom dit onderwerp. In 1993 werd bedacht om Curaçao economisch wat sterker te maken door binnen haar soevereiniteit de gokwereld te faciliteren. De daarop ingerichte landsverordening werd zodanig opgesteld dat de lokale bevolking werd uitgesloten om daar zelf aan deel te nemen, vandaar dat ‘buitengaatse’. Verder werd bepaald dat vergunning tot het aanleggen en houden van deze hazardspelen slechts wordt gegeven aan in de Nederlandse Antillen gevestigde rechtspersonen en dat de vergunning niet voor overdracht vatbaar is.

 • Zoals uit de huidige master- en sublicentie structuur blijkt, hebben de door de overheid toegewezen vergunninghouders aan de regelgeving, zoals hierboven vermeld, een eigen interpretatie gegeven, wat afsteekt ten opzichte van de regel dat de vergunning niet overdraagbaar is?
 • Wat heeft het door de vergunninghouders geïnterpreteerde beleid teweeg gebracht?
 • Welke omzetten zijn er uit dat toegepaste beleid ontstaan en wat heeft de belastingdienst daarvan geprofiteerd?
 • Hoe was en is de kwaliteit van het toezicht op dat toegepaste beleid?
 • Door wie wordt het toezicht uitgevoerd?
 • Welke risico’s ten aanzien van voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme gaan ermee gepaard met de uitvoering van dat toegepaste beleid?

Dit zijn allemaal legitieme vragen, welke een integere overheid aan zichzelf zou moeten stellen.

De trustsector beweert haar eigen toezicht op de Ultimate Beneficiary Owners (UBO’s) voldoende onder controle te hebben en daarmee significant zou bijdragen aan het voorkomen van witwassen en/of financieren van terrorisme. De tegenstellingen, die hierover worden geroepen maken het zeer interessant om de bevindingen te horen van experts. Daarom heeft Comtado Carib experts gevraagd hun bevindingen in de seminars van Comtado Carib te komen uitleggen. Het ultieme doel van Comtado Carib is uiteindelijk waarheidsvinding.

Seminars

De zes seminars van Comtado Carib, die op de dinsdagmiddagen in de periode van 25 april- t/m 30 mei 2023 gaan plaatsvinden in de aula van de universiteit van Curaçao, zullen het licht doen schijnen op het huidig toegepaste beleid en handhaving daarop en wat daarvan het gevolg is.
 De minister heeft in de media al aangekondigd dat de CFATF (Caribbean Financial Action Taskforce) In juni 2024 Curaçao gaat evalueren op haar 40 aanbevelingen op het gebied van voorkoming witwassen en financiering terrorisme.

Om aan die aanbevelingen te kunnen voldoen zal de CIFA (Curaçao International Financial Services Association) daarbij de overheid ondersteunen. Uit de seminars van Comtado Carib zal gaan blijken wat voor kluif de CIFA hieraan nog zal hebben om de acceptatie van de betrokken vergunninghouders met de daaraan gelieerde rechtspersonen op te wekken om te voorkomen dat Curaçao op de grijze lijst ‘increased monitoring’ wordt geplaatst’.

Daarom nodigt Comtado Carib naast rechtshandhavers, toezichthouders, ministers, beleidsdirecteuren, parlementariërs, rechters, officieren van Justitie, politie/RST-ers, (financieel) rechercheurs, compliance medewerkers, bankiers, journalisten en medewerkers van: Financial Intelligence Unit (FIU), Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), Stichting Belasting Accountants Bureau (SBAB); Inspectie der Belastingen Curaçao; Gaming Control Board (GCB); Kansspelautoriteit (KSA), ook CIFA leden uit om aan de seminars deel te nemen, zodat met zij de daarvan opgedane kennis mede kan gebruiken voor haar trainingssessies.

Wat is Comtado Carib
?

Na een 42-jarige loopbaan bij de Nederlandse Politie, waarvan 11 jaar bij de Financial Intelligence Unit (FIU-Nederland) is Peter Comello een nieuwe weg ingeslagen op het heerlijke eiland dushi Korsou. Toen hij in 2012 voor het eerst in zijn leven op Curaçao was, kwam binnen enkele dagen bij hem de vraag op: “Wat doe ik eigenlijk in Nederland?” Hij ervoer een heerlijk en ontspannenheid met heel veel lieve en vrolijke mensen om zich heen. Hij wist toen direct al: “Hier ga ik straks wonen.”

Terwijl hij zich verdiepte in de samenleving ging hij zich meer en meer interesseren in zaken, die zich in die afspeelden.
 Zo las hij in de media dat er nogal wat te doen is op het gebied van de online gokwereld op Curaçao en dat de lokale overheid daar een economisch belang aanhecht. Voor een eiland als Curaçao kwam dat overigens opmerkelijk op hem over. Ook vernam hij uit de media dat de mysterieuze gokindustrie een aanmerkelijk belang heeft in de trustsector, waarvan hij uit ervaring weet dat de UBO’s daarbinnen vaak zeer moeilijk te traceren zijn. Helemaal verbaasde hij toen hij las dat op basis van een handjevol masterlicenties een bom vol aantal sublicenties worden uitgegeven, wat leidt tot een gigantische miljardenomzet per jaar.

Alleen al van de belastingopbrengsten daarop zou je bij wijze van spreken kunnen denken dat dan iedere lokale inwoner op Curaçao zich in een Rolls Royce zou moeten kunnen verplaatsen. Of zou toch de georganiseerde misdaad hierin het meeste belang hebben?

Comtado Carib wil op basis van objectiviteit en in het belang van de Curaçaose samenleving daarover meer duidelijkheid, openheid en inzicht bieden.

Vanaf 25 april – 30 mei iedere dinsdagmiddag van 14-17u in de aula van de University of Curacao. Voor Nederlandse en Belgische participanten zijn er live stream mogelijkheden. Meer informatie over Comtado Carib en de aangekondigde seminars is terug te vinden op https://comtadocarib.com.

Bron: Persbericht Comtado Carib

7 reacties

 1. “Aangenomen mag worden dat Curaçao niet geassocieerd wil worden met een imago dat niet positief is. ”
  Binnen de politiek is een negatief imago van geen belang.
  Politici die veroordeeld zijn of ernstige verdenking hebben van corruptie of machtsmisbruik vinden hun weg binnen de gevestigde politieke orde.
  Dezelfde politici hebben geen enkele probleem om andere die veroordeeld zijn aan te stellen als “adviseur” .
  Imago schade als land, dan komt u aan het algemeen belang en dat is binnen de politiek een onbekende term.
  U kunt onderzoeken publiceren maar het enige dat u gaat krijgen is de status van ongewenst.
  Weet waar u aan begint.

 2. Opsporing verzocht gezien.
  Daar zie je ook veel misdaad.
  En hoor je en zie je veel export van de Antillen.
  Aantal types die je hier op het pluche zien zitten.

 3. Het is zo eenvoudig;
  Wie heeft de online gok wet gemaakt?
  Wie heeft er haar handtekening onder gezet? (geloof nu niet dat dit dezelfde zijn)
  Hoe komen we tot een “gedoog beleid” voor de “sub licenties”?
  Als de bevolking hiervan niet profiteert, wie dan wel?
  Gelooft er iemand dat de wetgever en toezichthouder deze geldstroom aan zich voorbij laat gaan zonder dat ze hiervan profiteren?
  Wetgever en toezichthouder hebben geen belang bij veranderingen alleen negatieve, buitenlandse, publiciteit doet hun bewegen.
  En veelal alleen voor de show.
  Nee de bewoners rijden niet rond in rolls Royce maar we hebben wel een premier die naar coral Estate verhuisd is.
  Het premiers loon is niet slecht maar het lijkt me moeilijk om daar een miljoen, of zo, aan hypotheek op te krijgen daar hij het, waarschijnlijk na een paar jaar weer kwijt is.
  Ook zijn de budgetten voor verkiezingen buitensporig groot.
  De eerste voorman van de Mfk heeft het eiland al een keer verpatst aan de maffia.
  Dit is uitgekomen. Zou er iemand zijn die denkt dat dit een “op zichzelf staand” geval was?
  Waar een wil is is een weg, ook voor hervormingen voor het algemeen belang.
  Maar het algemeen belang is niet het belang van de politici; wetgever en toezichthouder.

 4. Beste Sonja,

  Hartelijk dank voor uw bezorgdheid. Uw reactie suggereert dat er kennelijk toch wel iets aan de hand is. We kunnen natuurlijk met z’n allen gaan wegkijken, maar de vraag is dan of we daarmee de gemeenschap van Curaçao dienen. Aangenomen mag worden dat Curaçao niet geassocieerd wil worden met een imago dat niet positief is. En wanneer iedereen de kop in het zand steekt, wegkijkt of afleidt, dan loop je het risico dat Curaçao mogelijk wegglijdt tot een niveau dat het gaat escaleren en dan kunnen onze medeburgers op Curaçao, waartoe ikzelf behoor, ook niet meer van hun pensioen of wat dan ook genieten.

  Daarom beoogt Comtado Carib met de zes seminars de huidige situatie wat scherper in beeld te brengen, zodat beleidsmakers daarop kunnen anticiperen en aanbevelingen doen.

 5. Beste Peter Comello, dat u na 42 jaar bij de Nederlandse politie denkt dat u op Curacao aan waarheidsvinding over online gokken en de gokwereld zou bijdragen met het organiseren van deze evenementen met participatie van de “usual suspects”, is absoluut naief. Die zullen participeren zo dat het kind een naam krijgt, of voor de buhne. Als ze uberhaupt persoonlijk participeren en niet een loopjongen van hun organisaties zenden, namens hunzelf. Mijn advies zou zijn, ook ongevraagd, laat uw vingers ver weg van dit onderwerp, de gokwereld van Curacao, de UBOs met hun trusts zijn niet gediend met waarheidsvinding over hun activiteiten, verdienmodel, organisaties, witwassen, belasting ontduiking, en wat het moge zijn. Dat is bovendien ook gevaarlijk, zoals bekend. Geniet van uw vrije tijd en van uw pensionado leven in dit mooie eiland van Curacao.

 6. Mantequilla Boter….. Payaso grappige sukkel
  De eerste vraag die je moet stellen wat is georganiseerde misdaad. En wie zegt dat het dat is.

  In de VS kan iedereen van 16 jaar wapens kopen maar geen krasloten of poro magzinesn maar wel autorijden als ze rijbewijs halen. Op Curaçao zijn ze criminelen. Een miljoen mensen zit in de VS jaren vast voor een beetje weed. In Amsterdam kan je het overal kopen maar mag het niet verbouwd worden in NL.
  Gokken in Vegas mag overal op Curaçao hebben we heel veel casino’s waar zo’n beetje 90% van de bezoekers lokalen zijn en we hebben een officiële nummer gok business en Nationale loterij.
  We mogen overal alcohol drinken maar in het midden oosten wordt je zo’n beetje opgehangen.
  Maar ja als daar een kind uit honger dingen steelt rijden ze met een truck over z.n arm “Allah akbar”.
  Prostitutie in de vs… pfff als je naar een undercover kijkt zit je al vast. Hypocriet
  Hier hadden we Campo gesponsord door de staat en kerk.
  Verder de beroemde Joke” Father i want to go in to organised crime. Response.. Government or private sector. Mijn vader zei altijd belastingen is ook gelegaliseerde diefstal.
  De tiende penning van alva gaf bijna oorlog. De Amerikanen en de Engelsen en belasting…… kijk nu we accepteren 19% op alles bijna… ja Curaçao 9 maar we vergeten de douane met 9… dus gewoon 18.
  Curaçao…. tja.. Politici De vraag is niet of ze stelen de vraag is wie in de politiek steelt niet.

  Dus georganiseerde misdaad…. Over wie of wat heb je het dan. In verband met gokken.
  Als of we vergeten zijn dat een lingeriewinkel in Punda voor honderden miljoenen heeft geschoven. Met hulp van een grote Nederlands bank.
  Nederland is een van de grootste wapenhandelaren ter wereld. Je mag alleen met vergunning en een vuurwapen hebben maar het aanvragen voor een groothandel wapenhandelaar vergunning is 2 maanden en dan kan je tanks en excorcets verkopen. Onderzeeërs en Vliegdekschepen als je ze kan krijgen zelfs.
  Boter… Op veel hoofden.

  Tuurlijk zeker op de licentiehouders en politici die hun percentage krijgen.
  Natuurlijk wordt er afgeroomd En worden er maandelijks enveloppen geschoven over het hele eilandje.
  Curaçao is niet betrokken de politici op Curaçao en in Nederland zijn betrokken. Nederland heeft de grootste vinger. En staat toe. Curaçao heeft niks. Alles van waarde is verkocht. (Selikor is next) En als de rest van de 150.000 ook naar nl verhuisd is dat duurder. Schotte had het goed Curaçao moet minimaal 300.000 inwoners hebben om rendabel te zijn voor de Curaçao overheid.
  Die boten brengen niks. Loop volk levert niks op. Een USA war ship wel.. Een miljoen per dag. DOLLAR.
  Sukkels

  Verder iemand die online gokt en z.n geld niet krijgt. Tja. Dat is ook niks nieuws. Compra bo number legal… Die komiek guy die reclame maakte en als voorbeeld aangaf iemand die wint en de dame had de tickets niet op tijd ingediend…. Tja.
  Net als marktplaats. Zoek een betrouwbare tussen persoon. Maak een keurmerk.
  Publiceer een blacklist. etc.
  Legaliseer het lokaal dan kan je ook lokaal belasting heffen….

  Belastingopbrengst is een fabeltje.
  Dat is als de financiële transactie op Curaçao plaats vinden. En dat doen ze niet.
  Dus op wat wil je dan belasting heffen. Weer zo’n fabel.
  De Casino games zijn technisch super simpel net als een Casino slot machine dat ook gewoon een windows XP-programma is, dat je van voor tot achter kan instellen.
  Die websites kunnen draaien op Curaçao. Maar dat stelt helemaal niks voor. Eigenlijk zijn er maar een paar echte met een paar duizend dns links als front. En je betaalt via Panama. Of Malta. Of waar dan ook ter wereld. Noc vredenberg is leeg. En Mahuma datacenter ook. En ook het belasting datacenter… Achter kantoor deel…. Dat niet afgefikt is maar wel alle data verloor. Pfff hoezo backups
  Locura

  Dus als je niks te doen hebt op Curaçao en je gaat iets zoeken want anders geregeld is dan in Nederland.
  En je wilt je hoofd stoppen in een slangen nest.

  Dan ben je een Nederlandse makamba nitwit sukkel met boter op je hoofd en oogkleppen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties