PB | Uitspraak premier over de laatste onwikkelingen tussen Curaçao en Nederland

Beste landgenoten. Dankjewel dat jullie me nogmaals toestaan om informatie te verstrekken over de ontwikkelingen rondom de gesprekken die we met Nederland hebben gevoerd, om tot een akkoord te komen over financiering en duurzame samenwerking.

Met tevredenheid kan ik rapporteren dat we erin geslaagd zijn om significante voortgang te boeken in de onderhandelingen met Nederland. Ook ditmaal waren de onderhandelingen niet eenvoudig. Het is hard werken en de materie is vaak gecompliceerd, maar het harde werken door beide landen in de afgelopen weken, heeft vrucht gedragen. Er zijn veel inspanningen gedaan van beide kanten om elkaar te begrijpen en nog meer om de positie en noden van Curaçao te begrijpen.

Zo is er intensief gediscussieerd over het hervormingspakket (Landenpakket). Er is een uitvoeringsagenda toegevoegd. Hierin zijn de doelstellingen waarvan Nederland wil dat we ze doorvoeren, duidelijk gedefinieerd, maar nog belangrijker is dat wij gedefinieerd hebben wat we zelf graag realiseren.

Deze agenda hebben we samen vastgesteld, dus een team van Nederland en een team van Curaçao, gezamenlijk. Er zal inhoud aan gegeven worden zodat de hervormingen en investeringen ook echt plaatsvinden, om zo het belang van het Curaçaose volk beter te dienen. We zijn er ook in geslaagd om het pakket niet alleen hervormingen te laten bevatten maar daarnaast ook investeringen in onze economische en sociale ontwikkeling. In het totaalpakket biedt Nederland aan Curaçao de ruimte, om ‘business cases’ te presenteren voor aanvullende investeringsprojecten.

Alleen zo kunnen we daadwerkelijk groeien door middel van vernieuwing en duurzame investering. Er zijn meer punten behandeld, maar zoals eerder aangegeven kunnen we niet alles onthullen omdat de onderhandelingen nog lopen.

Er is ook intensief overlegd over de Rijkswet Caribische Hervormingsentiteit en haar memorie van toelichting. Het is van groot belang om nogmaals te benadrukken dat één van de belangrijkste punten is, dat onze autonomie gewaarborgd blijft.

De Ministerraad heeft in haar laatste vergadering een presentatie gekregen over het hervormingspakket (Landspakket) en heeft haar commentaren gegeven op wat het technische team heeft voorgesteld. De gesprekken op technisch niveau over de Rijkswet worden voortgezet. We hopen dat we ook dit in de komende dagen kunnen afronden. Na een politiek akkoord over de inhoud van het gehele pakket, kan dit behandeld worden in de Rijksministerraad, zodat de Wet hierna het traject kan volgen van advies door de Raad van Staten en onze Raad van Advies, om uiteindelijk naar het Parlement te gaan voor behandeling. Tegelijk zal de door ons benodigde financiering tot onze beschikking komen en kan de samenwerking met Nederland geïnitieerd worden.

Ik bedank de gemeenschap voor de getoonde volwassenheid en het geduld in de afgelopen weken, voor de aan ons geboden ruimte om de onderhandelingen voort te zetten.

Nu is het moment dat we actie moeten nemen, voor ons aller welzijn! Er is geen speling meer om dit rond te krijgen. Het uur is gekomen om ons te verenigen en ons land terug te plaatsen op de route naar herstel. Dat zal niet eenvoudig zijn. De weg is nog lang, maar we voelen de urgentie. We moeten hervormingen realiseren die al langere tijd besproken werden, maar nooit gerealiseerd zijn. We moeten de moed opbrengen om werkelijk te investeren in dat wat we al wisten wat ons groot maakt; namelijk in onze mensen!

Dit alles, terwijl we calamiteiten doormaken die ons harder dan ooit in de geschiedenis hebben geraakt. Maar we zullen een uitweg hieruit vinden.

Alleen op deze manier, met het hoofd koel, maar met grote ambitie en vastberadenheid, zullen we succesvol zijn.

Dank u wel.

Bron: Persbericht Ministerie van Algemene Zaken en Minister President

7 Reacties op “PB | Uitspraak premier over de laatste onwikkelingen tussen Curaçao en Nederland

 1. Wanneer stoppen jullie allemaal eens met dit soort negativismo….. jullie stoppen je kop lievrr in het zand…. dus geen verantwoordelijk willen dragen.
  Is dat leiderschap…. 10 oktober 2010 hadden we geen schuld en door het eerste kabinet onder premier Schotte kwam daar al snel een einde aan.
  Het sesultaat is bekend….. MFK op koraal specht…. alleen Jacinta ontbreekt nog. Zijn dat de leiders die jullie op Forti willen zien zitten. Ja natuurlijk want dan kunnen jullie ook zakken vullen. Stop met praten, schelden en naar elkaar wijzen. Ban junto pa mustra ” Nos mes POR”. Maar na 10 jaar op eigen benen staan is dat wederom niet mogelijk gebleken. TRISTI PER BERDAD.

 2. “maar zoals eerder aangegeven kunnen we niet alles onthullen omdat de onderhandelingen nog lopen”

  Is dit niet hetzelfde nonsense verhaal dat Eugene probeerde te verkopen tijdens de Klesch onderhandelingen ?

  Zodra deze clown begint met zijn “geheime onderhandelingen” retoriek weet je dat hij weer eens, voor de zoveelste maal, bullcrap probeert te verkopen. Er is immers geen sprake van een NDA want Nederland is open over de voorwaarden die tegenover de lening staan.

  Een ware leider draagt zijn verantwoordelijkheden tegenover het volk en handelt in hun belang. Dit is een principe dat Gobierno & Sons B.V. ver boven het hoofd gaat.

 3. Bla bla bla
  Pinokkio at his best.

 4. @wim met monk kdnt, cooper , cordoba , pisas , erbij kan je dit met ‘n gerust hart dit ‘n apeneiland noemen.

 5. Het mannetje van de extreme salarisverhoging in crisistijd moet nog even aan de voorwaarden van de 2e tranche gaan voldoen.
  Is hij gemakshalve maar even vergeten te melden bij zijn goed nieuws showtje.
  Dat hij uiteindelijk bij het kruisje gaat tekenen is ons al lang bekend.

 6. De meest knappe koppen van ons eiland hebben het allemaal keurig uitgewerkt.

  En nu mogen dj Doran (lagere school niet afgemaakt), Jacinta Constantia (zojuist, weer, veroordeeld tot 2 jaar cel), Menki Moe Rojer en een prullaria verkoper op Zeelandia erover stemmen. Samen met de gordijnen dame Marilyn Mozes.

  Mag je het hier nu dan wel een apeneiland noemen?

 7. Abraham Mossel

  Zoals normaal een groot lul verhaal de bevolking weer een grote speld op de mouw spelden, dat curacrim mee gaat omdat NL doet wat zie voorstellen, laat me niet lachen Ruggie, wil eerst zien over een paar weken wanneer de pot echt helemaal leeg is je nog aan het kraaien bent bat de ondehandelingen heel goed zijn gegaan en curacrim 50 miljoen heeft kunnen lenen rente vrij. BEN BENIEUWD?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *