31 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 16:46

Laatste reacties

- Advertentie -

PB | Persconferentie Staatssecretaris Knops

Met samenvatting voorwaarden voor coronasteun

Staatssecretaris Raymond Knops gaat in op mediavragen over de ontwikkelingen in het Caribisch deel van het koninkrijk rondom COVID-19 op vrijdag 10 juli 2020 om 9:30u (Caribische tijd).

Bron: MinBZK

- Advertentie -

Naschrift KKC

Samenvatting Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten + HERVORMINGEN TOEZICHT EN HANDHAVING FINANCIELE (TRUST en ONLINE GOK) SECTOR GEHIGHLIGHTED.

Klik hier voor het document als u met uw browser het onderstaand Scribd document niet kan lezen of downloaden.

Klik hier voor aanvullende documenten op de website van de Tweede Kamer

- Advertisement -

2020 07 xx – Landspakketten Curaçao, Aruba en Sint Maarten coronaviruslening 3e tranche by Knipselkrant Curacao on Scribd

- Advertisement -

Artikel delen

34 reacties

 1. Kunnen wij, met onze Nederlandae nationatliteit, niet in aanmerking komen voor een lening bij de Europese Unie? Ik las dat EU-landen bereid zijn om een aantal Europese landen onder het mom van humanitaire steun te financieren met een lening zonder voorwaarden. Misschien kunnen wij ook iets dergelijks doen? Zo niet, dan ben ik bang dat wij autonomie moeten loslaten, zodat wij de kwetsbaren van onze samenleving kunnen helpen.

 2. Drechi schrijft: “@Bolivar:
  Ik denk dat je je naam te danken hebt aan de waarde van de munt in ons buurland Venezuela man: NUL komma NUL!!….
  Ik heb het over St. Eustatius, en dan komt meneer Bolivar met cijfers uit Curacao……. Ik had het specifiek over de interventie in St Eustatius. Bula kumpra pelea di Sr Meloen sin sa over di kiko nos ta kombersa……
  Jij hebt je mond echt voor je straf. Een licht in de duisternis”.

  En waarom? omdat hij hetgeen Bolivar omschreef niet goed had gelezen, Drechi is degene die zijn ogen echt voor straf heeft, hij kijkt alleen maar zwart en zoekt met die ogen vooral naar iets wat alleen hem uitkomt. Na netjes op zijn fout gewezen te zijn zegt hij niet sorry, nee, want Drechi is en blijft gewoon gewoon onbeschoft en vindt het dus normaal om iemand zo weg te zetten.
  Dezelfde Drechi die zo ongeveer `anti alles` is schrijft elders dat Nederland het geld ergens kan stoppen waar het licht niet schijnt en gaat daarbij voorbij aan het feit dat een groot deel van onze bevolking afhankelijk van dat geld is, maar dat zal Drechi een zorg zijn, Drechi en zijn “anti alles” kompanen hebben het goed, dus wat kan jou de rest schelen.

 3. Er is een groep YDK die zich bezig houdt met het voeden van onvrede en negatieve sentimenten waarbij de schuld van heden en verleden bij Nederland ligt. Het is dezelfde groep die alle bewoners, ydk en niet ydk, uitzuigt en met alle macht Nederland de schuld geeft voor hun wanbeleid. Het meest frappante is nog wel dat 50% van de bevolking afhankelijk is van voedselhulp. Die niet verstek wordt door de eigen regering.
  Waar de regering wel budget heeft voor het opzetten van een TV station. Waar de regering, schijnbaar geen moeite heeft met de overmatige salarissen van directeuren van overheids NV’s en ook geen moeite heeft met het betalen van niet functionerende ambtenaren of ambtenaren die niet eens komen werken.
  Wees reëel het is niet het opdringen van Nederland dat de autonomie aantast.
  Op het moment dat een deel van de bevolking, voor voedsel, afhankelijk wordt van het buitenland of dat een land afhankelijk wordt van financiële steun, van het buitenland, heeft dat land zelf zijn autonomie verkwanseld en is het zeker niet het hulp biedende land dat de autonomie bedreigd.

 4. Er is gewoon een grote groep Yu korsou (gelukkig niet de meerderheid) die zo anti Macamba zijn (vraag niet waarom) dat ook al zou Nederland 10 miljard zonder voorwaarden geven het nog niet goed zou zijn.

 5. “Macht daarentegen is het afdwingen van zaken die je op je eigen manier wilt opdringen aan de zwakkere partij.”

  Het is niet afdwingen.

  Zoals je zelf ook kunt herleiden uit de cijfers is het noodzakelijk want het gaat economisch absoluut niet goed. Het leidt tot maatschappelijke onrust, hongersnood zoals op Curacao.

  Prioriteit is om de toekomst van de eilanden te waarborgen. Op Aruba en Bonaire weten ze dat.

 6. @ Drechi

  Natuurlijk kijk ik naar de 2 scenarios: ‘ingrijpen’ of ‘niet ingrijpen’. Ik ken geen andere scenarios, dus daar zullen we het mee moeten doen.

  En ja, de vraag zal altijd zijn: ‘wat is meer waard ? Het algemeen belang of het eigenbelang ? Wanneer het eigenbelang de democratie met voetstappen treedt…….kun je dan nog wel spreken van democratie ?
  Krijg het idee dat velen op dit eiland van mening zijn dat de democratie ophoudt na de verkiezingen en die kun je zelfs niet democratisch noemen. Wanneer stemmen kunnen worden gekocht met telefoonkaarten, wasmachines, koelkasten en tegoedbonnen voor de supermarkt dan kun je niet meer spreken over een vrije keus. Men kiest dan niet voor een partij, men kiest voor geld.
  In mijn opinie (en die van velen) heeft dat helemaal niets meer te maken met democratie.

  En na de verkiezingen krijg je dan het bevoordelen van familie, vrienden en zakelijke kennissen. Is dat democratie ? Is dat de wil van het volk ? Nee, natuurlijk niet, heeft er helemaal niets mee te maken. De wil van het volk is niet dat het geld in de achterzakken van de politici verdwijnt.
  Autonomie betekent ‘zelfbeschikking’, maar in dit geval betekent het ‘zelfbeschikking voor een kleine club’ en dat is niet de autonomie waar iedereen op hoopt en welke we zouden mogen verwachten.

  Nu schermen de politici met termen als ‘inperken van de autonomie’ en ‘koloniaal gedrag’. Wat ze eigenlijk proberen te zeggen is ‘wij houden niet van pottenkijkers, wij willen onze bevoorrechte positie niet opgeven, wij willen door kunnen blijven gaan met stelen van geld (en materiële zaken)’.

  Harry Truman stelde het juist: “You can’t get rich in politics unless you’re a crook.”
  En dat is een hele juiste statement, dus kun je zelf wel bedenken hoeveel ‘crooks’ we hier hebben. En om die te gaan vergelijken met eerlijke ‘public servants’ die de werkelijke autonomie van het land verdedigen, gaat mij te ver.
  Bovendien durf ik de stelling wel aan dat, wanneer we hier gewoon integer bestuur hadden gehad, er van voorwaarden uberhaupt geen sprake was geweest.

 7. @Bolivar:
  Respect krijg je als je je normaal gedraagt t.o.v. je eigen landgenoten. Macht daarentegen is het afdwingen van zaken die je op je eigen manier wilt opdringen aan de zwakkere partij.
  Jullie kunnen met zijn allen kort of lang lullen: dit doe je niet.

 8. @Bolivar:
  Ik denk dat je je naam te danken hebt aan de waarde van de munt in ons buurland Venezuela man: NUL komma NUL!!….
  Ik heb het over St. Eustatius, en dan komt meneer Bolivar met cijfers uit Curacao……. Ik had het specifiek over de interventie in St Eustatius. Bula kumpra pelea di Sr Meloen sin sa over di kiko nos ta kombersa……
  Jij hebt je mond echt voor je straf. Een licht in de duisternis.

 9. Drechi
  “Democratisch verkozen” (hoewel je ook daar vraagtekens bij kunt zetten- spiegeltjes en kralen, tegenwoordig ijskasten en iPhones) betekent nog niet dat de verkozenen ook democratisch gaan handelen. Voorbeelden zijn er genoeg in de wereld.
  Het is inderdaad de toon die de muziek maakt maar het komt voor dat men in de verkiezingstijd een ander deuntje laat horen dan na de verkiezingen.

 10. @Drechi pa bosnan Tur:

  “hoe het geweest zou zijn zonder de Nederlandse INTERVENTIE!!!! DAT is mijn punt.”

  Hoe het zou zijn zonder Nererlandse interventie ?

  Voor de corona crisis op Curacao real GDP statistics for you :

  https://www.statista.com/statistics/935122/real-gdp-growth-in-curacao/

  Zoals je kunt zien, zelfs voor de corona crisistijd was er een downward trend in de economie and it just keeps on getting worse.

  Politici op het eiland kunnen geen resultaten behalen en dat is geen opinie, het is feit zoals je uit de cijfers kunt herleiden.

  Economische pilaren vervallen : Isla, Toerisme en daarmee ook alle andere sectoren. Dit leidt tot massa werkloosheidscijfers die kunnen oplopen tot zelfs 60% dit jaar.

  Capice ?

 11. Geachte heer Meloen,
  Dank voor uw respons. ik bericht U als volgt:
  U staart zich blind op hoe het geweest zou zijn zonder de Nederlandse INTERVENTIE!!!! DAT is mijn punt.
  De interventie (lees; “Het opzij zetten van een Democratisch gekozen eilands vertegenwoordiging), en dan goedpraten met “Het was voor hun eigen bestwil” Dat is mijn punt. En niet de geboden “hulp” vertaald in de zaken die ten goede van het eiland veranderd zijn, en waarvan U mij zeker een opsomming van kunt doen toekomen. “C’est la toungue qui fait la musique” Hr Meloen. “Hulp” of “Interventie” …. Hmmmmmm

 12. @ Drechi pa bosnan tur,

  Vraag jezelf eens af waar St Eustatius nu zou zijn geweest wanneer Nederland NIET had ingegrepen ?
  Ik begrijp dat jij van mening bent dat het een goed draaiende economie zou zijn geweest, met super capabele bestuurders, die alleen voor het eilandsbelang bezig zouden zijn geweest.
  Je kunt wel af blijven geven op de Nederlandse interventie, maar hoe zou het zijn geweest wanneer ze dat niet hadden gedaan ?
  Hoor het graag.

 13. @ Bulibuli,

  Hoe het lenen bij commerciële banken tot een onwerkbare situatie leidt hebben we in de jaren 90 en eerste helft begin van deze eeuw mee mogen maken. Ook toen was de overheid niet in staat om te bezuinigen en ging men geld lenen (op maandelijkse basis) bij de banken. Dat begon met rentepercentages van 5 a 6 %, maar omdat de leningen werden doorgerold (oftewel de lening werd gedekt met een nieuwe lening) zaten we op het laatst met rentepercentages van 15%.
  Dat had weer tot gevolg dat een zeer groot deel van de belastinginkomsten moesten worden gebruikt om rentebetalingen aan de banken te doen. Dat geld kon dus niet worden ingezet voor bv onderwijs, het wegenstelsel, ziekenzorg etc, oftewel de collectieve uitgaven. Het eindresultaat is bekend, Curacao kon zichzelf niet meer uit de zelf omgedane strop krijgen, Nederland moest de schulden saneren. Voor de banken was het feest voorbij, maar duidelijk is wel dat we nooit meer in zo’n situatie terecht mogen komen. Wanneer dat gebeurt dan zullen we er nooit meer uitkomen, dan kunnen we autonoom zijn wat we willen, maar we zullen er niet van kunnen leven.
  In die wetenschap is dan ook vastgelegd dat Curacao niet zomaar ergens mag gaan lenen. Het was bedoeld als bescherming van het eiland tegen bestuurders die of onbetrouwbaar of incapabel zijn. Op zich was dit gewoon een goede en ook noodzakelijke beslissing, gezien de ervaringen uit het verleden. Nu wordt dat echter door diezelfde politici gebruikt om de bevolking op te hitsen tegen Nederland, met als enige reden dat ze snappen dat er een eind gaat komen aan het ongegeneerd graaien dat de politici decennialang hebben kunnen doen.
  Maar verwacht niet dat onze dames en heren politici zonder slag of stoot hun ’emolumenten’ af zullen staan. Ze zullen blijven zoeken naar manieren om zichzelf te verrijken, het zit gewoon in hun karakter, in hun genen, het is een soort dwangmatig gedrag, want laten we wel wezen…………..geld hebben ze inmiddels meer dan genoeg.

 14. Het valt op dat tijdens de persconferentie geen Nederlandse (Europese komaf) aanwezig worden en Ruggenaath noemde de journalisten bij hun voornaam.

  Er was zelfs een verslaggever van Direct Radio, Gilbert Sparen, die had bij beide rondes geen vragen dus waarom was hij daar? Om de plek van de Nederlandse journalisten bezet te houden zodat geen kritische vragen gesteld wordt?

  Gijsbertha was daar weer met het oude trucje met heel veel cijfers die niet controleerbaar zijn en op zo een korte termijn kan geen enkele verslaggever een zinnige vraag daarover stellen.

  Ik mag die Gilbert Sparen wel dus ik help hem even, Gibi de volgende keer als Gijsbertha verschijnt en weer een diarree aan cijfers laat zien om iedereen zand in de ogen te strooien, moet je hem zeggen dat je de salarissen van de overheid per categorie in een tabel wilt zien gesorteerd van hoog naar laag en hoeveel medewerkers in welke categorie valt en hoeveel daarvan actief en niet actief zijn.

 15. @Bulibuli:
  Als ik alles goed heb begrepen (maar ik laat mij graag verbeteren) is de op te richten zbo voor beperkte tijd (‘n 6/7 jaar) beboeld, dan moet in Curacao alles op orde zijn. Als daar meer tijd voor nodig zou zijn dan is de hele reddingspoging vanuit Nederland nutteloos.
  De bedoelde zbo is ook maar op bepaalde terreinen actief.

  Als je dus al zou kunnen spreken van een beperking van de autonomie, dan is die in tijdsduur en in werkterreinen beperkt. Het dus absoluut niet zo dat de gehele autonomie wordt afgenomen.

 16. Het niet mogen lenen op de kapitaalmarkt heeft grotendeels te maken met het feit dat de regeringen, lees SXM en Curaçao, sluitende begrotingen mueten hebben. Aruba was daarvan uitgesloten omdat in een andere status hebben.
  Aangezien beide landen dit sinds 101010 nog nooit hebben laten ie , lees zelfs bij de 1010 sanering heeft men het gepresteerd weer een tekort te hebben in het eerste jaar van 1.5 miljoen gulden.
  Ondertussen liep de armoede maar op met een piek van af 2017.
  Ik blijf het een schande vinden een minachting naar een groot deel van de Curaçaose bevolking, nl +31% die ver onder de Armoedegrens moest zien te overleven!
  COVID 19 heeft alle ellende meer naar de oppervlakte gebracht.

  Verder als men goed hag geluisterd naar de persconferentie die uitstekend werd geleid en weergegeven door Knops had men kunnen horen dat hij voor de autonomie bleek.
  Ik heb destijds tegen gestemd omdat ik de ellende, daar heb je geen glazen bol voor nodig, had zien aankomen.
  Ik blijf derhalve voor een NL gemeente of zelfs een LGO + status.
  Inmiddels zijn er veel polls geweest en blijkt – als je binnen de marges kijkt – dat veel meer mensen die kant op willen.

  Het door de ML regering voorgestelde instituut had er al 30 jr eerder moeten zijn want dan hadden veel mensen zich niet zo schaamteloos ten koste van de eigen bevolking g kunnen verrijken. NL heeft wat dat betreft te gemakkelijk gedaan door ettelijke miljarden de laatste decennia zomaar hierheen te sturen.

 17. @Fred Schiedam, bedankt voor de uitleg! Nu weet ik dat het met risicomanagement vanuit Nederland te maken heeft, wat ik terecht vind vanuit de Nederlandse perspectief. Als YDK wil ik nu vanuit de Curacaoase perspectief kijken. Curacao moet nu (weer) kiezen tussen geld (met voorwaarden van NL) of vasthouden aan het statuut. Mocht de Curacaose overheid voor optie twee kiezen (omdat we nu wel de autonomie willen waarborgen), dan hoop ik dat ze geschikte oplossingen kunnen presenteren en rekening kunnen houden met de nodige hervormingen. Ik was in 2009 een voorvechter van de autonomie en ik zal dat blijven, maar wij hebben wel een reële alternatief nodig. Gobiernu jullie zijn nu aan zet!!!

 18. @Bulibili. Alleen een maffiabank zal zo gek zou om geld aan deze rots te lenen om zo onze graaiers waarvan ze profiteren in het zadel te kunnen houden, ten koste van het volk. Gelukkig is hier zoal Fred al aangeeft een stokje voor gestoken, anders was dit allang gebeurt. De deal welke Knops biedt is gezien de omstandigheden een gouden deal, maar natuurlijk is het een eigen keuze, graag of niet.

 19. Jammer dat uitzending van deze persconferentie niet door de “selectie” van TVDirect13 doorkwam om ook rechtstreeks uit te zenden, zodat de bevolking op Curacao ook kennis kon nemen van deze zijde van het verhaal.

  Of “mocht” dit niet omdat de boodschap op voorhand al als “onwelvallig” werd gekwalificeerd; indien dit het geval is, heeft TVDirect13 zichzelf afgeserveerd als serieus media-orgaan!

 20. @Bulibuli:
  Lagere overheden mogen niet “zomaar” lenen bij banken. Met het IJslandse banken-failissiment heeft de Rijksoverheid zijn lesje geleerd, want uiteindelijk staat de Rijksoverheid “garant” en niet de lagere overheid. Vandaar …..

 21. De goudenvraag voor mij is; waarom mag de Curaçaose overheid geen geld bij de lokale banken lenen? Er wordt gesuggereerd dat de Curaçaose overheid geen oplossingen hebben. Nogmaals waarom mogen ze niet van de lokale banken geld lenen om de eigen problematiek op te lossen? Nu hebben wij hindsight. In 2009 behoorde ik tot de Grupo No. De politici van toen hebben mij overgehaald om op Si te stemmen, want er volle koelkast zijn (frishidel yen), sociale kussen (kusinchi social) et cetera. Maar achteraf gezien, hebben ze ons gelogen. Dat Schotte in 2010 aan de macht kwam heeft ons niet geholpen. Nu hebben wij weer ongeveer dezelfde scenario te maken. Moet ik weer voor geld kiezen boven autonomie? Afgelopen 10 jaar heeft mij latem zien dat geld kiezen niet de juiste optie was. Het is makkelijk om nu alle schuld op Covid te leggen,maar hoe ziet het met Insel, UTS, met Isla et cetera?

 22. Ik woon al sinds 1975 buiten het Koninkrijk. Ik zal dus geen mening uiten over zaken waar ik geen voldoende kennis van heb. Maar deze persconferentie van Staatsecretaris Raymond Knops staat alleen al wat betreft kwaliteit en ‘ter zake zijn’ wel een stuk boven de conferenties in afgelopen dagen en weken van Curaçaosche bewindslieden. Geen woord teveel of misplaatst. POLITIEK met hoofdletters. Naast de voorgestelde bizondere entiteit zou ik haast zeggen: “Knops en Blok naar Fort Amsterdam voor de komende 5-7 jaar”. Trouwens, de moderator verdient ook een pluimpje.

 23. Een persconferentie zoals het hoort in een ontwikkeld land.
  Knops maakte wel duidelijk niet onder de indruk te zijn van de wijze waarop Curaçao heeft geacteerd op de in mei afgesproken afspraken en de invulling daarvan op 15 juni.
  Voorlopig kunnen we steun met uitzondering van voedselpakketten en medische hulp wel vergeten. Zelfs het tekenen bij het kruisje zal niet helpen. Met dank aan onze regering. Ambtenaren, bereid je voor op voedselpakketten.

 24. Ik hoop dat deze staatssecretaris nog lang aanblijft. En dat zegt voor mij genoeg. Geen gekonkel, geen achterkamertjes, geen verkwanselen meer van geld. Als ik het domme geschreeuw hier dan hoor dan is dit een verademing. Geschreeuw wat ook vaak nog uit domweg criminele monden komt en ik probeer me netjes uit te drukken. Hou vast aan controle, doet men dit niet dan is het geld plotsklaps weer “op”.

 25. Zoals Knops aangeeft : plan van aanpak gericht op lange termijn oplossingen, want voedselpakketten blijven sturen is geen optie over lange termijn :

  *Prespectief op werkgelegenheid creëren
  *Prespectief op een betere investeringsklimaat creëren

  Dit doel kan bereikt worden door hervormingen door te voeren waar nodig. De honderden miljoenen Euros vertaald naar miljarden Florins moeten dan goed besteedt worden.

  Feit is : Gobierno & Sons B.V. hebben, zoals ook Knops aangeeft, niet voldaan aan de voorwaarden om het een realiteit te maken.

  Om er een schep boven te zetten : ze vechten tooth and nail tegen :

  *Prespectief op werkgelegenheid
  *Prespectief op een betere investeringsklimaat
  *Miljarden financiele steun voor de eilanden die ten goede komt van de repsectievelijke bevolkingen

  Overduidelijk dat het bij de kermisgasten enkel en alleen maar gaat om eigen zakken vullen.

  Ze wijzen de vinger naar hun constituencies terwijl er oplossingen zijn om te voorkomen dat de eilanden vervallen tot niveau Haiti.

 26. Wat een verademing om een dergelijke persconferentie te zien, duidelijk, to the point en zonder moddersmijten. Neem dan onze pinminister…. Alsof ze op de markt rottende vis stond te verkopen. Dat optreden zullen we niet snel vergeten. Een dieptepunt.

 27. Waardering voor de heldere wijze waarop Knops standpunten verduidelijkt. Curacao kan naar mijn mening deze voorstellen niet weigeren.
  Fraai was de wijze waarop hij Suzy Romer op haar nummer zette. Kort en duidelijk. Daarmee aangevend dat hij haar grote graaier allang heeft veroordeeld. Nu de rechter nog.
  Nu aan de slag Curacao. Laat deze kansen niet liggen. Eenheid zal er nooit komen op Curacao. Breng de wijze en goedwillende personen tot samenwerking. Zet PIN, MFK ed buitenspel.

Comments are closed.

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Tuesday, September 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Nederland pakt gokmaffia Curaçao aan

Nederland gaat de gokmaffia op Curaçao flink aanpakken. Dat kondigde voorzitter René Jansen van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Kansspelautoriteit (Ksa) maandag aan in de...

Nu.cw | 93 procent van coronapatiënten CMC niet volledig gevaccineerd

Van de 181 opgenomen coronapatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC) zijn 169 personen niet of niet volledig gevaccineerd. Dat is 93 procent van de ziekenhuisopnames in...

Nu.cw | ENNIA: “Foute berichtgeving pensioenbetalingen september”

De pensioenbetalingen in de maand september worden gewoon uitbetaald door ENNIA. Dat bevestigt de directie. Op sociale media gaat een bericht rond waarin wordt vermeld dat de...

Opinie | Discriminatie

Opinie Dr. Jeff Sybesma Op 25 september 2021 stond in het Antilliaans Dagblad het onderstaande bericht (zie aangehechte bijlage). Ik twijfel niet aan de getrouwheid van het artikel...
- Advertentie -