28 C
Willemstad
• zaterdag 13 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

PB | Clean Air Everywhere in de Staten

HomeNieuwsPB | Clean Air Everywhere in de Staten


Op vrijdag 11 december is Stichting Clean Air Everywhere door de fractie van Pais uitgenodigd om de problematiek van de uitstoot vanuit het ISLA terrein met de Statenleden te bespreken en hun vragen te beantwoorden.

Bijgaand het statement van Stichting Clean Air Everywhere welke mede namens vele chemici, artsen en specialisten in de Staten Vergadering is afgegeven.

Hieronder de statement tekst in Nederlands en Papiamentu.

De beantwoording van de vragen van de Statenleden na het voordragen en verdere uitleg van het statement vindt u hier: https://www.youtube.com/watch?v=owtZGSih3Fk

Statement in Nederlands

Geachte dames en heren Statenleden,

Vandaag, 11 september 2015, staan wij, Stichting Clean Air Everywhere, voor u om u met klem te vragen om op te komen voor de gezondheid van een groot deel van uw bevolking. Uw bevolking, waaronder vele ouderen en kinderen, wordt dagelijks blootgesteld aan een grote hoeveelheid schadelijke gassen en elementen onder de rook van het Isla terrein aan de Schottegatweg. De uitstoot van schadelijke gassen is de afgelopen jaren enorm gestegen zoals we recent hebben kunnen constateren in het GGD onderzoek luchtmetingen over 2014 en het ziet er naar uit dat de uitstoot over 2015 nog hoger zal worden.

Het maakt ons hierbij niet uit wie deze uitstoot veroorzaakt, die discussie loopt al jaren, maar het is een feit dat dagelijks de geldende normen worden overschreden. Het is ook een feit dat deze normen zijn bedoeld en opgesteld om de gezondheid van mensen te kunnen waarborgen op dit mooie eiland. Feit is echter ook dat mensen er letterlijk ziek van worden, hun huizen groen worden, niet goed meer kunnen slapen en de stank soms ondragelijk is. Mensen leven in angst, ze zitten gevangen in huis met gesloten ramen en deuren. Ze maken zich zorgen over wat deze giftige stoffen met hun gezondheid doet en met de gezondheid van hun kinderen.

Dat er schadelijke stoffen in verhoogde concentraties aanwezig zijn in de lucht benedenwinds van het Isla terrein aan de Schottegatweg wordt door niemand meer ontkend en wordt sinds 2010 dagelijks gemeten door de GGD. Ook wordt dit bevestigd in tal van onderzoeken door o.a. TNO, MOTE en de GGD. Dat deze schadelijke stoffen gezondheidsproblemen met zich mee kunnen brengen staat ook onomstotelijk vast en is in vele studies en vakliteratuur in detail beschreven.

Om u een beeld te geven van de ernst van de situatie volgt hier een overzicht van enkele recent gemeten schadelijke stoffen:

In maart 2014 is er door MOTE (rapport beschikbaar via GMN/SMOC/CAE), een maritiem onderzoeksbureau, een 5 maal te hoge concentratie benzeen gemeten in de lucht onder de rook van het Isla terrein. (vergeleken met de wereldwijde norm). Bewezen is dat benzeen leukemie, bloedarmoede, vermoeidheid en vroeggeboortes kan veroorzaken. In hetzelfde onderzoek van MOTE is een 35 maal te hoge concentratie tolueen gemeten in de lucht. Tolueen geeft hoofdpijn, vermoeidheid, geheugenverlies en een toxisch effect op het centraal zenuwstelsel. Door GGD Amsterdam is in november 2014 een 180 (!) maal te hoge concentratie benzapyreen gemeten. Van benzapyreen is bekend dat het genetische afwijkingen geeft en hoogstwaarschijnlijk ook kankerverwekkend is. Over 2014 is twee keer zoveel zwaveldioxide gemeten dan is toegestaan op Curacao en 4 keer zoveel dan in vele andere landen is toegestaan omdat Curacao verouderde normen hanteert. Van zwaveldioxide krijg je o.a. astma, benauwdheid en hartproblemen.

Dit is slechts het topje van de ijsberg, er zitten nog veel meer schadelijke stoffen in de lucht zoals fijnstof, aluminium, vanadium en nikkel. Stuk voor stuk schadelijke stoffen en allemaal aangetoond in metingen t.b.v. onderzoeken door TNO, GGD en MOTE de afgelopen jaren.

Vele duizenden inwoners van Curacao worden dagelijks aan deze stoffen blootgesteld en dit is een tikkende tijdbom! Feit is dat de bevolking niet acuut ziek zal worden maar dat de klachten langzaam erger worden en op de lange termijn desastreus zijn voor de gezondheid van deze mensen. Het percentage patienten met astma onder de rook van het Islaterrein is nu al veel hoger dan op de rest van het eiland. Als er niets gebeurt aan deze enorme giftige uitstoot, dan zullen de kinderen die nu op straat spelen over enige tijd hart/long-patienten worden en kunnen we een extra vleugel longziektes en oncologie aan het Nieuwe Ziekenhuis (hospital Nobo) bouwen om hen te

behandelen en te verplegen. De bevolking onder de rook zoals de ouderen in Habaai mag toch simpelweg niet blootgesteld worden aan dit soort schadelijke stoffen in deze hoeveelheden? Of vindt u dat dit wel mag?

Stel u voor dat Curaçao getroffen zou worden door een tsunami en er 20.000 mensen in gevaar zouden zijn, dan zou iedereen proberen deze mensen uit hun noodsituatie te halen. De regering weet dat deze tsunami van giftige stoffen over 20.000 mensen heen wordt gestort, kijkt slechts toe maar doet helaas niets. Deze tsunami van giftige stoffen moet naar onze mening gezien worden als een nationale ramp!

Wij vragen u, en uw bevolking smeekt u, om de (internationale) normen per direct te handhaven! Het verlagen van de uitstoot is goed mogelijk zoals reeds is aangetoond in diverse rapporten van o.a. TNO. De reden dat de uitstoot vanuit ISLA/Boo ongelimiteerd is, is simpelweg omdat de overheid de normen niet handhaaft en niet opdraagt om de uitstoot te verlagen. Zo simpel is het!

U heeft daarbij een eed gezworen op de Staatsregeling van Curacao (onze grondwet) waarin staat dat u het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden erkent waarin staat dat alle landen van het Koninkrijk zich aan de Rechten van de Mens zullen houden waaronder Het grondrecht op een gezonde leefomgeving. U heeft dit aan de bevolking van Curacao beloofd!

Aan u de urgente taak om over discussies en politiek gedoe heen te stappen en uw minister van GMN op te dragen deze vergiftiging per direct te stoppen om zo uw bevolking te beschermen.

We hopen dat u de bewoners onder de rook van het Isla terrein een lang en gezond leven toewenst. We hopen ook dat u beseft dat de tijd van meten, praten en onderzoeken afgelopen moet zijn omdat alles ondertussen bekend is. Adequate actie is nodig om een catastrofaal verloop van de gezondheid van uw inwoners onder de rook van de Isla met bijkomende enorme ziektekosten in de toekomst te voorkomen.

Dank voor uw aandacht, Stichting Clean Air Everywhere

Dit statement wordt afgegeven mede namens:

Dhr. S. Bodok – Oud-minister GMN en oud-hoofd GGD Curacao
Prof. Drs. Hilak – Professor Biochemie aan de Caribbean Medical University
Drs. A. Linthorst – Organisch Chemicus
Dr. H. Jansen – Huisarts
Dr. N. Rost van Tonningen – Huisarts
Dr. A. Boersma – Huisarts
Dr. A. Roose – Huisarts
Dr. E. Soliana – Huisarts
Dr. J.W. Allaart – Huisarts
Dr. N. Das – Huisarts
Dr. M. Van Zadelhoff – Huisarts
Dr. A. Severing – Huisarts
Dr. W. Mol – Huisarts
Drs. A. Verhoog – Apotheker
Drs. P. Van Leeuwen – Apotheker

Meer informatie, rapporten en onderzoeken : Zie www.smoccuracao.org en www.luchtmetingencuracao.org

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties