28 C
Willemstad
• dinsdag 5 december 2023

Extra | Journaal 4 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Antilles-Guyane patrol vessel seizes 3.5-ton cocaine haul

MARIGOT--Patrol vessel La Combattante from Marine Nationale seized 3.5 tons of cocaine from a fishing vessel southeast of Barbados on November 28. After confirming the location of the...

AntilliaansDagblad | Overheid belooft prijzen in de gaten te houden

Kralendijk - Directie Toezicht en Handhaving (T&H) van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) kondigt aan prijscontroles te gaan uitvoeren op het basismandje, bekend als Bon Kompra Plus. F16...

AntilliaansDagblad | Aruba eigen mededingingsautoriteit

Oranjestad - In een statig pand in de binnenstad van Oranjestad is de Aruba Fair Trade Authority (Afta) geopend. Aruba heeft daarmee een eigen mededingingsautoriteit. Bij de opening...

AntilliaansDagblad | Parkeerbeheer bijna rond

Parkeerbeheer in zicht | Minister VVRP: Onderhandeling nieuw contract in eindfase Willemstad - Het parkeerbeheer is bijna rond en de onderhandelingen zijn in de eindfase. Dat antwoordt de...

AntilliaansDagblad | ‘Hoofdpijn’ in de wijk Rio Canario

Naast illegale boomkap nu ook een snack begonnen Willemstad - De buurtbewoners van de Menegrandeweg in de wijk Rio Canario houden hoofdpijn vanwege de acties van Melly Bergland,...
- Advertisement -spot_img

NTR | Indringend beeld van ‘Onze jeugd, onze toekomst’

HomeNieuwsNTR | Indringend beeld van 'Onze jeugd, onze toekomst'

Door Dick Drayer

Renée Gielen (l) met Alvin die de groepsdruk altijd doorstond | Foto Persbureau Curacao
Renée Gielen (l) met Alvin | Foto Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – “Mijn vrienden zijn niet mijn vrienden. Ze doen drugs, plegen overvallen. De meesten zitten vast. Maar ik heb altijd NEE gezegd.” Alvin groeide op in Souax, een positieve jongen.

Hij is één van de velen jongeren die meedoen aan de documentaire Nos hobennan… nos futuro (Onze jeugd… onze toekomst) van producent en regisseur Renée Gielen.

De film laat zien dat Alvin een uitzondering is. Met zijn vrienden loopt het slechter af. Zij zitten in de voormalige Bon Futuro-gevangenis in Koraal Specht. Gielen zoekt ze op en laat ze aan het woord. Net als de slachtoffers van deze jongens. In 50 minuten wordt een indringend beeld gegeven van het probleem van jeugdcriminaliteit op Curaçao.

Een reportage door Dick Drayer 

Volgens criminaliteitshulpverlener Alex Walle van de stichting Yave is het probleem oplosbaar. “De samenwerking op het gebied van criminaliteitspreventie tussen Openbaar Ministerie en hulpverleningsinstanties gaat steeds beter. Dat is vrij uniek.”

Preventie is volgens Walle primair een taak van ouders en onderwijs. Waarbij de overheid faciliterend moet zijn. “Jeugdcriminaliteit is universeel. Maar wat op Curaçao het probleem vergroot, is het ontbreken van op maat gesneden onderwijs voor de groep jongeren die afglijden richting criminaliteit. Vroeger hadden we ambachtsscholen en technische scholen waar de jongens terecht konden. Die zijn er niet meer.”

Lesmateriaal
Afgelopen week werd de film van Renée Gielen in theater Luna Blou getoond. Voor opdrachtgevers, waaronder het ministerie van Justitie, deelnemers en crew. Het publiek moet nog even wachten, want de film maakt eerst een ronde langs alle scholen voor funderend onderwijs. Leerlingen van groep 7 en 8 krijgen de film te zien en gaan aan de slag met speciaal ontwikkeld lesmateriaal.

Bron: Caribisch Netwerk/NTR

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

 1. Zolang onze politici en hun trawanten het slechte voorbeeld blijven geven, laten zien dat corruptie, stelen, vriendjespolitiek, hoge salarissen voor niet bestaande functies betalen etc de gewoonste zaak ter wereld is, zal de jeugd ook niet veel leren.
  Van hun ouders en familie krijgen ze geen normen en waarden bijgebracht, sterker nog, veel ouders vertellen hun kinderen dat het goed is om zoveel mogelijk te pakken als ze het kunnen pakken.
  En van hun criminele vrienden krijgen ze het voorbeeld dat drugs etc wel loont. Het oplossingspercentage voor overvallen, drugs delicten etc is extreem laag oftewel het loont wel om in de misdaad te gaan. De jeugd van tegenwoordig is van mening dat een echte baan alleen voor losers is. Ken je mensen dan krijg je een ‘baan’ waar je niet hoeft te werken, maar wel geld krijgt. Ken je geen mensen dan mag je werken tegen een minimum loon.
  Dan is de keuze wel heel makkelijk………..gewoon de criminaliteit in.

 2. heel goed initiatief.
  laat duidelijk zien dat de criminaliteit niet loont.
  op een eiland lukt het een paar keer om ongestraft weg te komen.
  Maar uiteindelijk wordt je gepakt met alle gevolgen van dien.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties