28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

PB | Ciga geeft inzicht in online gaming op Curacao

HomeMediaPB | Ciga geeft inzicht in online gaming op Curacao
Secretaris van de CIGA mevrouw Elaine Alsén-Behr

De Curaçao Internet Gaming Association, “CIGA”, is een belangenvereniging van partijen die werkzaam zijn in de online gaming sector op Curaçao. Het ledenbestand van CIGA bestaat onder meer uit de master licentie houders, aanbieders van online gaming via Internet, trustbedrijven en advocaten.
De BBC heeft op 7 augustus 2019 een radio documentaire uitgezonden, “How gambling interests bought a country”, met betrekking tot de online gaming activiteiten vanuit Curaçao.

De documentaire bleek grotendeels gebaseerd te zijn op niet onderbouwde en niet geverifieerde aannames en in de uitzending werden daardoor onjuiste feiten gepresenteerd. Zo werd aangenomen dat er geen adequate toezicht wordt gehouden op aanbieders van online gaming via Internet en dat master licentie houders onrechtmatig vergunningen verstrekken.

Tevens werd er geconcludeerd dat er geen maatregelen zijn tegen witwaspraktijken noch het financieren van terroristische activiteiten. Ook werd de online gaming geassocieerd met corruptie en de uiterst betreurenswaardige en trieste moord op Helmin Wiels.

De BBC beweerde dat de Curaçaose politici die recentelijk veroordeeld zijn wegens corruptie of die verdacht worden van betrokkenheid bij moord, verbonden zouden zijn aan de online gaming sector. Het was eenvoudig geweest voor de BBC om deze aanname bij het Openbaar Ministerie te verifiëren. Het OM kan bevestigen dat een dergelijk verband in geen van de rechtszaken en onderzoeken gesteld is of aan de orde is gekomen.

Verder beweerde de BBC dat Curaçao niet of nauwelijks beschikt over de nodige wetgeving en regelgeving die zorgdraagt voor bescherming van de speler, met name de kwetsbare groepen zoals minderjarigen, het bestrijden van illegaliteit en criminaliteit, in het bijzonder het voorkomen van witwassen en financiering van terrorisme. Ook zou integere en transparante bedrijfsvoering van dienstverleners tekort schieten.

CIGA leden zijn onderworpen aan:

– Landsverordening Identificatie bij financiële dienstverlening (NG 1996, no. 23) laatstelijk gewijzigd dmv NG 2015, no. 69 (NG 2017, no. 92) (NOIS)
– Landsverordening melding ongebruikelijke transacties (NG 1996, no. 21) laatstelijk gewijzigd dmv NG 2015, no. 68 (NG 2017, no. 99) (NORUT)
– Landsverordening buitengaatse hazardspelen (NG 1993, no 63)
– Financial Action Force Laws die wordt gehandhaafd door de Financial Intelligence Unit of Curaçao (FIU)
– Landsverordening bescherming persoonsgegevens 2013
– Landsverordening toezicht trustwezen 2004 (NOST)
– De beleidsregels inzake betrouwbaarheid, integriteit in het algemeen en bij incidenten zoals door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) opgelegd

Handhaving wordt uitgevoerd door de diverse instituten op Curaçao zoals het Ministerie van Justitie, de Financial Intelligence Unit als de lokale uitvoerder van FATF en lid van de zogenaamde Egmont Group en uiteraard de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten.

Voorts beschikt Curaçao als autonoom land binnen het koninkrijk der Nederlanden over een goed werkende rechtspraak waarbij de beslissingen van betrouwbare lokale rechters uiteindelijk aan de hoge raad der Nederlanden kunnen worden voorgelegd.

CIGA erkent dat er gevallen voorkomen waarbij klanten van online gaming bedrijven klachten hebben. Het staat de spelers vrij om zich te beklagen bij de aanbieder zelf, zijn vertegenwoordiger in Curaçao en de master licentie houder. Ook erkent CIGA gevallen waarbij minderjarigen hun weg naar een gokwebsite hebben gevonden, een bestaand probleem dat ook voorkomt bij andere gaming jurisdicties zoals Malta, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

CIGA steunt en draagt bij aan alle initiatieven om deze problematiek te voorkomen en tevens de wetgeving en het toezicht kader te innoveren en blijvend aan te passen, mogelijk met de Gaming Control Board of Curaçao (GCB) als aangewezen toezichthouder. Tot op heden reguleert de GCB echter alleen de op het eiland gevestigde fysieke aanbieders van gok- en kansspelen.

Bron: Persbericht Curaçao Internet Gaming Association (CIGA)

Naschrift KKC

Dit is de link naar de aangehaalde BBC reportage

Voor de eerste aflevering van 24 juli 2019 “BBC | The Gamble Network: The Loot Box scandal” klik hier

Voor de tweede aflevering van 31 juli 2019 “BBC | The Gamble Network: Spin till you win” klik hier

Voor de derde aflevering van 7 augustus 2019 “BBC | The Gamble Network: How gambling interests bought a country” klik hier

6 reacties

 1. Hoe was het ook alweer ?

  Wiens brood men eet, diens woord men spreekt ?

  Zoiets toch, beste mevr Behr.

  Leuke poging, maar geen hond trapt er in. Probeer eens een ander verhaal

 2. Ik citeer Ruben “Deze mevrouw Behr is gewoon de dochter van Herman Behr, jarenlang actief via Malta met het faciliterend van schimmige online gaming constructies.”
  Ik citeer bericht op Knipselkrant “DolfijnFM | Egaming licentiehouders vereniging CIGA boos op BBC”, uit het onderschrift bij de geplaatste foto: “Een van de 6 hoofdlicentiehouders is Vidanovabankier Humberto D’Abreu de Paulo”.
  Roept wel een heel raar/naar beeld op van dit van oorsprong pensioenfonds van nutsbedrijven op Curacao, ook in het licht van wat Wiels in het verleden over bankiers heeft gezegd. (Te) Kort door de bocht?: Vidanova, Behr, Robbie dos Santos in één belangenclubje????
  Voer voor onderzoeksjournalistiek!

 3. This article is nothing more than a fail attempt to cover up the truth on the BBC reporting. Curacao master license holders have been issuing sub-license with zero oversight all in the name of profit. Even after players complaint to them directly regarding their sub-license holder, they turn a blind-eye just as long as the sub-license fee $$$ from companies keep flowing into their pockets. Case in point is the ruling last year by Court of First Instance of Curaçao where the court declares that Cyberluck (Master License company and linked to Herman Behr) has violated its rights and duties as a licensee and has acted unlawfully towards the creditors of the bankrupt and is jointly and severally liable for the deficit in the bankruptcy. So please spread your lies and false propaganda else where. The Behr family and all those Master License companies holder facilitated fraud and corruption and had an invisible hand in the murder of Helmin Wiels.

 4. Suggereert mevrouw Behr dat ze integer is omdat ze onderworpen is aan de integriteits- en betrouwbaarheidsregels van de CBCS?

  Zolang de CBCS zélf een tegen alle integriteitsregels en Good governance regels indruisend persoon huist als Zus de Lannooy zou ik aan de zuiverende werking van de integriteitsregels niet te veel waarde hechten.

 5. De Ciga is er gebaat bij dat het een zooitje blijft, op een paar grote spelers na. Deze mevrouw Behr is gewoon de dochter van Herman Behr, jarenlang actief via Malta met het faciliterend van schimmige online gaming constructies.
  Dit is zo op te zoeken, daarnaast is het niet de Ciga die dat eiland bestuurt mag je hopen. Vooral de uitgifte van licenties en de klachtenafhandeling is van belang en dat doen ministeries en niet de Ciga.
  Laat de Ciga maar eens uit de doeken doen hoeveel zij verdienen aan deze eenvoudige niet gecontroleerde manier van het verstrekken van sublicenties.
  Aan PR sterren heeft dat eiland genoeg, inhoud is altijd ver te vinden.

 6. Leuke reclame, maar hoe zit het nu met de sub-licenties ?
  Die zijn er aantoonbaar dus wel, maar ze zijn wel verboden bij de Curacaose wet oftewel is niet toegestaan. Dan kun je nog zoveel leuke wetten opsommen, maar wanneer er geen handhaving is en men dus maar gewoon doet waar men zin in heeft dan heeft zo’n opsomming niet al teveel waarde.

  Voorts………………hoe zit het met het volledig onbereikbaar zijn van de GCB ? De journalist heeft tientallen keren getracht de GCB aan de lijn te krijgen, doch nimmer gelukt, zonder ook maar enige uitleg van de GCB. Dat was dan ook niet waar ?

  Hoe zit het voorts met alle websites die wel gambling aanbieden in de VS, die hier zijn geregistreerd, maar die dat volgens de VS wetten niet mogen doen ?
  Hoe zit het met de wir war van bedrijven, die alleen zijn opgericht om de daadwerkelijke eigenaaren onzichtbaar te maken ?
  Hoe zit het met de aangetoonde banden met de Italiaanse Maffia ? Niet in deze documentaire, maar in andere documentaires werd daar al uitgebreid over bericht.

  En zo kan ik nog wel even een tijdje doorgaan. Daar hoor ik deze mevrouw niet over, dus kennelijk heeft men in de gaten dat de echte journalisten (niet die van Curacao dus) achter de zware jongens aan gaan komen. Dat hun spelletjes binnenkort open en bloot op straat liggen. Dat de rol van UTS dan ook duidelijk gaat worden (voor zover die dat al niet is). Ik kan me voorstellen dat ze dat liever geheim houden, vandaar dan ook dit charme offensief.
  Waarom heeft men overigens geweigerd om met deze journalist te praten ? Hij heeft het wel degelijk geprobeerd, maar nu dan ineens met een uitleg komen ?

  Zaakje stinkt een beetje, dus vereist gewoon meer onderzoek. We wachten maar weer af.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties