27 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Patiënt benadeeld bij fysiotherapeutische hulp

svbWILLEMSTAD — De basisverzekering ziektekosten had een vooruitgang in de fysiotherapeutische zorg moeten betekenen, maar hetgeen nu door de overheid is opgelegd doet de patiënt ernstig tekort.
Dat stelt de Curaçaose Vereniging van Fysiotherapeuten (CVF) in een persbericht.
De CVF is dan ook zeer verontwaardigd over de wijze waarop er met de patiënt wordt omgesprongen.

Gedurende de afgelopen twee jaar heeft er overleg plaatsgevonden om de hoeveelheid van negen initiële behandelingen te handhaven, net zoals dit tot op heden het geval is bij de ziektekostenverzekering voor ambtenaren.
Nu heeft de SVB-patiënt in de nieuwe regeling slechts recht op vier behandelingen bij zijn fysiotherapeut.
Tot overmaat van ramp wordt een vervolg op deze vier behandelingen slechts mogelijk voor patiënten met een zeer ernstige beperking, aldus de CVF.

- Advertentie -

De SVB weigert op basis van de wet behandeling op medische indicatie te verlengen, met als reden dat de patiënt niet voldoende gehandicapt is door zijn aandoening om door te gaan met de zorg.
Volgens de CVF doen deze nieuwe maatregelen de patiënt ernstig tekort.
Zo wordt de patiënt belemmert in zijn traject van herstel en is dit een gevaar voor de zorg, waarbij meer chronische aandoeningen veroorzaakt worden.

Ook de behandeling van de patiënt aan huis is weggevallen.
Deze behandeling wordt niet meer vergoed, zoals dit in het verleden wel gebeurde bij de financieel zwakkere patiënten die onder het PP-, FZOG- of SGTZ-bestand vielen.

Daarnaast wachten de fysiotherapeuten op een aanpassing van hun tarief.
Sinds 1991 is dit niet aangepast.
Dit alles belemmert volgens de CVF het behoud van de kwaliteit van de fysiotherapeutische zorg.
De therapeut kan het zich steeds minder veroorloven om naar het buitenland te gaan voor bij- en nascholing.
De ontwikkelingen en onderzoeken binnen dit vakgebied zijn zo groot, dat het een vereiste is om de vakkennis bij te houden voor garantie van de kwaliteit binnen de fysiotherapie.

Tot slot wil de CVF naar voren brengen dat het niet zo kan en mag zijn dat de (para)medische zorg het slachtoffer wordt van slecht financieel beleid.

“De overheid wil maatregelen treffen om een balans tussen uitgaven en inkomsten te krijgen, maar zij moet er rekening mee houden dat deze maatregelen juist een disbalans brengen in de kwaliteit van de zorg in het algemeen.”

De CVF doet een dringend beroep op de minister van Gezondheid om zo snel mogelijk de reparatiewetten ter bevordering van de fysiotherapeutische zorg te publiceren en de vereiste budgettaire aanpassingen te realiseren.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -