28 C
Willemstad
• zondag 3 december 2023

PBC | Betere kwaliteit benzine en diesel op weg naar Curaçao, diesel iets later

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Vanaf het eerste kwartaal van 2024 krijgt Curaçao uitsluitend brandstof van betere kwaliteit aan de pomp. Minister van Economische Ontwikkeling, Ruisandro Cijntje, bevestigt dat...

NTR | Frustratie om geldautomaten op Bonaire

Marit Severijnse Opnieuw zijn er problemen met verschillende geldautomaten op Bonaire. Meerdere keren per week kan het gevraagde bedrag niet worden gepind, lukt geld storten niet of zijn...

CC | Thieves use drones for business break-ins

WILLEMSTAD – In an investigation into business break-ins, the police have arrested several suspects, including a man skilled in operating a drone. During the investigation, this suspect...

DH | Solicitor-General requests 17-month sentence on first day of Frans Richardson’s

The “LEA building” in Philipsburg. PHILIPSBURG--Considering it proven that Frans Richardson (55) accepted bribes totalling US $94,800 and abused his position as a Member of Parliament (MP), the...

Telegraaf | Trump verliest presidentiële immuniteit in zaak Capitoolbestorming

WASHINGTON - Het Amerikaanse Hof van Beroep heeft besloten dat Donald Trump geen presidentiële immuniteit heeft in de verkiezingszaak rond de bestorming van het Capitool. Dat betekent...

Democracy now! | Friday, December 1, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Partijen waren getreuzel PAR zat

HomeLandenCuraçaoPartijen waren getreuzel PAR zat

WILLEMSTAD — De PAR was afgelopen vrijdag behoorlijk aan het traineren. Dit stelt Pais-voorzitter en onderhandelaar Mike Franco. Hij wijst erop dat de gele partij tot op het allerlaatste moment, wetende dat er een ultimatum van de informateur was om half vier ‘s middags, met nieuwe eisen kwam.

Centraal in het formatieproces stond de intentie van de PS, de grootste partij na de verkiezingen van 19 oktober, om met een takenkabinet te komen.
Het takenkabinet moet voor een periode van drie tot zes maanden aanblijven en een aantal specifieke taken meekrijgen.
In de tussentijd zouden de partijen verder onderhandelen om uiteindelijk tot een nieuw politiek kabinet te komen.
Over het takenkabinet was er veel te doen tijdens de formatie.
De partijraad van de PAR ging vorige week donderdag niet akkoord met het feit dat deze term in de intentieverklaring zou worden opgenomen.
Tijdens onderhandelingen van vrijdagochtend waren de partijen het eens geworden om ‘takenkabinet’ te vervangen door ‘transitiekabinet’.
Maar over hoe dit precies in de tekst moest komen, waren de partijen het niet eens. Oorspronkelijk stond er dat er een transitiekabinet ‘komt’.

Op voorstel van Franco zelf werd dat veranderd in ‘kan komen’.
Aan tafel zeiden de PAR-onderhandelaars volgens de Pais-voorzitter, dat zij dit met hun achterban zouden bespreken, waarbij werd afgesproken dat informateur Camelia om drie uur met het PAR-onderhandelingsteam contact zou opnemen.
Volgens Franco is dat ook gebeurd.
De PAR zou tegen Camelia hebben verklaard dat zij zich kon vinden in de formulering ‘kan komen’, maar problemen had met de frase dat er in het takenkabinet niet-politici zouden zitten. Volgens de lezing van Franco zou de PAR erop staan dat deze zin niet in de intentieverklaring meegenomen zou worden.
Camelia nam contact op met de PS, die het voorstel van de hand wees, omdat dit een van haar kernpunten achter het hele voorstel voor een takenkabinet was.

“De PAR wilde dat een van de kernpunten achter het hele voorstel teruggenomen zou worden. Zij kwamen met een nieuwe eis, wetende dat dit zou inhouden dat alle vier de partijen weer om de tafel zouden moeten. Zij kwamen met hun voorstel op het allerlaatste moment. Om drie uur ‘s middags, terwijl zij wisten dat de informateur een ultimatum om half vier had gesteld, omdat hij om half vijf bij de gouverneur moest zijn. Zij waren aan het traineren”

, aldus Franco.

Volgens hem moest de informateur onder deze omstandigheden een nieuwe richting opgaan.
Die nieuwe richting bleek uiteindelijk dat Camelia, met steun van Glenn Sulvaran, die zich van de PAR-fractie had afgescheiden, toch een meerderheid van elf kon vormen in de Staten.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties