29 C
Willemstad
• dinsdag 17 mei 2022 09:52

Laatste reacties

- Advertentie -

Parool | Premier Curaçao: ‘We willen graag overleg’

Bob van Huet

De Curaçaose premier Eugène Rhuggenaath | Lex van Lieshout ANP

De Rijksministerraad praat vrijdag over coronasteun voor Curaçao. Nederland wil best helpen, maar alleen onder strenge voorwaarden. Niet de juiste weg, vindt de Curaçaose premier Eugène Rhuggenaath.

Vervroegd pensioen

- Advertentie -

Wat er ten minste is bereikt, is dat het ambtenarenapparaat niet groter werd, zegt Rhuggenaath niet zonder trots. De premier heeft wetgeving klaarliggen voor het vervroegd vrijwillig uittreden van ambtenaren die normaal op hun 60ste met pensioen gaan. Dat betreft een relatief grote groep ambtenaren die deels niet worden vervangen.

“Covid heeft ons geleerd – met iedereen thuis – dat het ook anders kan. Want alle overheidsdiensten gingen wel door. Daarom hebben we besloten dat drie ministeries voortaan samen moeten werken voor een structurele operationele kostenverlaging van 10 procent. Maar laten we ook ­leren van het verleden. In de jaren negen­tig is eerder bezuinigd, midden in een recessie, en dat heeft geleid tot een vlucht van mensen naar Nederland. Dat willen we niet, dan schuif je het probleem van het ene land naar het andere. We moeten hier echt alles op maat doen.”

Anders kunnen de spanningen hoog oplopen, wil hij er maar mee zeggen. In Willemstad bestormde een woedende menigte het regerings­gebouw Fòrti en moest het kabinet in veiligheid worden gebracht. Politieke tegen­standers stuurden daarop Facebookberichten de wereld in dat premier Rhuggenaath naar Bonaire was gevlucht. “Fake news. Ik was ­gewoon op het eiland. Ik had mijn prioriteiten op de juiste plek.”

Erger nog dan het vandalisme en de winkelplunderingen is misschien wel de imagoschade van de rellen, vreest Rhuggenaath. Juist op een moment dat de zo belangrijke toeristenindustrie zich klaarmaakt om na maanden van covidbeperkingen weer open te gaan, zit het eiland niet te wachten op beelden van auto’s die op de kop worden gezet.

Beeldvorming

Curaçao heeft nog een probleem met beeldvorming dat soms vanuit de Tweede Kamer en soms vanuit de eigen gemeenschap wordt versterkt; namelijk dat alle politici corrupt zijn. Rhuggenaath zegt dat hij dat beeld wil corrigeren. “Waar corruptie opdook, heb ik dat bestreden. Ik heb persoonlijk aangifte gedaan van corruptie bij de raffinaderij, wat tot veroordelingen heeft geleid. Ook bij de Centrale Bank zijn mensen veroordeeld. Mijn voorganger is veroordeeld en zit nog steeds in de gevangenis. Dus over wie hebben we het.”

Bron: Parool

- Advertentie -

Artikel delen

9 reacties

 1. Hallo Rhugge, je staat te lachen op de foto, maar een zekere Begina wacht al een tijdje op jou om wacht te wisselen, je moet hem aflossen om te bedelen. Jij bent aan de beurt nu om te bedelen. Wat? Wie is er aan de beurt? Goddett? Maar die zit toch niet meer in de politiek toch? Nee, die is geen politicus meer. En daarnaast, Goddett kan niet in het papiaments bedelen want Rutte verstaat er geen enkel woord van, en van de Nederlandse taal kent Goddett slechts twee, ja, twee woorden: Ja en Nee. Hij heeft geen kaas van het Nederlands gegeten. O ja, hij kent nóg een woord; dag. Arme Goddett oftwel, Go Dead. Maar Goddett heeft toch op de UNA gezeten? Biep biep. Vroem vroem.Pffffffffft.

 2. Tuna.. Nee je moet geen puinhoop recht trekken.
  Dat is een verloren zaak.
  Je begint nog een keer op nieuw met de kennis die je hebt.
  Makompronde.

 3. Ja we willen weer (alweer) overleg, dat gaat goed totdat onze politici terug zijn op het eiland en dan beginnen te zeuren dat ze niet begrepen zijn, dat de afspraken eigenlijk niet de bedoeling waren en dat ze sowieso bijna alles naast zich neerleggen omdat het verschrikkelijk onredelijk en koloniaal is.

  Niks meer overleggen, dat moet eens over zijn. Ga maar eens aan je werk en trek die puinhoop hier eens recht.

 4. De VVU regeling is goed; kost wat, maar levert méér op. Immers, ze komen dan ten laste van de pensioenfonds; win/win! Bovendien kunnen dan weer een paar jongeren aan werk komen. Prima! Doen.

 5. Ik vraag me af of de politici in Den Haag nu echt onder indruk zullen zijn van de bedekt geuitte dreigementen door de m.p.:
  – “Maar laten we ook ­leren van het verleden. In de jaren negen­tig is eerder bezuinigd, midden in een recessie, en dat heeft geleid tot een vlucht van mensen naar Nederland.”
  -“Dat willen we niet, dan schuif je het probleem van het ene land naar het andere. We moeten hier echt alles op maat doen. Anders kunnen de spanningen hoog oplopen,” Een zwaktebod en gemiste kans van de m.p. nergens gemerkt dat hij (en zijn regering) met een visie komen voor versnelde ontwikkeling van Curacao om de crisis te bedwingen.

 6. “Ook bij de Centrale Bank zijn mensen veroordeeld.”
  wie zijn deze mensen? Zeker niet Chos Romero die op deze uitspraak zou reageren met:
  “masha danki, thank you, dankuwel!”

 7. Ruggenaath zegt: ‘“Waar corruptie opdook, heb ik dat bestreden’.

  Bedoeld hij daarmee de aanstelling van mafiameid Stella van Rijn, zijn buurvrouw op Julianadorp, tot coordinatrice van de commissie Integriteit?

 8. Vervroegd uittreden kost geld, want de periode tot de pensioenuitkering moet de overheid financieel bijspringen.

  Tel daarbij de kosten van de ambtenaren die de vervroegd gepensioneerde ambtenaren gaan vervangen, en deze operatie kost de overheid alleen maar geld.

  Tenzij de vervroegd gepensioneerde ambtenaren geen fuck uitvoerden en niet vervangen hoeven te worden.

  Dan is het een grote schande dat zij tot hun 60e gewoon op de payroll van de gobiernu zijn blijven staan!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -