27 C
Willemstad
• dinsdag 24 mei 2022 01:22

Laatste reacties

- Advertentie -

Parool | Kabinet geeft negatief reisadvies voor de kerstvakantie

Edwin van der Aa & Tobias den Hartog

Premier Mark Rutte volgt OMT | Beeld Reuters

Het kabinet heeft besloten met een negatief reisadvies te komen tijdens de kerstvakantie voor vakanties naar het buitenland. Het Outbreak Management Team (OMT), de belangrijkste adviseur van de regering gedurende de coronacrisis, adviseerde dit. Het kabinet volgt dit advies.

- Advertentie -

Dat betekent dat vakantiereizen in die periode worden afgeraden. Begin dit jaar raakten mensen besmet tijdens vakanties naar sneeuwgebieden in Italië en Oostenrijk, waarna het virus zich in Nederland verspreidde.

Het kabinet heeft zondag in het Catshuis nog een aantal opties voor nieuwe coronamaatregelen besproken, maar heeft daar nog geen besluit over genomen. Overwogen wordt ook om musea, bioscopen en theaters vanaf donderdag twee weken te sluiten. Ook het op slot gooien van pretparken is een mogelijkheid, stellen ingewijden.

‘Voorzichtig teken’

In de ambtswoning van de premier, het Catshuis, sprak het kabinet zondagavond tot ongeveer 19.00 uur met experts over de huidige corona-aanpak. De vraag is: zijn extra ingrepen noodzakelijk en wenselijk? Het aantal besmettingen daalde dit weekend voor het eerst in dagen, maar dat is een ‘voorzichtig teken’.

In het kabinet ontstond zondag daarom een pittige discussie tussen bewindslieden die liever nog meer maatregelen willen nemen om de besmettingen verder terug te dringen (premier Mark Rutte, minister Hugo de Jonge, minister Tamara van Ark), en ministers die terughoudender zijn (ministers Ferd Grapperhaus, Eric Wiebes, Wopke Hoekstra en Wouter Koolmees).

Volgens een Haagse ingewijde moet ‘alles de komende dagen nog besloten worden’. “De druk op de zorg is nog niet weg.” Om die reden wordt ook nog overwogen om het maximum aantal mensen dat samen op straat mag samenscholen, terug te brengen: van vier naar twee.

Dinsdagavond houden premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie. Voor die tijd wordt er in het coalitieoverleg van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie over doorgesproken, net als door ministers in het voortdurende crisisoverleg over corona.

Besmettingen

Het aantal gemelde coronabesmettingen is zondag opnieuw gedaald, tot onder de 9000, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tussen zaterdagochtend en zondagochtend kwam er bij het RIVM 8740 meldingen binnen van positieve tests.

Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten is gestegen met 45 ten opzichte van zaterdag. In totaal zijn er nu 2493 patiënten. Op de intensive care liggen momenteel 583 coronapatiënten, 1 minder dan op zaterdag. Daarvan liggen twee patiënten op een ic in Duitsland.

Volledige lockdown?

Terwijl veel landen in Europa terug zijn gegaan naar een volledige lockdown, lijkt het alsof eerdere maatregelen (zoals een sluiting van de horeca) bij ons beginnen te werken.

Afgelopen vrijdag zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie: ,,We zijn bereid elke denkbare maatregel te nemen als het nodig is, maar op dit moment zien we dat het pakket dat er nu ligt, gegeven de eerste voorzichtige indicaties van hoe het met de verspreiding van het virus gaat, in ieder geval nu geen aanleiding geeft vandaag of morgen om extra maatregelen te nemen.”

De berichten zijn volgens Rutte gematigd positief. “Maar we hebben ook af te wegen of we die trend willen versnellen met extra maatregelen. En wat voor schade levert dat dan weer op?”

Deze week zal het kabinet ook nog besluiten of een eenmalig compleet vuurwerkverbod deze jaarwisseling nodig is, zodat de zorg zich niet hoeft bezig te houden met deze slachtoffers.

Opties voor corona-maatregelen van het kabinet:

 • Het kabinet overweegt de tijdelijke sluiting van pretparken, musea, bioscopen, bibliotheken en theaters vanaf donderdag, voor twee weken.

 • Ook wordt overwogen om het maximum aantal mensen dat samen op straat mag samenscholen, terug te brengen: van vier naar twee.

 • Op tafel ligt ook nog een negatief advies voor reizen naar het buitenland tijdens de kerstvakantie. Het Outbreak Management Team (OMT) is bang dat mensen het virus meenemen uit bijvoorbeeld skigebieden.

 • Over de heropening van de horeca gaan verschillende geluiden op. Zo zou zondag zijn besproken alles dicht te houden tot na de jaarwisseling, maar andere ministers willen juist dat de deuren nog vóór de feestdagen weer open gaan.

Bron: Parool

- Advertentie -

Artikel delen

4 reacties

 1. Jammer, niet nodig en niet verstandig. Voor Europese landen kun je daar begrip voor hebben. Maar voor Curacao? Zo’n 3 a 4 personen in het hospitaal en nog niemand van ons is overleden. Feitelijk is hier de zaak goed onder controle. Net als met andere virussen, bacteriologische infecties en ziekteverschijnselen. De emotie heeft het alweer overwonnen van het verstand. Voor gewone mensen is dat heel begrijpelijk; immers virussen enz. zijn abstract, moeilijk te begrijpen en kunnen gevaarlijk zijn. Maar deskundigen en bestuurders dienen beter te weten en zeker nuances aan te brengen waar dat kan en noodzakelijk en beter is. Op deze manier geeft Nederland met êên hand (een accoord, prachtig en reden om met goede moed verder te gaan) en met de andere hand wordt onze belangrijkste bron van werk en inkomen getorpedeerd. Niet nodig, niet verstandig. Helaas

 2. @Kunte:

  Waarom alleen voor de kerstvakantie?
  Omdat er met name dan gereisd wordt.

  Waarom niet nu al?
  Om dat er met name nu niet al gereisd wordt.

  Waarom niet ook voor het binnenland?
  Dit is nagenoeg niet te handhaven.

  Waarom een advies en geen verbod?
  Omdat de verwachting is dat een advies voldoende is.

  Waarom worden er nu al uitzonderingen ingebouwd?
  Omdat dat nodig is.

  Waarom geldt dit niet voor politici?
  Waar kan ik dat terugvinden?

  Waarom zijn de politici en ambtenaren nergens en nooit doortastend?
  Ik vind ze uitermate doortastend .

  Waarom weer anders dan de rest van de omliggende landen (terwijl het hier slechter gaat)?
  Misschien omdat het hier slechter gaat.

  Waarom is het Kapitaal ook nu weer belangrijker dan Mensenlevens?
  Roeptoeterij. Het is andersom.

  Waarom zijn de makers van slechte dodelijke beslissingen nog niet vervolgd?
  Omdat vervolging geen zin heeft. Er worden geen slechte dodelijke beslissingen gemaakt.

 3. Negatief reisadvies.
  Waarom alleen voor de kerstvakantie?
  Waarom niet nu al?
  Waarom niet ook voor het binnenland?
  Waarom een advies en geen verbod?
  Waarom worden er nu al uitzonderingen ingebouwd?
  Waarom geldt dit niet voor politici?
  Waarom zijn de politici en ambtenaren nergens en nooit doortastend?
  Waarom weer anders dan de rest van de omliggende landen (terwijl het hier slechter gaat)?
  Waarom is het Kapitaal ook nu weer belangrijker dan Mensenlevens?
  Waarom zijn de makers van slechte dodelijke beslissingen nog niet vervolgd?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

AV | Europees parlement stemt in met minimumtarief vennootschapsbelasting

Het Europees Parlement is in meerderheid voor de invoering van een minimumtarief van 15 procent voor de vennootschapsbelasting. Het beoogde minimale belastingtarief is onderdeel van een akkoord...

Column Youp | Sussende Wiske

Wiske Rutte. Lieve stripfiguur. Met zijn Nokia zonder geheugen. Soort zoekt soort. Na drie lettergrepen moest hij zijn telefoon om het uur opschonen. Hoe? Schudden. Keihard schudden....

Trouw | Curaçao wacht al jaren: eerherstel voor vrijheidsstrijder Tula gaat traag in Den Haag. ‘Klap in ons gezicht’

Lodewijk Dros De Curaçaoënaar Gilbert Bacilio ijvert voor eerherstel voor Tula, de leider van de neergeslagen slavenopstand in 1795 op Curaçao. De Nederlandse regering werkt daar nog niet...

Investico | Russen in ondergrondse trustsector vallen buiten toezicht

Romy van der Burgh en Linda van der Pol ‘De heer Remmelink? Elfde verdieping,’ zegt de receptiemedewerker van een grote zorgflat in Rotterdam. Vóór het gebouw op het...

Nu.cw | Honden sterilisatieproject krijgen hartjes tattoo

De honden die gesteriliseerd of gecastreerd zijn bij het sterilisatieproject van Rescue Paws Curacao (RPC) en Feed Friends Foundation (FFF) krijgen een hartje in het oor getatoeëerd....

PB | The Aruba International Regatta, slated for August 20th & 21st

Aruba’s most important life-partner is the ocean around us. Ask yourself: When was the last time you went to the beach? Swimming? Snorkeling? Sailing? Visitors pay fortunes...
- Advertentie -
- Advertentie -