28 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 20:07

Laatste reacties

- Advertentie -

Parool | Avondklok op Curaçao na hevige protesten

Tom Kieft

De roep om Rhuggenaaths aftreden wordt breed gedragen | ANP

Op Curaçao is een protest tegen de regering-Rhuggenaath in plunderingen en rellen ontaard. De politie greep hard in en een avondklok werd ingesteld. Ook daarna bleef het onstuimig.

Niemand op Curaçao mocht vannacht de straat nog op. Na het uitbreken van ongeregeldheden tijdens een manifestatie van woensdagmiddag gold tot donderdagochtend een avondklok voor het hele eiland. De wijken Punda en Otrobanda zijn tot in elk geval morgenochtend afgesloten.

Net als tijdens de betogingen die al een week op Curaçao gaande zijn, begon het woensdag met een protestmars van vakbonden die het aftreden van premier Eugene Rhuggenaath eisen. De eerst vreedzame mars escaleerde toen betogers de toegangspoort tot Fort Amsterdam, waar de regering zetelt, forceerden. Het kabinetsgebouw waarin Rhuggenaaths kantoor zich bevindt, werd bestormd. Oproerpolitie wist hen te verdrijven en gebruikte traangas om het plein schoon te vegen.

- Advertentie -

De kous was daarmee voor de betogers niet af. Het protest verplaatste zich, een spoor van vernieling achterlatend, naar een groot parkeerterrein. Daarbij werden winkels geplunderd en vuilnisbakken en een politieauto in brand gestoken. Ook de auto van de premier moest het ontgelden.

Premier Rhuggenaath sprak van ‘een trieste dag’. Volgens hem hadden de betogers afspraken niet nageleefd. In een persconferentie liet justitieminister Quincy Girigorie weten dat de korpschef zijn ontslag heeft ingediend. De betogers hadden het regeringsplein nooit mogen betreden en dat viel de korpschef volgens Girigorie aan te rekenen.

Niet iedereen straffen

De boodschap was aanvankelijk dat alleen twee wijken in de binnenstad werden afgesloten, omdat het niet de bedoeling was dat de hele bevolking gestraft zou worden voor iets waarvoor ‘een groep van 150 à 200 mensen’ verantwoordelijk was. Toen de onrust voortduurde en zich verspreidde naar andere buurten, werd besloten een avondklok voor het hele eiland in te stellen. Vannacht zijn nog vele branden gesticht.

Sinds vorige week is Curaçao het toneel van felle protesten. De economie van het eiland stond al voor de coronacrisis op instorten, maar sinds de lockdown is de helft van de inwoners afhankelijk van voedselhulp. De grenzen gaan begin juli weer voorzichtig open, maar gevreesd wordt dat het jaren kan duren tot de cruciale toerismesector is hersteld.

Bendeleden

- Advertisement -

De roep om Rhuggenaaths aftreden wordt breed gedragen. Veel betogers, waaronder jongerengroepen, protesteren vreedzaam, maar volgens minister Girigorie hadden woensdag bendeleden zich bij het protest aangesloten.

De protesten richten zich ook deels tegen Nederland. Curaçao heeft zich, net als Aruba en Sint-Maarten, tot Nederland gewend voor steun. Den Haag heeft echter strenge voorwaarden gesteld aan die pakketten voor de eilanden. Rhuggenaath wees dus woensdag ook maar weer naar Nederland als de reden voor de pijnlijke bezuinigingen.

Bron: Parool.nl

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. De regering reageert zoals zij altijd al gedaan heeft. Nooit de boel zelf op orde, behalve dan hun eigen bankrekeningen en er is altijd maar een schuldige en dat is Nederland. Tijd voor Nederland om ze er allemaal uit te schoppen en de regering maar zelf in de hand te nemen. Voor de bevolking on ieder geval stukken beter.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -