32 C
Willemstad
• dinsdag 3 oktober 2023

PBC | Veiligheidsheffing maakt vluchten uit Curaçao weer een stukje duurder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een nieuwe heffing op vertrekkende passagiers op Curaçao, de Passenger Safety Oversight Charge (PSOC), gaat reizen van of naar Curaçao weer wat duurder maken. Het...

AD commentaar | Analyse: Dag van de waarheid nadert

Je zou het met alle fratsen van de regering-Pisas rond de controversiële aankoop van Campo Alegre en alle (zure) grappen die erover worden gemaakt, gezien de...

PBC | Centrale Bank: Aanzienlijke risico’s bedreigen economische groei Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Ondanks hoopvolle groeicijfers, waarschuwt CBCS-president Richard Doornbosch voor aanzienlijke risico’s die het economisch herstel kunnen bedreigen. Het niet bereiken van een oplossing voor ENNIA...

ParadiseFM | Woensdag inaugurele vlucht Avior airlines

De Venezolaanse luchtvaartmaatschappij Avior gaat weer op Curaçao vliegen. De eerste vlucht vanuit Caracas start op 4 oktober. Dat meldt het Curaçaose toeristenbureau. Avior is de derde...

ParadiseFM | Elizabeth de Cuba nieuw Cft-lid

Elizabeth de Cuba is voorgedragen als lid van het Cft. De Rijksministerraad is vandaag daarmee akkoord gegaan. Zij volgt per 1 oktober Gregory Damoen op als lid...

ParadiseFM | CBV lanceert solidariteitsfonds

Zorgbond CBV lanceert een solidariteitsfonds. Uit dat fonds worden leden die hun werk onderbreken om actie te voeren gecompenseerd. Dat werd gisteren aangekondigd op een persconferentie. Volgens...
- Advertisement -spot_img

NOS | ‘De pot is leeg, helft Curaçaoënaars afhankelijk van voedselhulp’

HomeMediaNOS | 'De pot is leeg, helft Curaçaoënaars afhankelijk van voedselhulp'
Demonstranten voor het regeringsgebouw in Willemstad anp

Vuilnismannen op Curaçao kregen gisteren te horen dat een aantal van hen op straat zou komen te staan. Er is geen geld meer om ze te betalen. De overheid betaalt de jaarlijkse bijdrage aan de vuilophaaldienst niet en het bedrijf zelf heeft geen geld meer. Die mededeling bleek de druppel, nadat er ook al ingeleverd moest worden om aan coronasteun vanuit Nederland te voldoen.

De vuilnismannen gingen de straat op, rellende jongeren en andere ontevreden werknemers sloten zich bij hen aan. Er waren plunderingen, brandjes en botsingen met de politie. “De jongeren hadden hun gezicht bedekt. Nu is er onder jongeren 40 procent werkloosheid, dus ze hebben reden om te protesteren. Maar een deel van hen was ook aan het rellen om het rellen”, zegt correspondent Dick Drayer op Curaçao.

“De demonstranten zien in deze overheid de schuld van alle economische ellende door de coronacrisis”, vertelt Drayer. Sinds 13 maart komt er geen toerist meer op het eiland. Daardoor zitten tienduizenden mensen zonder werk. Naar schatting 80.000 mensen zijn afhankelijk van voedselhulp. Dat is de helft van de bevolking.

Geen toeristen

De betogers eisten het vertrek van Ruggenaath en nieuwe verkiezingen. De bewoners moeten hoe dan ook een lange adem hebben, denkt Drayer. “De toeristen mogen weer komen, maar er is nu nog niet veel geboekt. Naar verwachting moeten ze nog wel twee jaar doorploeteren, voor ze weer op het oude niveau van toerisme zitten.”

“Veel mensen willen nu protesteren, maar van die rellen zijn ze niet gediend. Die relschoppers gooien hun eigen glazen in, vinden ze. De Curaçaoënaars beseffen dat de pot leeg is. Je kunt wel staken en rotzooi trappen, maar wat bereik je er mee?”, zegt Drayer.

Compleet afhankelijk

Curaçao is sinds de komst van corona compleet afhankelijk van Nederland. “Zonder die Nederlandse steun is het einde verhaal voor dit eiland”, zegt Drayer. “De overheid heeft al jaren de begroting en het financiële beheer laten versloffen, in ieder geval in de ogen van Nederland, en dat ondanks het financiële toezicht.”

Om in aanmerking te komen voor een pakket aan coronasteun, moet Curaçao, net als Aruba en Sint-Maarten, voldoen aan strenge voorwaarden. Zo eist Nederland dat politici, ambtenaren en bestuurders van overheidsbedrijven een deel van hun salaris inleveren. De riante salarissen en het feit dat er geen belasting wordt geïnd, zijn politiek Den Haag een doorn in het oog, zeker nu er om financiële hulp wordt gevraagd van Nederland.

Premier Ruggenaath zegt dat hij door die strenge eisen geen andere keuze heeft dan het korten op salarissen. “De armste groep is de klap wel gewend”, zegt Drayer. “Maar nu gaat de middenklasse het ook voelen, de ambtenaren en vuilnismannen. Boodschappen zijn hier verschrikkelijk duur. Het korten op loon is echt een zure appel.”

Bron: NOS

24 reacties

 1. Sr. Lapas. Of ik het eens met u ben heeft niks te maken met of ik intelligent ben.
  En zeker niet of uw schrijfsels dat ook zijn.
  Media kan 2 dingen denken korte en lange termijn.
  Korte termijn is sensatie.
  Lange termijn zijn mensen die de rekeningen betalen.
  Aangezien dit eiland meestal niet verder denkt dan hun pik lang is.
  Moeten we het onder brengen op korte termijn.
  Zoals uw meningen over het algemeen ook zijn.

 2. Beste @Ambulant, goed dat je met mij eens bent, het zegt mij dat jij in elk geval intelligent bent. Het probleem van radio, tv en kranten is dat de angst regeert niemand durft het beestje bij de naam te noemen, bang dat hun auto of huis in de fik gestoken wordt.

  Kijk even naar deze Youtube film en wie zien we daar met groen hoofddoek? Ja, mevrouw Francisca.

  https://www.youtube.com/watch?v=IT3NxkFsH0E

  Mevrouw Francisca durft om deze ministers boeven te noemen (ze zal wel gelijk hebben) en hier begeleidt ze een crimineel naar de gevangenis.

 3. DE POT is LEEG en BLIJFT de eerste 10 JAAR ook LEEG. Dus pech voor Pik en zijn MEESTER Gerrit de Raaf en Amparo als ze eventueel weer aan de macht komen is er niks nada te jatten. Maar de kans zit er ook in dat Nederland na een referendum op de crim verplicht is er een provincie van NL te maken. Dan hebben de voetzoekers hun zin ( dus helemaal niks meer ) en de onrust stokers zijn dan vertrokken van het eiland met al hun geld, goed gedaan stakkers in de mist!.

 4. Het ophitsen van dom volk is gevaarlijk voor alles.
  En de ene dief ruilen voor een andere dief ook.
  Corruptie is de basis.
  Haal dat weg en regel controle en je krijgt een betere omgeving voor alles.

 5. Ik hoop dat al het tuig, inclusief de politieke stokers binnenkort zijn opgepakt en veilig een poosje wordt opgeborgen.

 6. Ik geef claps niet vaak gelijk.
  Maar ja.. Media doet veel.
  Maar het neemt niet weg wat het onderliggende probleem is.
  Een falende overheid die wel dwingend kan sluiten en opsluiten maar niet bevrijdend komt met oplossingen.
  Corona vrij maar in de brand
  En niks nieuws. Alles in 51 jaar precies ‘t zelfde.
  Wie is nu de onderdrukker.
  Heeft niks met kleur te maken maar met mentaliteit.
  En het heeft bewezen dat kleur net zo erg is.
  Of zelfs erger.
  De sharks regeren. Niet de socialen.
  Marx was fout.
  Hij onderschatte het menselijk egoïsme.
  En gevoed door frustratie maakt dat dingen erger. Niet vrijer.

 7. Het probleem is dat de media dit alles in stand houdt, op Radio Mas is duidelijk te merken dat ze aan het genieten zijn en Imro Zwerver staat Dwight Rudolfina te woord en noem hem zelf bij zijn voornaam. Imro hoe dom kan je zijn?

  De rest van de media draait om het probleem en maakt het nog erger, het is duidelijk dat dit alles uit de koker van MFK komt en blijkbaar zijn ze bereidt om over lijken te gaan.

  Kan nog een keer bij een politieinval in het huis van Cooper dat zijn vrouw het had over “nos ta hende drechi”. Nou mevrouw Cooper is dit wat je met “hendi drechi” bedoeld?

  Hoe eerder de media laat weten dat de MFK hierachter zit, hoe eerder het roven en plunderen stopt. Neem aan dat de media er is om het nieuws objectief weer te geven.

 8. @ Abraham Mosterd, geloof me: het laatste waar ik op vlas zijn toeristen. Gooi je niet in de zenuwen, slecht voor je bloeddruk.

 9. Bedankt voor alle reacties, ik was niet van plan vanuit NL geld te sturen maar we zullen als we er zijn in Augustus kijken of we ter plaatse mensen kunnen helpen, misschien wel met wat boodschappen of kleding.
  We logeren in een hotel op Mambo Beach.
  We zullen er in ieder geval voor zorgen dat voordat het donker wordt we in de omgeving zijn van Willemstad of hotel.
  Ik hoop echt voor alle mensen op Curacao dat er meer hulp komt uit Nederland en dat de corruptie uit de regering wordt verwijderd.
  Waarom niet gewoon verder als NL gemeente bij Zuid-Holland o.i.d.? of zeg ik nu iets wat men absoluut niet wil op Curacao?

 10. Het groot voorbeeld moet komen vanuit de zogeheten leiders op het eiland.

  Maar zij vechten op allerlei wijze de korting in op hun eigen inkomsten en willen absoluut geen toezicht hebben op hun wanbeleid die heeft geleid tot de economische crisis.

  Sterker nog : nu willen zij een screeningswet invoeren om zo hun eigenbelang veilig te stellen en elkaar de hand boven het hoofd te houden.

  Maar de regering schreeuwt : “No ta mucha manda mi ta”, “ik ben geen loopjongen” tegenover concrete, longe term oplossingen vanuit Nederland.

  En dan maar een demonstratie that started out peacefully for much needed change beantwoorden met traansgas en violence vanuit de regering.

  Goebierno is te dom om de consequenties van hun acties in te zien. Ze kijken immers alleen maar naar hun eigenbelang.

  Het eiland en bevolking waar zij de verantwoording over dragen mogen voor hun verrotten. Dat is de trieste waarheid.

 11. De demonstranten hadden het over dat de regering naar huis moet, nou op dit moment is er niet veel keuze als deze regering weg moet, krijgen we een regering van MFK en Kdnt.

  Wij moeten niet vergeten dat Nederland alles aan gedaan heeft om Schotte achter tralies te krijgen, met een regering van MFK signatuur draait Nederland de kraan helemaal dicht dan zijn we echt in de aap gelogeerd.

 12. @ Mike uit Nederland, indien je op vakantie wil komen welkom. Indien jij of vrouwlief zich niet veilig voelt even goede vrienden stel je vakantie uit of ga ergens heen waar de regering wel iets geeft om de bevolking en waar men wel weet hoe een toerist te behandelen. Echter het plan om een donatie te doen raad ik af. Het is de taak van de overheid om dit te faciliteren. Door een donatie te doen haal je de zorgplicht daar weg en blijft de overheid lekker graaien. Wat betreft het plempsel van E Berdad in het papiamentu, dat voegt inhoudelijks niks toe aan uw vraag of commentaar. Hij heeft het over kolonien etc. dus niet relevant op uw schrijven.

 13. Beste Mike,
  Het is inderdaad waar, dat er gisteren wat herrie is geschopt. Maar dat is niet elke dag zo. De pers heeft het gebeurde breed uitgemeten. Echter het eiland is echt wel veilig. Ik zal je enkele plaatsen opnoemen, waar je zonder problemen zeker naar toe kunt gaan. Janthiel, Cas Abao, Blue Bay, Coral Estate, Santa Barbara resort, Lions Dive Hotel en verder alle hotels. Dus je vrees dat je de hele dag in het hotel zult moeten doorbrengen is helemaal niet waar. Niemand zal je lastig vallen. Een lokale inwoner

 14. Joh Mossel. Hou er mee op. Die toeristen zullen echt wel komen maar je bent nog steeds schijterig voor Corona.
  Door sukkels zoals jij en Mossel moest alles dicht. Coronapandepaniek.
  Steeds meer blijkt dat het een griep versie is.
  Waar we volslagen op doorgeslagene zijn en totaal verkeerd hebben aangepakt.
  En nu zittnen we met de gevolgen. Toerisme is het enig wat we hebben. Jenegativisme is volslagen misplaatst.
  Maar ja jij kan lopen brallen omdat je als veroordeelde ciminele aanneemer ook je zakken hebt gevuld aan overheids projecten en met een geod gevulde koelkast achter je hek zit op een gesloten resort. Je had het vast knap benouwd gisteren avond zeker.
  Doneer aan de voedsel bank.

 15. @dikke deur: dank, gaan we zeker iets mee doen.

  Ik wil niet alleen maar komen om mezelf vol te proppen
  en feest te vieren op het eiland maar ook graag een
  bijdrage leveren aan de medemens.

 16. @ Bikke Deur, je kan mooi praten, maar die vullen echt geen gaten. Je hebt zeker een gevulde koek en klein flesje rum gehad MFK leider PIK! om dit kut verhaal de wereld in te gooien, Toeristen die op vacantie gaan, gaan voor hun rust en plezier en niet naar een land of eiland waar het volk als ze niet te vreden zijn de boel in de jens steken, dat curacrim nu zeker 5 tot tien jaar moet wachten op toeristen is zeker. Cruises schepen kan je de eerste tien jaar zo i zo op je buik schrijven, let maar op mijn worden Dikke Deur?.

 17. Mike, dingen hier is zijn soms met veel geschreeuw maar blijft niet lang hangen. Augustus is ver weg. En we zijn totaal corona vrij hier.

  De grote meerderheid vind dit heel heel erg en hebben zich achter elkaar geschaard om dit afte keuren en ook om het weer op te ruimen.
  Het heeft niks met toeristen te maken in tegendeel maar met regeringen die niks doen of regelen die alleen voor zich zelf en kennissen zorgen en openlijk stelen normaal vind iedereen dat best want iedereen profiteert wel ergens mee. Maar nu is het geld echt op en ze blijven nog steeds zo dingen doen. En ja er is plotseling veel meer bittere armoede en honger.
  De vernielingen en brandjes waren veelal bepaalde winkels gewoon voor spullen om te verkopen.
  de brandjes sloop huizen of struiken en daar kan best wel iets tussen zitten ook wat nu goed uitkwam om een choller te verjagen of iets creatief op te ruimen.
  De politie was druk en afgeleid en dan zijn er altijd diefjes en opportunisten.

  Gewoon machteloosheid en frustratie. Niks tegen personen.

  Belangrijk is dat het bezoek weer op gang komt.
  Juist door te komen help je onze economie.
  Dus kom gerust.
  Bon Bini.

 18. @E Berdad: sorry, helaas spreek ik die prachtige taal van jullie (nog) niet dus begrijp ik de inhoud van je verhaal niet. Misschien zou je het verhaal nog even in het NL kunnen posten ajb?

  @Ambulant: Ik ben meerdere keren op het prachtige Curacao geweest en ben prima behandeld destijds (op een enkel incident na dan, maar dat mag geen naam hebben)

  Ik heb te maken met een vrouw hier die bang is om te gaan en 2 kinderen, ze horen de berichten in de media, ik heb er zelf ook niet echt een lekker gevoel moet ik zeggen. Toen ik de reis boekte begin dit jaar was er sowieso geen sprake van Corona, althans in Europa/NL dan en waren we helemaal vol van enthousiasme van onze reis naar Curacao.
  De meeste voorpret is er inmiddels wel van af, we zullen moeten proberen het beste er van te maken en het is op dit moment allerminst onzeker of de reis nog wel doorgang kan vinden, we gaan immers pas half Augustus.
  Ik begrijp dat er op het eiland veel gezinnen in de problemen zitten, financieel en emotioneel en dat is heel erg, veel erger dan onze verpeste voorpret, dat realiseer ik maar me al te goed.
  Ik zou eenmaal ter plaatse dan ook een donatie willen doen voor een aantal voedselpakketten om de lokale bevolking te steunen, misschien iemand hier een idee waar ik zijn moet daar voor? alvast bedankt en groet van op dit moment ook tropisch warm Nederland.

 19. Mike…
  Het is maar een klein groepje herrie makers die even de ruimte kreeg.
  Kranten houden van slecht nieuws.

  Je moet eens weten hoeveel goede mensen er zijn op Curacao.
  Die hard werken voor de toekomst en die trots zijn op hun land.
  Dat was dit kleine groepje niet. Dat waren een stelletje egoisten.

  YDK vrijwillegers samen met anderen zijn bezig alles weer op te ruimen.
  De grote meerderheid zegt Bon Bini. Wees welkom.

 20. Sigui ku e bon trabou. Foi 15 di juni boso ta kolonia di Spana plus Ulanda tambe ta kolonia. Y dia 30 Spana ta tuma tur boso asuntunan externo over. Paso e gobiernu di Corsow no por kria su mes hendenan. E no ta kapas di krea kupo di trabou pa su hendenan ni pa laga e hendenan tin nan mes negoshi. Y ora esei pasa Spana ta tuma over pa evita ku un hamber grandi ta bini. Boso tin te 15 di juli pa protesta e biramentu di kolonia spano. Esei boso por hasie door di selebra Dia di Bandera en grande. Pero ya kasi sigur gobiernu lo kansela esei tambe. Korda duna e rei di Spana su 20% pa anja ku e ta exigi di tur e sen nan di kada unu di su kolonianan. Sigui hasi bochincha kita tur hende foi trabou numa ku Sinterklaas mes lo bini foi Spana huntu ku Rei Felipe y trata boso tur pio ku Zwarte Pietnan. Ku ni dia di Rei Willem Alexander mes boso no a selebra. Bisa Tula sigui warda numa paso awo ta unu pio ku e shon nan lo bai bini.

 21. “De vuilnismannen gingen de straat op, rellende jongeren en andere ontevreden werknemers sloten zich bij hen aan.”

  Het is jammer dat de jongeren als “rellende jongeren” en herrie schoppers worden neergezet. De meeste van deze jongeren leken mij verassend genoeg keurige jongeren die niet op uit waren om rotzooi te trappen.

  Moet zeggen dat de politie letterlijk de lont in de kruidvat heeft gegooid, het is dan ook onbegrijpelijk dat Sambo zijn ontslag indiende terwijl hij onder leiding van Girigorie handelde die wel is blijven zitten.

  Het is toch weer duidelijk zichtbaar dat politieke partijen, geen jongeren op hun lijst hebben die andere jongeren aanspreken.

 22. Ook op Curacao heerst de Anarchie…..dit is waar heel veel toeristen bang voor zijn.
  Ik heb een vakantie geboekt in Augustus naar Curacao maar vrees met grote vreze.
  Helaas kan ik deze niet kosteloos annuleren anders had ik dit zeker gedaan!

  Ik ben heel bang dat het 2 weken lang rondhangen in het hotel word…verschrikkelijk.
  Kan de overheid de veiligheid van de toeristen waarborgen? ik vrees van niet.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties