27 C
Willemstad
• zondag 7 maart 2021 19:50

AntilliaansDagblad | Oppositie halsstarrig

Willemstad - Gisteren konden weer twee vergaderingen van het parlement niet doorgaan door het wegblijven van alle tien de oppositieleden. Toch is er nog geen verzoek uitgegaan naar...

AntilliaansDagblad | Mogelijk meer salaris Statenlid

Willemstad - De regering overweegt de hoogste salarisschaal voor ambtenaren, te weten schaal 18, die sinds 10 oktober 2010 toegepast wordt voor de secretarissen-generaal (SG’s) dit jaar...

AntilliaansDagblad | Wietplantage in Flip ontdekt

Willemstad - De politie stuitte dinsdag op een enorme wietplantage in Flip op Bándabou. De actie was een gezamenlijke actie van het politiebureau Barber, het politiebureau Montaña en...

AntilliaansDagblad | Wensen oud-minister ingewilligd

Oranjestad - Het Hof heeft in de zaak Ibis de verzoeken van de verdediging toegewezen. Er worden daarom op korte termijn meer getuigen gehoord. Eind januari vond een...

AntilliaansDagblad | SMMC-personeel gevaccineerd

Philipsburg - Het personeel van St. Maarten Medical Center (SMMC) mocht als een van de eersten het Covid-19-vaccin ontvangen. Dit gebeurde afgelopen maandag in de Auxiliary Care...

DH | 474 persons are now vaccinated in Statia

ST. EUSTATIUS--A total of 474 persons had been vaccinated in St. Eustatius up to Wednesday, February 24, an increase of 190 from the day prior. GTI Statia Terminals...
- Advertisement -

Meest gelezen 7 dagen

Home Classificatie ParadiseFM | Vrijspraak voor militairen in strafzaak duikongeval

ParadiseFM | Vrijspraak voor militairen in strafzaak duikongeval

De aanklagers spraken van “een onbevredigend einde” van de zaak en noemden de gang van zaken van het strafrechtelijke onderzoek “niet fraai”, mede gezien de lange duur ervan en het gesteggel over de aard van de beschuldigingen.

De vier militairen die betrokken waren bij een dodelijk duikongeval van een collega tijdens een oefening bij Curaçao zijn dinsdag door de rechtbank in Arnhem vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie verdacht de vier van het overtreden van dienstvoorschriften, waardoor een levensgevaarlijke situatie kon ontstaan. De militaire kamer van de rechtbank concludeerde direct na het einde van de strafzaak echter dat die voorschriften ten tijde van het fatale duikongeluk op 23 november 2015 in strafrechtelijke zin niet golden.

Het OM had eerder op de dag om dezelfde reden ook vrijspraak gevraagd. De militairen waren beschuldigd van het overtreden van de dienstvoorschriften door de duik niet af te breken toen spraakcommunicatie niet meer werkte.

De aanklagers spraken van “een onbevredigend einde” van de zaak en noemden de gang van zaken van het strafrechtelijke onderzoek “niet fraai”, mede gezien de lange duur ervan en het gesteggel over de aard van de beschuldigingen. De conclusie dat er geen strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt, betekende volgens het OM niet dat er geen fouten zijn begaan. Er is naar aanleiding van het ongeval al een kritisch onderzoeksrapport over de werkwijze bij Defensie verschenen.

De rechtbank merkte nog op dat de vier militairen tijdens de duik op begrijpelijke wijze hebben gehandeld, gelet op de omstandigheden ter plaatse, de duikervaring van alle teamleden en op de manier waarop in de praktijk invulling werd gegeven aan de regels.

De militairen deden op 23 november 2015 bij Curaçao een mijnoefening. De collega maakte een duik naar ongeveer 40 meter diepte. Volgens het OM was hierbij spraakcommunicatie verplicht en moest de duik worden afgebroken toen die uitviel. Volgens de advocaten van de betrokken militairen was van uitval echter geen sprake, maar werd het spraaksignaal na 30 meter diepte zwak. Er was nog wel contact met hun collega via een zogenoemde seinlijn.

Toen het te lang duurde voordat zij weer opkwam, is een reddingsactie gestart. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk geworden. De vrouw had haar duikset niet meer om. Volgens de patholoog-anatoom is zij door verstikking om het leven gekomen, maar de oorzaak hiervan is niet komen vast te staan.
Bron: ParadiseFM

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Steun Knipselkrant Curacao

Knipsel brengt regelmatig misstanden aan het licht met de nodige bewijzen en onderbouwing.
Als je de analytische blogs en naschriften van KKC waardeert kan je ons helpen dit nieuwsforum mogelijk te blijven maken.

Een donatie helpt onafhankelijke onderzoeksjournalistiek op de eilanden in stand te houden. Uw steun zorgt dat wij kunnen doorgaan met dit werk. Masha danki!

Geselecteerd bedrag € -

Vragen over doneren? Kijk hier voor meer informatie.

Zoeken

Recente reacties