28 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 17:15

Laatste reacties

- Advertentie -

ParadiseFM | Vrijspraak voor militairen in strafzaak duikongeval

De aanklagers spraken van “een onbevredigend einde” van de zaak en noemden de gang van zaken van het strafrechtelijke onderzoek “niet fraai”, mede gezien de lange duur ervan en het gesteggel over de aard van de beschuldigingen.

De vier militairen die betrokken waren bij een dodelijk duikongeval van een collega tijdens een oefening bij Curaçao zijn dinsdag door de rechtbank in Arnhem vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie verdacht de vier van het overtreden van dienstvoorschriften, waardoor een levensgevaarlijke situatie kon ontstaan. De militaire kamer van de rechtbank concludeerde direct na het einde van de strafzaak echter dat die voorschriften ten tijde van het fatale duikongeluk op 23 november 2015 in strafrechtelijke zin niet golden.

Het OM had eerder op de dag om dezelfde reden ook vrijspraak gevraagd. De militairen waren beschuldigd van het overtreden van de dienstvoorschriften door de duik niet af te breken toen spraakcommunicatie niet meer werkte.

De aanklagers spraken van “een onbevredigend einde” van de zaak en noemden de gang van zaken van het strafrechtelijke onderzoek “niet fraai”, mede gezien de lange duur ervan en het gesteggel over de aard van de beschuldigingen. De conclusie dat er geen strafrechtelijk verwijt kan worden gemaakt, betekende volgens het OM niet dat er geen fouten zijn begaan. Er is naar aanleiding van het ongeval al een kritisch onderzoeksrapport over de werkwijze bij Defensie verschenen.

- Advertentie -

De rechtbank merkte nog op dat de vier militairen tijdens de duik op begrijpelijke wijze hebben gehandeld, gelet op de omstandigheden ter plaatse, de duikervaring van alle teamleden en op de manier waarop in de praktijk invulling werd gegeven aan de regels.

De militairen deden op 23 november 2015 bij Curaçao een mijnoefening. De collega maakte een duik naar ongeveer 40 meter diepte. Volgens het OM was hierbij spraakcommunicatie verplicht en moest de duik worden afgebroken toen die uitviel. Volgens de advocaten van de betrokken militairen was van uitval echter geen sprake, maar werd het spraaksignaal na 30 meter diepte zwak. Er was nog wel contact met hun collega via een zogenoemde seinlijn.

Toen het te lang duurde voordat zij weer opkwam, is een reddingsactie gestart. Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk geworden. De vrouw had haar duikset niet meer om. Volgens de patholoog-anatoom is zij door verstikking om het leven gekomen, maar de oorzaak hiervan is niet komen vast te staan.
Bron: ParadiseFM

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -