26 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 08:54

PBC | Inspectie deelt coronaboetes uit in het weekend

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee minimarkten hebben dit weekend een boete gekregen omdat zij hun klanten gelegenheid gaven alcohol te drinken. Onder de nieuwe coronamaatregelen is alcohol drinken...

PBC | Geen antigeentest voor sommige passagiers bij aankomst Curaçao

Persbureau Curacao Niet iedere passagier die aankomt op Curaçao hoeft een antigeentest te doen. De overheid hanteert een lijst met uitzonderingsgevallen. Vorige week werd bekend gemaakt dat passagiers naast...

PBC | Een patiënt zondag overleden in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is vandaag één patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het totaal aantal coronapatiënten overleden aan de gevolgen van COVID-19 is 89. 95 patiënten...

ParadiseFM | Illegalen ontsnapt op Aruba

Dit weekend hebben op Aruba twee illegalen de benen genomen. Ze werden vastgehouden in het voormalige Huis van bewaking te Dakota. Na de ontdekking van de vlucht...

ParadiseFM | Regels voor bezoekers die corona hebben gehad

De Curaçaose overheid heeft de afgelopen dagen verschillende maatregelen bekend gemaakt voor mensen die naar het eiland willen reizen. Zo zijn er ook regels opgesteld voor personen...

ParadiseFM | Seadoo in beslag genomen, boete voor eigenaar

De Kustwacht heeft gisteren een seadoo in beslag genomen. De eigenaar heeft een boete gekregen. Dat gebeurde nadat het Rescue and Coordination Center van de Kustwacht een...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaParadiseFM | PIN vindt Curaçaoënaars mentaal nog gekoloniseerd

ParadiseFM | PIN vindt Curaçaoënaars mentaal nog gekoloniseerd

De politica vindt dat de mentaliteit op Curaçao nog steeds gekoloniseerd is, omdat er bijvoorbeeld nog steeds blanke poppen worden gekocht voor kinderen en omdat het onderwijs nog steeds in het Nederlands is.

Directielid van Partido PIN Sidayen van Tijs-Senora kijkt kritisch naar het effect van de Cultuurweek die afgelopen week werd gevierd.

Zo vindt Van Tijs-Senora dat de identiteit meer centraal zou moeten staan in het onderwijs. De politica vindt dat de mentaliteit op Curaçao nog steeds gekoloniseerd is, omdat er bijvoorbeeld nog steeds blanke poppen worden gekocht voor kinderen en omdat het onderwijs nog steeds in het Nederlands is.

Van Tijs-Senora hoopt op een mentaliteitsverandering bij de Curaçaoënaars

Bron: ParadiseFM

19 reacties

 1. We leveren al 50 jaar lang zelf een minister van onderwijs……

  Het resultaat kun je aflezen in de huidige staat van de scholen en de kwaliteit van het onderwijs.

 2. Nou iedereen heeft alles al gezegd.
  Ik wil haar tegenkomen Giod sta me bij want ik zou me niet kunnen inhouden.
  Want die dingen die ik haar zou zeggen
  Chieuw ik typ en ik wordt al boos.
  Ik laat t tot hier
  Goede reaktie van iedereen

 3. Mevrouw Van Tijs-Senora,…Een minderwaardigheidsgevoel is ook een gave van God,maar je moet het wel niet misbruiken!
  Een enkele reis Sierra Leone zou u best van pas kunnen zijn!

 4. Joseph vindt señora van ‘t ijs een hoop blijk geven van onwetendheid…

  Wederom een vertegenwoordigster van de PIN die haar overgewicht slechts waard is in inferieure.diabaas

 5. Het is over een half jaar weer verkiezingen en ze moet zich profileren als über-nationalist. Ze weet zelf ook wel dat je met Papiamento alleen nergens komt als alleen maar binnen de landsgrenzen maar het is weer puur voor binnenlandse consumptie…

 6. Elke Nederlander weet dat hij of zij niet verder komt op deze wereld met alleen het beheersen van de Nederlandse taal maar dat de kennis van Engels, Duits en Spaans een must is. Met alleen de beheersing van het papiamento blijft je wereld erg beperkt en kom je niet echt verder in je leven.

 7. Wat een onbeschoft groffe racisme.
  Wie denkt deze vrouw dat zeis , dat ze zo over racisme kan praten.
  Niet elke Curaçaoenaar is zo Zwart als u,mevrouw!
  En wie is zij om te bepalen welke kleur poppen er in de winkels moeten liggen?
  Als men zo graag zwarte poppen voor hun kinderen had willen kopen,hadden ze wel in de winkel gelegen, dat heet marktwerking…

 8. ““Ze vertrok eind vorige maand uit de PIN om zich in te zetten voor jongeren en onderwijs op Curaçao”.
  En voor hen is ze een ongelooflijke hulp en lichtend voorbeeld;
  Papiamentu is het andwoord op alle problemen van de jeugd. Ze hoeven geen andere taal te leren de samenleving moet trots genoeg zijn om alle opleidingen op alle niveaus aan te kunnen bieden in hun eigen taal. Ook is er ruim voldoende werk voor alle schoolverlaters op het eiland waar ze geen andere taal nodig hebben als Papiamentu.
  Ik hoop dat deze mevrouw wakker wordt voordat de jeugd deze boodschap als serieus accepteert en hun mogelijkheden nog verder beperkt worden. We hebben op het eiland al een educatie achterstand moet dat echt terug naar WIC tijd?

 9. Papiamento is een nutteloze taal waarmee je niks kan. Verplicht nederlands en engels invoeren en zo de jeugd meer kansen geven voor de toekomst. Met papiamento isoleer je mensen . In de echte wereld is deze taal volstrekt nutteloos.

 10. Haar beoordelen op deze uitspraak lijkt een geval van ‘cherry picking’. Ik kan mij niet voorstellen dat dit het enige is wat zij hierover heeft gezegd.

  @Redactie: betrokkene is overigens niet meer actief voor PIN. Het bronartikel geeft aan: “Oud PIN-Politicus Sidayen van Tijs-Senora” en “Ze vertrok eind vorige maand uit de PIN om zich in te zetten voor jongeren en onderwijs op Curaçao”.

 11. Wonen er volgens dit licht, nieuwe ster aan het firmament in de politiek, alleen donkere mensen op Curaçao? Naar mijn smaak is haar hele denk en zienswijze al enorm racistisch. Misschien wordt het eens tijd voor deze dame om zich eerst in de geschiedenis van haar eiland te gaan verdiepen?

  Pffff weer zo eentje met een giga minderwaardigheidscomplex. Dat hadden we nu net nodig.

 12. Uiteraard is alles voor deze “identiteits- en rasbewuste” mevrouw zonneklaar wanneer zij haar kinderen op het vliegtuig zet om hun nadere vorming en opleiding te volgen in Opper Volta of Burkina Faso.

 13. De mentaliteits verandering die moet plaatsvinden is om de corrupte elite met pek en veren uit te bannen van elk bestuursorgaan.

 14. In welke taal wil deze dombo dan de jeugd les laten geven? Papiamentu, zodat de bevolking straks nergens anders terecht kan dan op Curacao?

 15. Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels.
  De toegestane talen zijn Nederlands, Duits, Engels en Papiamento.

  Commentpolis

 16. Welke school stuurt zij haar kinderen,zeker international,daar wordt geen les gegeven in het Papiamento, en koop zij zeker geen poppen die haar kinderen willen,wat een racist is deze politicus zeker.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties