ParadiseFM | EU wil Status Curaçao aanpassen

De Curaçaose duurzaamheidsvereniging Hende-i-Medio-Ambiente, zou graag willen dat Curaçao een een UPG-Status, ultraperifeer gebied-status krijgt, net zoals Frans Sint Maarten.

De Europese Unie wil in het kader van het LGO-Besluit uit 2014, de wetgeving rondom Landen en Gebieden Overzee, de status van Curaçao veranderen.

De EU wil namelijk een partnerschap gebaseerd op gelijkwaardigheid en waarin de Overzeese gebiedsdelen niet meer als ontwikkelingslanden worden zien. Het jaar 2020 is dus bepaald dat het Land Curaçao de samenwerking met de Unie moet vaststellen.

De Curaçaose duurzaamheidsvereniging Hende-i-Medio-Ambiente, zou graag willen dat Curaçao een een UPG-Status, ultraperifeer gebied-status krijgt, net zoals Frans Sint Maarten. De vereniging denkt dat deze status zal helpen bij het naleven van de democratie, mensenrechten, goed bestuur en duurzame ontwikkeling van het eiland.

In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie en hoeven zij om die reden dan ook niet te voldoen aan het Europees recht en hebben zij de euro niet als wettelijk betaalmiddel.

Door de bijzondere relatie met Nederland komen de eilanden wel in aanmerking voor Europese fondsen en EU brede samenwerkingsovereenkomsten.

Bron: ParadiseFM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *