ParadiseFM | Knops: Internationale lening niet in belang Arubanen

Knops benadrukt in zijn antwoorden wederom dat zonder akkoord een derde tranche aan noodsteun is uitgesloten.

Volgens staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties is het niet in het belang van de bevolking van Aruba dat de regering geld gaat lenenen op de internationale markt.

Dat zei Knops donderdag tijdens een virtuele persconferentie met Arubaanse media.

Minister-president Evelyn Wever-Croes maakte deze week bekend dat het land ruim 130 miljoen Arubaanse florin kan lenen op de internationale markt. Aruba heeft deze maand geen geld meer om alle salarissen te betalen en met Nederland wordt al maanden onderhandeld over een nieuwe lening.

Aruba is het echter niet eens met de voorwaarden die Nederland stelt voor een nieuwe lening, zoals de oprichting van een speciale entiteit die opgericht wordt door Nederland en investeringen op het eiland en bestedingen van de lening moet gaan coördineren.

Knops noemde donderdag de ‘deal’ van Nederland echter veel gunstiger voor de Arubaanse bevolking omdat Den Haag nul procent rente vraagt en op de internationale markt zo 5.5 procent moet worden betaald.

Knops gaf aan dat Wever-Croes hem geen verdere details over de lening heeft gegeven. De Arubaanse minister-president zegt op een later tijdstip meer uitleg over de lening te geven aan de Arubaanse bevolking.

Bron: ParadiseFM

2 Reacties op “ParadiseFM | Knops: Internationale lening niet in belang Arubanen

  1. Peter van den Berghe

    Feitelijk is er slechts een beperkt verschil tussen de lening uit NL en de lening op de internationale markt. In beide gevallen worden aan de lening voorwaarden verbonden om het risico af te dekken. In het ene geval is dat rente en in het andere geval een aantal voorwaarden die de handelingsvrijheid van de regering beperkt. Dat de NL lening meer in het belang zou zijn van de bevolking is hiermee niet bewezen. Die 0% rente kan NL aanbieden omdat ze zelf geen rente hoeven te betalen. Ze vinden het doorlenen echter te riskant om dat zonder voorwaarden te doen. Laat de discussie nu eens over de inhoud gaan en niet over de modus operandi. Als de bevolking van Aruba de voorwaarden die NL aan de lening verbindt zelf ondersteunt, dan wordt die lening wellicht aantrekkelijk; anders niet

  2. Knops is niet verbaasd. Het is hem al langer bekend dat bestuurders van de drie z.g. autonome landen niet op hun zetel zitten als dienaren van het land en zijn inwoners.
    Trouwensprima dat Aruba geld op de internationale markt leent. Hoe leg je anders uit aan de Nederlandse belastingbetaler en de 2e Kamer dat je geld hebt geleend aan een autonoom land met een in 10 jaar opgebouwde staatsschuld van 117% BPP.
    Zeker mooi verhaaltje over een Statuut van midden van de vorige eeuw. Vergeet het maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *