ParadiseFM | Kabinet overweegt interventie Rijksministerraad

Volgens Rhuggenaath is hierdoor sprake van ondeugdelijk bestuur en overtreding van de fundamentele rechten van een democratisch gekozen Statenlid | Antilliaans Dagblad

De Curaçaose ministerraad zal morgen een voorstel in behandeling nemen om de Rijksministerraad te benaderen.

Dit met het verzoek om te interveniëren in de huidige impasse in de Staten. Dat heeft minister-president Rhuggenaath vandaag tegen de Amigoe gezegd. De oppositieleden van de Staten boycotten al enige tijd de openbare vergaderingen. Daardoor kan een nieuwe parlementariër niet worden beëdigd.

Volgens Rhuggenaath is hierdoor sprake van ondeugdelijk bestuur en overtreding van de fundamentele rechten van een democratisch gekozen Statenlid.

Bron: ParadiseFM

43 Reacties op “ParadiseFM | Kabinet overweegt interventie Rijksministerraad

 1. @Just Saying
  Klopt. Kumun en Vishon zijn er al 2 die bereid zijn of de wens hebben uitgesproken om deze moeilijke en vast hobbelige reis samen met NL zonder morren en gezeur aan te willen gaan”.

  Kumun onderschrijft inderdaad de reeds met NL gemaakte afspraken en de partij streeft naar verdergaande integratie in Nederland/ Europa met het doel in de toekomst (o.b.v. een referendum) te opteren voor de UPG status. Of deze status gewenst c.q. haalbaar is, zal van een hoop andere stakeholders en het Koninkrijk als geheel afhangen. Wel is het prettig om te zien en te horen dat de partijleider, Luigi Faneyte, zijn ideeën in ieder geval goed op een rijtje heeft, hij dit helder beargumenteerd, hij over voldoende kennisniveau beschikt en welbespraakt is.

  Vishion vind ik tot nu nogal vaag op diverse punten. Het toverwoord is “visie”. Heel mooi natuurlijk en daar zou volgens de partijleider elk vishionlid over beschikken, wat ik ernstig betwijfel. Als je rechtstreeks vraagt of de partij bereid is om de huidige Coho/ Landenpakket afspraken/ voorwaarden te accepteren/ uit te voeren, krijg je een nogal ontwijkend, twijfelend antwoord. En ja ook deze partijleider is welbespraakt, maar mis ik een heldere onderbouwing en lijkt hij slechts ambitie te hebben voor een ministerspost? Heel vreemd.

  De geschiedenis heeft ons echter ook geleerd dat welbespraaktheid geen garantie is voor succes en evenmin positief hoeft uit te pakken.

  Wat vooral verder opvalt is dat een hoop partijen, maar wat roepen, onrealistische uitspraken doen en beloftes maken waarbij duidelijk het besef ontbreekt dat de staatskas compleet leeg is en Curaçao feitelijk failliet is. Verder heel veel nos ku nos mes (por?) dorpsniveau denken.

  Ik wens eenieder veel wijsheid toe bij het maken van een keuze.

 2. Opmerkelijk dat sommige mensen liever stemmen op een uit de mondi gerukte nieuwe partij vol laag en ongeschoolde leden, ex drugscriminelen en ex bajesklanten, die nul kennis hebben van democratische waarden, politiek, diplomatie, economie of financiën.

  Waarheid wil zeggen dat de MAN, PIN en PAR ook weinig kennis hebben van economie, diplomatie en financiën. Ja alleen de financiën van hun zelf en familieleden.

 3. Correctie:
  Het is geen 25 jaar dus geen jubileum het is al 52 jaar een down spiral. 52 jaar lang dat de bevolking vol is geduwd met valse hoop en eigenwaarde om vervolgens te worden leeg gezogen.

 4. @fox,
  Ik vind het opmerkelijk dat je na 25 jaar (ja het is een jubileum jaar) ervaring met Ongeveer de zelfde elite nog steetds denkt dat je deze keer een ander resultaat met ze gaat halen.
  Dit voldoet volledig aan de definitie van waanzin volgens Einstein en waarom?
  Omdat ze zich gecommitteerd hebben aan harde afspraken met Nederland? Afspraken die ze wel maken maar niet uitvoeren.
  Omdat ze bestuurservaring en kunde hebben?
  Wij hebben 25 jaar ervaring met hun kunde en het is juist hun kunde dat ons in deze situatie gebracht heeft.
  Liever een stem op KUMUN, die los staan van de gevestigde orde en daarmee dus ook geen bestuurservaring bezitten. Maar wel een partij programma met een nobel streven; normale gemeente van Nederland worden (hoewel die weg ook lang en hobbelig zal zijn, en iets is wat Nederland ook zou moeten willen en dus buiten hun macht ligt).
  Een partij die, in elk geval wil aansluiten omdat NOS no mes por. En dat deze partij dit ook aan geeft.
  Met een stem op hun mag je hoop hebben op verandering. Een stem op de PAR is een bevestiging dat ze het “goed” gedaan hebben en dat ze het voort mogen zetten. Een bevestiging dat visie loos wegkijken en beslissingen vooruit schuiven. De redding van onze economie en samenleving betekent.
  Je zit, als passagier, in een auto naast Ruggenaath .
  En Ruggenaath rijdt met 200 km/h op een muur af.
  Als je niets doet is het jou einde want Ruggenaath maakt geen aanstalten om iets anders te doen als hij gedaan heeft.
  Wat ga je doen?
  Zeggen; “hij heeft de bestuurservaring, hij rijdt”.
  Of; trek je aan de handrem? Je hebt het stuur niet beet en 200 km/h met geblokkeerde achterwielen is ook on zeker.
  De keuze zeker tegen de muur of mogelijk over de kop.
  Dat is de keus die alle kiezers hebben.
  Ik kies voor het laatste.

 5. @Fox “ Tot nu toe heb ik geen enkele andere partij gehoord die bereid is of de wens heeft uitgesproken om deze moeilijke en vast hobbelige reis samen met NL zonder morren en gezeur aan te willen gaan”

  Kumun en Vishon zijn er al 2. Van de overige partijen heb ik nog niet alle programma’s gelezen. Aan het regeerakkoord en groeiakkoord had PAR zich de afgelopen jaren ook gecommitteerd en beide zijn op een fiasco uitgelopen. Zeggen dat je iets gaat doen en het ook daadwerkelijk doen zijn 2 verschillende zaken. PAR heeft ook vòòr 10-10-10 nooit lastige beslissingen willen nemen. Pappen, nathouden en doorschuiven. Ik geloof er niet meer in.

 6. Opmerkelijk dat sommige mensen liever stemmen op een uit de mondi gerukte nieuwe partij vol laag en ongeschoolde leden, ex drugscriminelen en ex bajesklanten, die nul kennis hebben van democratische waarden, politiek, diplomatie, economie of financiën. Misschien is het sommigen ontgaan, maar dat is de stand van zaken in de meeste nieuwe partijen. Hoorde gisteravond de partijleider van KEM ongelooflijk domme uitspraken doen, die hij volgens eigen zeggen namens de bevolking van Curaçao deed. Weet niet sinds wanneer hij een gekozen volksvertegenwoordiger is? Wil maar zeggen als je nu al je plaats niet weet?

  De afspraken die nu gemaakt zijn m.b.t. het Coho/ Landenpakket project zijn gemaakt met deze regering, die zich hieraan heeft gecommitteerd. Dit samenwerkings- en ontwikkelproject beoogt de komende 5 á 6 jaar op basis van een strakke tijdslijn onderzoek, implementatie en (verplichte) uitvoering, want anders komt er geen geld, hervormingen en verbeteringen door te voeren op diverse aandachtsgebieden.

  Tot nu toe heb ik geen enkele andere partij gehoord die bereid is of de wens heeft uitgesproken om deze moeilijke en vast hobbelige reis samen met NL zonder morren en gezeur aan te willen gaan. Onderling vertrouwen en de wil om samen te werken zullen de toverwoorden zijn de komende jaren. Just saying!

 7. Curacao revisited

  en Hans blijft maar PAR stemmen in de hoop dat het de volgende keer wel beter gaat. Beste advies: of een nieuwe partij kiezen, of gewoon helemaal niet gaan stemmen. Als iedereen thuis blijft, dan is dat een prima signaal naar de politiek

 8. Abraham Mossel

  @ Tuna helemaal met U eens, laat het schorremorrie ( MFK & co P partijen ) maar aan de macht komen en het laaste geld ? wat nog in de schatkist ligt nog effe snel verdwijnen in de zakken van het tuig wat het zo goed voor heeft met volk ondanks zij weten dat er geen gulden meer uit Nl te verwachten is. Het Nederlandse volk is het namelijk zat om het dieven gilde op curacrim nog aan het vreten te houden zelfs Rutte en Knops kunnen dit niet meer goed praten, inleveren betekend dat zo niet dan maar op je zelf, Cova en Pik @ Amparo weten wel hoe dat moet.Het spijt mij dat ik het zeg maar laat de YDK maar sterven van de honger en hun paspoort in laten leveren, geen uitkering meer uit dat verdomde Makamba land

 9. “Allemaal zijn slechts geinteresseerd in, be it coalitie, be it opposition, be it new political parties : zelfverrijking. ”
  Van de zittende weet je dat zeker van de nieuwe mag je hoop hebben.
  En misschien gaat er met de nieuwe wel niets veranderen. Maar een ruime stem op nieuwe is wel een signaal naar de huidige; de bevolking kan wel de zittende politiek naar huis sturen. En het ongestraft geen verantwoording nemen is eindig. Het is de stem van de bevolking die de toekomst bepaald en niet de stem van de elite.

 10. De Rechtsstaat

  “en nu spartelen ze (coalitie) als een school masbangus uit het water” en inmiddels “they called your bluff and you folded”.

  Ik wens hem wel al het beste na zijn prikkie….

 11. Allemaal zijn slechts geinteresseerd in, be it coalitie, be it opposition, be it new political parties : zelfverrijking. Een politieke carriere op Curacao is financially lucrative.

  Visie en de wil om het eiland naar een betere toekomst te leiden ontbreekt. Geen wonder dat het COHO orgaan in het leven geroepen wordt.

 12. “In het geval er namelijk sprake is van een moreel kompas bij de Staten en de leden elkaar aanspreken op hun morele plichten”.
  Er is geen moreel kompas in regering en niet in de staten. Als er geen collectieve verandwoordelijk wordt genomen en als individuele verantwoording niet bestaat kan er ook niet op worden aangesproken.
  En dit is de huidige situatie. En dat blijft zo bij deze partijen en deze individuen.
  Er bestaat niet zoiets als een democratie zonder verantwoording. En de huidige partijen vinden van wel.

 13. Het is buitengewoon jammer dat de minister-president overweegt de Rijksministerraad te benaderen. In het geval er namelijk sprake is van een moreel kompas bij de Staten en de leden elkaar aanspreken op hun morele plichten, is een dergelijke overweging absoluut niet nodig. Het lijkt daarom noodzakelijk te constateren dat het moreel kompas ontbreekt, het plichtsbesef jegens de bevolking en de democratische principes van het landsbestuur worden genegeerd en de eed van belofte meer bij een belofte blijft. Alsof de orde in een kleuterklas volkomen ontbreekt de de meester (MP) die orde niet kan handhaven op basis van zijn autoriteit en geaccepteerd leiderschap. Dit is een ondermijning en een stille afzettingsprocedure van de gekozen regering.
  De volgende stap is dat er een andere meester wordt aangesteld door de RMR die orde, rust en regelmaat aanbrengt en de focus richt op leren en dan nog eens leren met elkaar.

 14. Let wel; al zouden we in een keer een “top” regering krijgen die het juiste wil doen voor het (ei) land.
  Moeten er in een keer heel veel harde, impopulaire maatregelen genomen worden al was het alleen omdat ze die dingen uit moeten gaan voeren die deze politiek niet wil uitvoeren. en al zou de huidige politiek in een keer weg gestemd worden hun honden (de vakbonden) en hun vazallen (bestuurders van de overheidsentiteiten en top ambtenaren) zijn er nog wel en die zullen veel doen om te frustreren. Het zal een heel moeilijke periode worden.

 15. Bluf poker van ruggenaath. Chicken….TokTok!

 16. Indruk die ik van PAR krijg: Wij zijn voor een goede verstandhouding met Nederland en zijn willing om samen te werken met het rijk.

  Neem wel onze tekortkomingen (Zita, Girigori, Begina, geen wetten gerepareed tegen corruptie)), corruptie (Zita brug, zus, echtgenoot etc), geldverspilling ( Dansleraar, Zita rampa, alcala snoepreizen), 1 jaar wachtgeld capriles, croes op de valreep) en vriendjespolitiek (brug, etc )op de koop toe.

 17. Het stemmen op die partijen die nu in de oppositie zitten en een “trackrecord” van corruptie machtsmisbruik en “makamba haat” hebben is mischien wel de kortste weg naar verandering maar niet naar verbetering (ervaring uit het verleden mogen dan geen garantie voor de toekomst zijn. Maar vormen wel een goede indicatie).
  En ik denk dat, mede door de economische situatie in Nederland er maar een klein zetje nodig is om tot volledige onafhankelijkheid en daarmee Haïti 2 te komen.
  Steun aan een partij met weinig banden met politiek uit het verleden en een die wil breken met de weg ingeslagen na 1969 is een gok.
  Maar een gok betekent dat je kunt winnen.
  Stemmen op de huidige politiek is geen gok met de zekerheid van verliezen. (Snel met de oppositie of langzaam met de huidige partijen).
  De keuze is aan de kiezer.

 18. De enige manier om dit te veranderen? Gewoon massaal op MFK, KDNT en de PS stemmen. Het is de kortste weg naar ingrijpen van de tot nu toe nog steeds gulle “kolonisator” en dan de keuze: Zo doorgaan maar dan geen ondersteuning meer of een een bijzondere gemeente van Nederland worden.

  Met de genoemde partijen aan de macht is het gewoon snel afgelopen met het experiment om te proberen ” Landje te spelen”. Het is mislukt, het moet alleen nog toegegeven worden.

 19. De enige manier om dit te veranderen is door op nieuwe partijen te stemmen.

  Veel nieuwe partijen hebben weer oude bekenden.. dus als dat een verbetering is?

 20. Eens met @Dislect: De enige manier om dit te veranderen is door op nieuwe partijen te stemmen. Ook daarmee gaan we een onzekere toekomst tegemoet, dat realiseer ik me. Maar kiezen voor hetzelfde en hopen op een andere uitkomst is wel heel naïef. We hebben nu 4 jaar stilgestaan. Opeens moet er in de laatste maand van de 48 maanden nog van alles gebeuren?
  Bai sosega bosnan kurpa!

 21. Volgens Rhuggenaath is hierdoor sprake van ondeugdelijk bestuur en overtreding van de fundamentele rechten van een democratisch gekozen Statenlid.

  Nu laat de regering ook elke keer weer ondeugdelijk bestuur zien. Wat doe je daaraan Kennedy?
  En Capriles is niet gekozen.. 28 stemmen had ze..

 22. De bevolking kan zijn ongenoegen uiten door demonstraties. Maar vooral door zich uit te spreken tijdens verkiezingen. En het is nooit een goed moment om veranderingen af te dwingen.
  Het is wel opportuun. Het zijn verkiezing en DE mogelijkheid voor de bevolking om zijn stem direct te laten horen en veranderingen af te dwingen.

 23. Oordelen en feitelijk vaststellen zijn twee verschillende dingen!

 24. Een paar Einstein citaten:
  “Waanzin is steeds opnieuw hetzelfde doen, en dan verschillende uitkomsten verwachten.”
  En
  “Problemen kunnen niet opgelost worden op hetzelfde niveau van denken waarop ze zijn gemaakt.”
  Een stem op huidige politieke (oppositie en regering)
  Is het mandaat geven aan het huidige en dan is het verwachten van verandering en/of verbetering
  Waanzin.

 25. Nog 1 maand en dan zal een verkiezing plaatsvinden. Is dit echt opportuun? Zoals @Just Saying, ben ik ook geen fan van de huidige oppositie, maar een fan van een goed functionerende democratie. Een interessante observatie; men probeert de aanhangers van de oppositie partijen te demoniseren en te bagatelliseren, door ze negatieve benamingen te geven. Hopelijk hebben jullie van de internationale politiek geleerd, dat het demoniseren van mensen niet helpt om partijen in de coalitie te krijgen die in lijn zijn met jouw ideologie. Probeer eens compassie te hebben i.p.v. te oordelen. “MENSEN DIE OORDELEN, BEGRIJPEN NIET. MENSEN DIE BEGRIJPEN, OORDELEN NIET.”

 26. Deze regeringsperiode hebben de staten laten zien dat ze geen controle uit willen oefenen op de regering.
  De regering heeft laten zien dat ze geen wantoestanden wil aanpakken.
  En als de bevolking stemt op de zittende politiek (regeringspartijen en oppositie) geeft de bevolking de politiek het mandaat om door te gaan en gaat er dus ook niets veranderen.
  Klagen over de politiek is een ding. Afrekenen met de politiek is alleen het gevolg. Klagen en dan toch nog op de zittende politiek stemmen is net zo kortzichtig, en verandwoordelijk loos als regering en parlement.

 27. Deze criminelen van kdnt mfk ps mp calmes moeten serieus genomen worden. Stuk voor stuk hebben ze het eiland te schande gezet, maar dankzij de democratisch systeem is die schroothoop door giften van rolstoelen en drugs daar komen zitten en hebben 4 jaar gedreineerd. De vergaderingen die ze aangevraagd hebben was alleen in hun voordeel niet voor het eiland. Nog ‘n reden meer, dit tuig was niet aan ‘t vergaderen maar aan ‘t schreeuwen schelden en vloeken zoals dsantos en griezel rojer beiden kdnt en geen zinnig woord kwam er uit nug nog steeds niet.

 28. ….”Maar moeten we een dansleraar wel serieus nemen? En deze mevrouw Capriles? Yael Plet?”…

  Precies @Brian.
  Dansleraar ging net zo lustig mee op snoepreis met ras “plebeyo” Rennox.
  Dus net zul reislustig plebs
  Danskeraar heeft gelukkig wel HBO opleiding. Rennox is echtin bush cuktuur van de KPC geworteld.

 29. Mooi gezegd jouw laatste alinea @De Rechtsstaat

 30. Zag onlangs een huizenhoge poster van ons aller Pik Pisas hangen
  Opvallend dat binnen een straal van 1 km om de poster geen vogel te bekennen was

 31. @Hans, Maar moeten we een dansleraar wel serieus nemen? En deze mevrouw Capriles? Yael Plet?

 32. @ Hans: ook de oppositieleden zijn door de bevolking gekozen. De taak van de staten is onder andere om de regering te controleren. Een taak die de oppositie vrijwel onmogelijk is gemaakt. Dus nu roepen dat de democratie onrecht wordt aangedaan is op zijn minst hypocriet. Volledigheidshalve: ik ben zeker geen fan van de huidige oppositiepartijen maar wel van een goed functionerende democratie.

 33. De Rechtsstaat blijft met zijn reacties zijn UNA diploma etaleren.

 34. Dit allemaal om een nitwit een jaar salaris te geven voor niets.
  Shame on you!
  Een echte leider had inderdaad met de oppositie gesproken, Dat is nu ook onderdeel van politiek.

 35. De Rechtsstaat

  Nu breekt mijn alpargata.

  Wegen de fundamentele rechten van deze z.g. democratisch gekozen “statenlid(?)” meer dan andere statenleden in dit geval ook meer dan het algemene belang?

  Democratisch gekozen statenleden hebben de tirannie van de meerderheid even tot een halt geroepen en nu spartelen ze (coalitie) als een school masbangus uit het water.

  Beste premier, naar uw inzien functioneert de staten niet, ergo kunt u in eigen land het heft in handen nemen.

  Punt 1) De staten ontbinden;
  Punt 2) Nieuwe verkiezingen uitschrijven (reeds bewerkstelligd);
  Punt 3) Ontslag van uw kabinet indienen!!!

  Dan pas kan het feest losbarsten, eindelijk kabinet Rhuggenaath WEG.

  Laat maar 19 maart 2021 mijlpaal zijn van dit vermeende feestvieren.

 36. @ Robert ik hoop dat je gelijk krijgt. @Hans, de spijker op de kop!!

 37. Just Saying, als je van mening bent dat de coalitie een oppositie bestaande uit Menki Moe Rojer, een prullaria verkopende proleet (dos Santos), de crimineel Constantia, een lolo uit Soto (Pik Pisas), de mislukte wijkagent Rennox Calmes en de randdebiel dj Doran serieus moet nemen, dan ben je rijp voor opname in de Caprileskliniek, Just Saying.

 38. Gebrek aan leiderschap door zowel de PAR minpres als de PAR statenvoorzitster. Dit had nooit zover hoeven te komen als men de oppositie serieus had genomen de afgelopen jaren. Vergaderingen die door de oppositie worden aangevraagd niet oproepen, statenvragen niet beantwoorden… wat je zaait is wat je oogst.

 39. Als het echt niet anders kan, dan moet het maar. Helaas en met tegenzin. Met ‘dank’ aan diegenen die ons Land voor schut zetten en ons richting de Bananenstaat proberen te drijven (Pisas enz.). Hopelijk zal de kiezer ze afstraffen.

 40. Eng mannetje Rhuggenaath.
  Sneaky lachje en neemt iedereen in de zeik, lijkt het.

 41. Hij moet en zal op de valreep een PAR maatje aan een jaar salaris helpen. Waar heeft ze dit aan verdient ??.
  De kreet democratie snijdt geen hout als je als bestuurder afspreekt je salaris met 12.5% te verlagen en ondertussen regelt het sterk te verhogen terwijl de bevolking ernstig gebukt gaat onder de corona crisis.
  Het zal wel bij de PAR partij horen dat goed voor jezelf en je maatjes zorgt en de bevolking links laat liggen.

 42. Het is 5 over 12.
  Ik ben aan de ene kant blij dat de zoveelste ruifvreter niet voor 2 weken een jaar wachtgeld opstrijkt!

  Aan de andere kant is het zonneklaar dat het niveau van de staten nog in de peuterschoenen staat.

 43. KKC commentpolis

  Deze reactie is verwijderd wegens strijd met de regels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *